Rusların Türklerden çektiği nedir? El insaf!

Ömür Çelikdönmez

12 ay önce

24 Kasım 2015'te Türkiye; Suriye sınırında Rusya Ordusu'na ait bir savaş uçağı düşürdü. Doğrusu o ki Türkiye ile Rusya arasında Suriye politikası dışında 24 Kasım 2015’e kadar bir sorun yoktu.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ballandıra ballandıra, emrin kendisi tarafından verildiğini söylüyor, velinimeti NATO'dan aferin bekliyordu. Bu talimat ve söylemlerinin ne kadar boş olduğu, Türkiye'nin millî menfaatlerine beş kuruşluk faydasının dokunmadığı, kısa süre sonra ortaya çıktı.

Muktedir olmayan muhterisler Devlet adamı olamaz!

Hatta sözcülüğünü yaptığı NATO ve ABD kendisinin başbakanı olduğu Türk hükümetini sap gibi ortada bıraktı. Pentagon’dan ilk açıklamayı yapan Albay Warren, uçağın düşürülmesiyle ilgili kriz için “Türkiye ve Rusya hükümetleri arasında bir olay” dedi ve Ankara ile Moskova'yı baş başa bıraktılar.

Eski partili arkadaşlarının “Küçük Enişte”si şimdi kalkmış, kendi itirafı ile doksan yaşındaki halasının dahi oy vermeyeceğini söylediği siyasi bir kumpası yürütmeye çalışıyor. 

Binde kaçlık oy alacağı meçhul kerameti kendisinden menkul bu hazret, içinde yer aldığı ittifakın Cumhurbaşkanı adayının iki katı süreyi gasp ederek aklı sıra “Show” yapıyor, bilgiçlik taslıyor. Ama farkında olmadığı, kimsenin kendisini takmadığı, kaale almadığı…

Her neyse, konumuz stratejik foseptik değil onun yol açtığı krizlerin dünden bugüne etkisi.

"Stratejik foseptik" ve Ruslarla aramıza kara çalı sokanlar!..

Asıl mesele, Soğuk Savaş döneminde dahi Türkiye'nin NATO'nun sözde desteğine rağmen yapmadığı şekilde ilk kez bir NATO üyesi ülke tarafından doğrudan Rus savaş uçağının vurulmasıydı.

Türk makamları, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde Rusya Ordusu'na ait Su- 24 tipi bir savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin düşürdüğü Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmediği bilgisini, “Uçak okuma bilgisi analizlerine bakıldığında Türk hava sahasının ihlal edilmediği açıkça görülüyor.” ifadesi ile paylaşmıştı.

Stratejik foseptik dehası bakın hangi ilişkileri baltalamıştı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2014 sonunda Türkiye’ye önerdiği ‘Türk Akımı’ doğalgaz boru hattı projesinin genel hatları 2015’in Ocak ve Şubat aylarında şekillenmeye başlamıştı.

2015, Türkiye ve Rusya arasındaki ‘stratejik’ ilişkilerin işareti olarak da değerlendirilen Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelinin atıldığı yıl olmuş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıl içinde üç kez bir araya gelmişti. 

Vladimir Putin, Tayyip Erdoğan’ı Kremlin Sarayı’nda ağırlamış Erdoğan, Rusya’ya Moskova Ulu Camii’nin açılışı için gitmişti.

Hadi uçak düşürüldü, pilot neden öldürüldü?

Su- 24 tipi Rus savaş uçağı, Suriye Türkmen Ordusu'nun kontrolündeki Bayırbucak bölgesine parça parça inmiş, Uçaktaki iki pilot paraşüt ile atlamasına rağmen, pilotlardan biri Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı 10. Tümen tarafından öldürülmüştü. 

Diğer pilot sağ olarak Lazkiye'deki Rus üssüne ulaştırılmış, pilotları aramak için gönderilen Helikopterlerden biri, pilotları arama sırasında muhalifler tarafından vurulmuştu. Ruslar, arama kurtarma sırasında da kayıp vermişlerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Teröristlerin suç ortakları tarafından sırtımızdan bıçaklandık" sözleri ile Türk yetkililere tepkisini göstermişti.

Bir Türk olarak devletimizin küresel teröristlerle isminin birlikte anılması tabii ki hoşuma gitmez. Ancak Türk demek dürüst, sözünün eri demektir.  Dosta güven düşmana korku verir. En azından ben öyle sanıyordum. Meğerse öyle olmadığını Rus Büyükelçisi suikastında dünya kamuoyuna gösterdik.

