?>

Köpek reklamı!..

Ali Mevlüt Kaya

3 ay önce

Ali Mevlüt Kaya yazdı;

Köpek reklamı!..

Küresel çapta aile karşıtlığı üzerinden yalnız yaşam tarzı insanlara aşılanırken, “Bosch Home Türkiye” tarafından 10 Mayıs Anneler Günü’ne özel çekilen ve aile kurumunun hedef alındığı video, büyük tepki gördü. Vatandaşlar, "Özür dileyin ve bu reklamı derhal kaldırın" diyerek tepkilerini dile getirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile RTÜK, reklam hakkında inceleme başlattı.
Bosch Türkiye’nin, Anneler Günü için hazırladığı reklam filminde yer alan kadının çocuk yerine bir köpeği “evlat” olarak ön plana çıkarması, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve kısa sürede tartışmaların odağı haline geldi.
Tam bi’ anne hikayesi” başlığıyla yayınlanan reklam, özellikle annelik ve aile kavramına ilişkin göndermeler nedeniyle yoğun eleştiri alırken; bir mağaza içinde geçen kurguda, iki kadın arasında annelik üzerine sohbet ediliyormuş gibi bir diyalog yer aldı. Konuşma ilerledikçe, izleyicide çocuklardan bahsedildiği algısı oluşurken, finalde “çocuk” olarak bahsedilenin, reklamda köpek olarak ortaya çıktığı görüldü.
Reklamdaki “annesiniz galiba”, “bende de var iki tane”, “çocuk işte” gibi ifadeler şaşkınlık yarattı.

Tepkilerin artmasından sonra reklam filmi yayından kaldırıldı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Mehmet Daniş; “Anne sevgisi; insan hayatındaki en derin, en kurucu ve en vazgeçilmez bağdır. Kainattaki tüm canlılara duyulan sevgi elbette kıymetlidir. Hayvanlara merhamet, bizim kültürümüzün de inancımızın da önemli bir parçasıdır. Buna itirazımız yok. Ancak anne–evlat bağı gibi derin, kurucu ve toplumsal devamlılığın temelini oluşturan bir değerin; ticari kaygılarla esnetilmesi, sembolleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kabul edilemez. Annelik; bir metafor, bir reklam dili ya da bir iletişim kurgusu değildir” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, reklamda çocuk yerine evcil hayvan temasını kullanması nedeniyle sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.
Göktaş: “Annelik, reklam diline indirgenerek değersizleştirilecek bir kavram değildir. Bir çocuğun hayatına sevgiyle dokunan, onu büyüten, koruyan ve geleceğe hazırlayan her kadın-biyolojik ya da koruyucu-gerçek bir annedir. Bu bağ; sadece bireysel değil, toplumsal sürekliliğin temelidir. Sevginin her biçimi elbette kıymetlidir. Ancak annelik gibi derin ve kurucu bir değerin, iletişim stratejileri uğruna esnetilmesini ve sıradanlaştırılmasını kabul etmiyoruz. Annelik; bir iletişim kurgusu değil, bir neslin ve bir geleceğin taşıyıcısıdır. Bu değerin, hak ettiği hassasiyetle ele alınması bir tercih değil, bir sorumluluktur” diyerek tepkisini dile getirdi.
Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, konuyu yargıya taşıma kararı aldı.

Bosch'un Avrupa'da yayınladığı reklamlarda aile kavramının önemini vurguladığı ve çocuklu aileleri kullandığı ortaya çıktı.
Bosch'un Batılı ülkelerde yayınlanan ürün tanıtımı reklamlarında çocuklu aileler öne çıkarılırken, Türkiye'de köpekli çiftler veya çocuksuz ebeveynler gösteriliyor.

Bosch'un yeni fırınlarını tanıttığı Eylül 2024 tarihli reklam filmi de bu ayrımı gözler önüne sermişti.
Batılı ülkelerde yayınlanan reklam filminde bir baba ve kız, Bosch marka fırınlarında yemeklerinin pişmesini beklerken gösteriliyor.
Aynı tarihlerde Türkiye'de paylaşılan reklamda ise bu kez "köpek annesi" bir kadın Bosch marka fırınında yemek hazırlıyor, bir yandan köpeğiyle ilgileniyor.
Hayvan severler, reklama verilen tepkiye karşılık olarak sanki hayvan beslemeye karşı gelinmiş bir tavır takınarak, olayı gündeme taşıdıkları gibi, sosyal medyadan karşıt görüşlerini dile getirdiler.
Hatta bir yazar; reklamdaki köpeği Ashab-ı Kehf’in köpeği Kıtmir ile kıyaslayarak, reklama tepkinin yersiz olduğunu anlatmaya çalıştı.
Kimse hayvan beslemeye karşı değil, konuşmalarla köpeğin çocuk yerine konulmasına karşı. Ne diyor oyuncu, köpeğe, ‘Oğluşum!..’
Buna tepki verilmezse Bosch, bir başka reklamında başka bir kadın oyuncuya, köpeğe “Aşkım!.. Kocacığım!..” da dedirttirir!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

RTÜK, Bosch'un Anneler Günü reklam filmine inceleme başlattı

https://www.dikgazete.com/haber/rtuk-bosch-un-anneler-gunu-reklam-filmine-inceleme-baslatti-999282.html

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI