Türkiye-İsrail ilişkilerini dinamitleyen İngilizci Başhaham Shmuel Eliyahu: Türkiye’deki deprem ilahi ceza!

Ömür Çelikdönmez

1 yıl önce

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin düzelme trendine girdiği süreçte, bu konudan en çok rahatsızlık duyan başkentler arasında Londra olduğunu bilmeyen yoktur.

Çok defa yazdım çizdim, “Filistin Davası” denilen, Ortadoğu’da çözümsüzlük ve kaos amaçlayan bu hareketliliğin arkasında İngiliz emperyalizmi ve istihbarat servisi vardır. 

Tüm Yahudiler siyonist olmadığı gibi, tüm Yahudiler sütten çıkmış ak kaşık sayılmaz. Geldikleri veya kendilerini destekleyen ülkelere göre bağlantıları var.

Bunlardan biri de İsrail'in kuzeyindeki Safid şehrinin baş hahamı olan ve aynı zamanda İsrail Hahambaşılık Konseyi üyesi Siyonist ve İngilizci Shmuel /İsmail Eliyahu.

Shmuel /İsmail Eliyahu; İsrail'in yurt içi gizli servisi Şin Bet karşıtı. Vaazlarında Hıristiyan ve Müslümanları bırakın, dindar olmayan İbrani İsrail vatandaşlarının kendileri ile aynı toplumda yaşamasına karşı çıkan  kraliyetci yobaz bir din adamı. Irkçı bir söyleme sahip. Hatta Eliyahu'nun Araplar ve Filistinlilerle ilgili ayrımcılık yaptığı iddiasıyla 30 Mayıs 2022'de Biden yönetimindeki ABD Dışişleri Bakanlığı, Eliyahu'nun ABD'ye giriş vizesini iptal etti. ABD ekolünden olmadığı çok net.

Samuel Eliyahu ne dedi?

İsrail vatandaşı aileden kraliyetci haham Shmuel Eliyahu, Türkiye ve Suriye'de binlerce can kaybına yol açan depremden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

İsrail'in kuzeyindeki Safid şehrinin baş hahamı olan ve aynı zamanda İsrail Hahambaşılık Konseyi üyesi Eliyahu, Olam Katan gazetesinde Cuma günü yayınlanan yazısında, depremi "ilahi bir ceza" olarak niteledi.

Eliyahu "Tanrı, çevremizde bizi işgal ederek denize dökmek isteyen tüm milletleri cezalandırıyor."  ifadesini kullandı.

Depremden etkilenen Suriye ve Lübnan'ı da hedef alan Eliyahu, bu ülkelerin başına gelenlerin tesadüf olmadığını ve bunların daha önce İsrail'i işgal etmeye çalıştıklarını söyledi.

Eliyahu Türkiye'deki depreme ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

"Tanrı'nın, her alanda bize çamur atan Türkiye'ye dair hesabı nedir bilmiyoruz. Ancak Tanrı'nın düşmanlarımız hakkındaki hükümlerinin ve yaptığı her şeyin dünyayı temizlemek, daha iyi hale getirmek için olduğunu biliyoruz."

Kim bu Samuel!.. İngilizlerle irtibatı ne?

Hahambaşı Eliyahu, İsrail'in Kudüs İşleri ve Miras Bakanı olan aşırı sağcı siyasetçi Amihai Ben-Eliyahu'nun babası.

Shmuel Eliyahu’nun babası ise Haham Mordechai Eliyahu ise Bağdattan göç eden ünlü bir Kabalis Haham Salman Eliyahu'nun oğlu olarak ‘Eski Kudüs’te doğmuş.

"Haham Salman" deyince orada bir durun!..

Haham Salman Mordechai Tzemach Eliyahu, 1872'de Irak'ın Bağdat kentinde doğdu. O asıl adı Yosef Hayim olan Ben Ish Chai öğretisinin izileyicisi ve ünlü bir Kabalistin oğluydu.

Yosef Hayim, 1869'dan 1880'e kadar Bağdat'ta yaşayan reformist Bavyeralı Yahudi bilim adamı Jacob Obermeyer ile çatışması ve onu aforoz etmesiyle tanınır.

Aralarındaki tartışma sadece dini konulara bakış açısındaki farklılıklar değildi. Obermeyer; Yosef Hayim'in İngilizlerle ilişkisinden rahatsızdı. Obermeyer, Paris merkezli bir kuruluş olan Alliance Israélite Universelle'in Bağdat'taki okulunda öğretmendi.

Obermeyeri'n torunu Meir Max Bineth  (27 Haziran 1917 - 21 Aralık 1954) İsrail İstihbaratında yarbaydı.

50 yıl (1859-1909) boyunca Bağdat'ın baş hahamı olan Yosef Hayim,  Birleşik Krallık'ta teoloji ve felsefe okudu.