Putin böyle düşünmekte haklı mıydı? Takdir sizin?

Rus pilot yetmedi, Rus Büyükelçi öldürüldü?

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadievich Karlov “Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya” konulu fotoğraf sergisinin açılışına katılmak üzere 19 Aralık 2016 Pazartesi günü akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne gelmişti.

Serginin açılış konuşması sırasında, koruması gibi hareket edip arkasına geçen FETÖ’cü olduğu iddia edilen bir polis memuru tarafından Bir Türk ve Müslümana yakışmayan şekilde, namertçe arkasından kurşunlanarak öldürüldü.

Ölümünün ardından Türk ve Rus yetkililerin ve mahkemenin gerekçeli kararında belirtildiği gibi, bu suikastın temel hedeflerinden birinin Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulması olduğu vurgulanmıştı.

Şimdi bu iki olaya bakılarak ne beklersiniz?

Türk istihbarat ve emniyet kurumlarının Rusya Federasyonu yetkili ve diplomatların Türkiye sınırları içerisinde korunması hususunda daha titizlikle davranılması gerektiğini düşünürsünüz değil mi? Boşuna düşünmeyin avucunuzu yalarsınız. Çünkü birileri NATO mermer NATO kafa.

Ankara'da Rus Heyetine saldırı…

Bu sefer fail Türk veya Türkler ya da Türk makamları değil. Ancak “yetkililerin göz yumması” denilebilecek ihmalleri söz konusu. Türk Devlet aklı ve umuruna yakışmayan, Ortadoğu'nun monarşik yönetimlerinde dahi görülemeyecek bir durum. Olayı kısaca aktarayım.

Ankara’da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Kurulu toplantısında Ukraynalı bir delege, Rus delegenin yüzüne yumruk salladı.

Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Timofeeva'nın konuşması sırasında Ukrayna heyeti, Timofeeva'nın arkasına geçerek bayrak ve aşırı milliyetçi örgüt Sağ Sektör (Pravıy Sektor) flamasını açtı ve Rusya aleyhine slogan attılar.

Ukrayna temsilcilerinin bu cesareti nereden buldukları bir kenara, Türk yetkilileri hiçe sayan tutum ve eylemleri düşündürücü.

TBMM Başkanının otel diplomasisi…

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un seçim öncesi giderayak ev sahipliği yaptığı bu önemli toplantının TBMM yerine dışarıda yapılması zaten sorgulanması gereken bir husus. Bu organizasyon, ücreti kapsamında kimin şirketine para aktarıldı ayrı bir konu.

Ama Makedonya'yı yol eyleyen, buradaki hukuk fakültesinden mezun olanların sorgusuz sualsiz adalet sisteminde istihdam edilmesinin  müsebbibi, şahsın güvenlik ve istihbarat önlemleri alınması hususunda gerekli talimatı vermediği olayın gerçekleşmesinden anlaşılmıyor mu?

Ukraynalılar saldırgan!..

Rus heyetinin, Ukraynalılar'ın bu eylemine engel olmaya çalışmasıyla iki taraf arasında kısa bir arbede yaşandığı toplantıda, Ukrayna Delegasyonu Başkanı Anna Purtova, bir devlet görevlisi/ diplomata yakışmayacak biçimde, Timofeeva'nın konuşmasını dinlemedi.

Toplantıya ara veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, tüm bunlar yaşandıktan sonra, “geçti Bor'un pazarı sür eşeğini Niğde'ye” dercesine çalışma düzenini bozan heyetin salondan dışarı çıkarılmasını isteyerek, "Kime söz verdiysek o konuşacak burada. Bu toplantının huzurunu ve düzenini kimseye bozdurmam. Öyle bir niyeti olan varsa dışarı çıksın" dedi.

Ancak gerginlik, Amerikalıların sahibi olduğu Ankara Marriott otelde yapılan toplantının dışına da taştı. Toplantı salonunun dışında Ukrayna bayrağını açan Ukraynalı delege Olesandr Marikovski’ye Rus heyetinden bir delege müdahale etmek istedi ve Marikovski, Rus delegenin elindeki bayrağı çekip almasının ardından bu kişiye yumruk attı. Herhalde CIA ajanları otelde cirit atıyordu.

Ankara'da dün düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi'nde (KEİPA) Ukraynalı milletvekili Oleksandr Marikovski'yle Rus heyetinin sekreteri Valeri Stavitski arasında kavga çıktı. 