Otuzdan fazla dini kitap yazan Hayim; Yahudi Hukuk (ilmihal) metini Ben Ish Chai’nin yorumcusuydu ve daha sonra bu sahadaki bilgisi nedeniyle bu adla tanındı.  

İngiliz Filistin Mandasının Hahamı Yosef Hayim

Bu Batı eğitimi, İngiliz Filistin Mandası Yüksek Komiseri Lord Herbert Samuel'in kişisel sekreteri olarak hizmet etmesine izin verdi. ‘Ben Ish Chai'den yaptığı keşif ve tabirler doğrultusunda 1910’da eşi Mazal ile birlikte Kudüs'e taşındı. 1940 yılında Kudüs'te öldü. İsrail Hahambaşısı Mordechai Eliyahu'nun babasıydı.

Oğlu Haham Salman Mordechai Tzemach Eliyahu yıllar sonra babasının vasiyetine ve yaşam mirasına, vasiyetine uygun şekilde 29 Kasım 1956 doğumlu oğluna Shmuel  adını verdi.

-Herbert Samuel, Edmond Rothschild ile birlikte, 1920

Sir Herbert Samuel (1870-1963), Yahudi kökenli İngiliz politikacıydı. Samuel, “Filistin'in Geleceği” başlıklı 1915 muhtırasından başlayarak İngiliz Kabinesi içinde Siyonizm'i desteklemişti.

1920'de bölgenin yönetiminden sorumlu ilk Filistin Yüksek Komiseri olarak atandı. En büyük destekçisi Bağdat doğumlu din adamı Yosef Hayim'di.

Yosef, Osmanlı idaresine karşı Filistin Yahudilerinin isyan etmesinde ve İngiliz ordusuna katılmasından büyük yararlıklar göstermişti.

Herbert Samuel, 1920'de, Milletler Cemiyeti Konseyi'nin Filistin için bir İngiliz mandasını onaylamadan, Yüksek Komiserlik  pozisyonuna  atandı. Bununla birlikte, askeri hükümet, nihayet iki yıl sonra Milletler Cemiyeti tarafından verilen beklenen İngiliz Mandası'na hazırlık olarak Kahire'ye çekildi.

1925'e kadar Yüksek Komiser olarak görev yaptı Samuel, 2000 yıl aradan sonra antik İsrail topraklarını yöneten ilk Yahudiydi. Samuel'in Filistin Yüksek Komiserliğine atanması tartışmalıydı.

Siyonistler göreve Siyonist bir Yahudi'nin atanmasını memnuniyetle karşılarken, Edmund Allenby ve Louis Bols liderliğindeki askeri hükümet, Samuel'in atanmasını “çok tehlikeli" olarak nitelendirdi. O İngiliz Kraliyetine sadık, din değiştirmemiş Yahudiydi.

Dünya Yahudi Kongresi ve Türk Yahudi Toplumu kraliyetçi Siyonisti kınadı!..

Türk Yahudi Toplumu, sosyal medya hesabından Dünya Yahudi Kongresi Başkanı (WJC) Başkanı Ronald S. Lauder’in açıklamasını paylaşarak, İsrailli Haham Shmuel Eliyahu'nun, Türkiye ve Suriye'deki ölümcül depremi “ilahi adalet” olarak nitelendiren yorumuna tepki gösterdi.

Acımız üzerinden teolojik tez üreten bu kraliyetci Siyoniste de tarih er geç cevabını verecektir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://meirtv.com/rabbis/3832/

https://www.ynet.co.il/judaism/article/SyAg3a2ou

https://www.ou.org/about/judaism/rabbis/benishchai.htm

https://www.torah.net/sites/halachayomit/rabbanim.html

https://www.jewishvirtuallibrary.org/herbert-louis-samuel

https://www.habersanliurfa.net/eliyahu-nun-beyanini-esefle-kiniyoruz/60785/

https://www.israelhayom.co.il/judaism/judaism-news/article/9363285

https://farhi.org/genealogy/getperson.php?personID=I32092&tree=Farhi

https://www.hakolhayehudi.co.il/item/ פרשת_שבוע/למה_לתת_כבוד_למלכי_הגויים

https://www.ascent.org.il/NewAscentOfSafed/Safat/Places/SafatCity/benaihu.html

https://www.hakolhayehudi.co.il/item/security/ הרב_שמואל_אליהו_סרב_להפגש_עם_המחלקה_היהודית

https://www.mepanews.com/israilli-hahambasi-turkiyedeki-depremden-memnun-dunyayi-temizleyecek-58308h.htm

https://www.worldjewishcongress.org/en/news/wjc-president-condemns-israeli-rabbis-comments-that-deadly-earthquake-in-tuerkiye-syria-was-divine-justice?

YAZARIN DİĞER YAZILARI