Sosyal medyada paylaşılan videoda Marikovski, Ukrayna bayrağıyla fotoğraf çektirirken Stavitski'nin platforma gidip bayrağı çekerek elinden aldığı görülüyor. Bunun üzerine Ukraynalı milletvekili, Rus delegenin peşinden giderek kendisini yumrukluyor ve bayrağı geri alıyor. 

Rus devletine ait TASS haber ajansıysa Rus delegenin Stavitski'nin Marikovski tarafından saldırıya uğradığını yazdı. Söz konusu görüntüler, KEİPA 30. Yıl Dönümü Parlamento Başkanları Zirvesi'nde yaşanan gerginliğin ardından geldi.

Rus Büyükelçiliği gaflet uykusundan uyandı!..

Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Basın Ataşesi İrina Kasimova, Ankara'da gerçekleştirilen KEİPA (Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi) Zirvesi'nde Ukrayna heyetinin Rus heyetinin bir üyesine saldırdığını doğruladı.

KEİPA Zirvesi'ne katılan Ukrayna heyetindeki üyelerin bir Rus diplomata saldırdığını kaydeden Kasimova, "Diplomatımız hastanede bulunuyor, gerekli tıbbi muayene yapılıyor. Kendisine konsolosluk yardımı sunuldu. Türk makamlarının dikkati, bu vahim duruma gereken en uygun şekilde çekildi. Faillerin cezalandırılacağını umuyoruz" dedi.

Büyükelçi Yerhov, saldırıyı TBMM Başkanı Şentop'la konuştu…

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadievich'in öldürülmesinden sonra Ankara'ya atanan Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov; belki önceki meslektaşının başına gelenlerden korktuğu için,  Kançılarya'dan dışarı pek çıkmıyor, görev süresinin çoğunu Rusya'da geçiriyordu.

Nasıl olduysa son olayda Rusya Delegasyonu Başkan Vekili Olga Timofeeva'nın dediğine göre Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus diplomata yönelik saldırıyı TBMM Başkanı Mustafa Şentop'la istişare etmiş. Büyükelçilik kaynakları, Türk Dışişlerine nota falan verildiğini söylüyor ama Türk tarafından bir açıklama yapılmamış olması, Rusların olayı büyütmek istemediklerini gösteriyor.

KEİPA, 1993 yılında Rusya ve Türkiye'nin girişimiyle kurulmuştur. 

Azerbaycan, Arnavutluk, Ermenistan, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna olmak üzere 13 ülkenin parlamentolarından gelen heyetleri içermektedir. Gözlemci statüsü, Beyaz Rusya, Almanya, Mısır, İsrail, Slovakya ve Fransa parlamentolarının yanı sıra 13 kuruluş tarafından düzenlenmektedir. 

KEİPA'nın önümüzdeki altı aylık dönem başkanlığı Türkiye'den Ukrayna'ya geçecek.

Ruslar gönül koymakta haklı. Amerikalı sığır çobanlarının ve uzun bacaklı sarı çiyanların gazına gelip de Rus dostlarımızı gücendirmeyelim.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-34913173

https://www.voaturkce.com/a/ukraynaIı-delegeden-rus-delegeye-yumruk/7079988.html

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/buyukelci-karlov-suikastinin-uzerinden-5-yil-gecti/2450826

https://turkish.aawsat.com/home/article/4311836/ankaradaki-zirvede-rus-ve-ukraynalı-delegeler-birbirine-girdi

https://web.archive.org/web/20151124155936/https://www.aljazeera.com.tr/haber/rus-pilot-oldu-mu

https://tr.euronews.com/2023/05/05/ankaradaki-keipa-toplantisinda-ukraynali-parlamenter-rus-delegeyi-yumrukladi

https://www.indyturk.com/node/dünya/ankaradaki-zirvede-yumruklar-konuştu-rus-ve-ukraynalı-delegeler-birbirine-girdi

https://t24.com.tr/haber/rusya-dusurulen-ucagimiz-hava-sahasi-ihlali-yapmadi-lavrovun-turkiye-ziyareti-iptal-edilmedi,317788

https://sputnikglobe.com/20230504/ukrainian-delegation-attacks-russian-diplomat-on-sidelines-of-pabsec-summit---source-1110105522.html

https://sputniknews.com.tr/20221219/rus-buyukelci-karlov-suikastinin-uzerinden-6-yil-gecti-ankarada-anma-toreni-duzenlendi-1064748417.html

https://sputniknews.com.tr/20230505/rusyanin-ankara-buyukelciligi-keipa-zirvesinde-rus-heyetine-saldiri-yapildigini-dogruladi-1070664997.html

YAZARIN DİĞER YAZILARI