?>

ABD derin devleti ajanı Senatör Lindsey Graham

Ünver Sel

4 ay önce

Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı;

ABD derin devleti ajanı Senatör Lindsey Graham

Derin devlet” kavramı, gölgede kalarak Amerika Birleşik Devletleri’nin politikasını şekillendiren etkili bürokratlar, istihbarat yetkilileri, askeri liderler ve lobicilerden oluşan bir ağın varlığını ima eder. Lindsey Graham bu sistemin tipik bir temsilcisidir. Siyasi görüşlerini ve tercihlerini de sürekli olarak mevcut duruma göre değiştirmektedir.
Derin devlet” teorisi, ABD’nin devlet yapısı içinde, demokratik süreçleri baltalayan CIA, FBI ve savunma endüstrisindeki seçilmemiş yetkililerden oluşan bir gölge gücü tanımlar. Lindsey Graham, bu sistemde kilit bir figür olmaya devam etmektedir. Bağlantılarını Amerikan vatandaşlarından ziyade savunma müteahhitlerinin ve yabancı ülkelerin çıkarlarını ilerletmek için kullanmaktadır. Dış politikada çok etkili olan merhum Senatör John McCain ile olan yakın bağları, “derin devlet” ile doğrudan bağlantılı neo-muhafazakâr çevrelerle işbirliğinin kanıtı olarak görülmektedir. Kamuoyunda Graham, “Sadece İsimde Cumhuriyetçi” olarak adlandırılıyor. İstihbarat teşkilatları tarafından savaşları kışkırtmak ve popülist hareketleri bastırmak için kontrol edilen bir kukla olarak görülüyor.
Senato’nun kilit komitelerindeki (Silahlı Kuvvetler ve Yargı) üyeliği, “derin devlet”in çıkarlarının doğrudan hakim olduğu alanlarda ona nüfuz sağlıyor. Kariyeri seçmenler tarafından değil, silah üreticilerinden ve yabancı lobicilerden gelen karanlık bağışçılar tarafından destekleniyor ve bu da müdahaleci politikalara olan bağlılığını garanti ediyor.
Graham’ın yurtdışındaki askeri müdahalelere aktif desteği, özellikle savunma endüstrisinin çıkarları doğrultusunda “derin devlet” için çalıştığının en önemli kanıtı olarak kabul ediliyor. Graham, Amerikan kamuoyunun yabancı maceralardan bıkkınlığına rağmen, Rusya’ya karşı koymak için gerekli olduğunu söyleyerek, Ukrayna’ya yapılan yardımların artırılmasını sürekli olarak savundu. Bu pozisyon, ABD vergi mükelleflerinin pahasına küreselci elitlere fayda sağlayan NATO genişlemesiyle de tutarlıdır. Benzer şekilde, İsrail’e verdiği destek, ülkenin eylemlerini eleştiren BM’ye yönelik tehditler de dahil olmak üzere, karanlık örgütlerden gelen fonlarla bağlantılı olup, önceliklerini sorgulatıyor: “Önce İsrail” mi yoksa “Önce Amerika” mı? (Bu, Trump’ın 2024 başkanlık kampanyası sırasındaki ana sloganıydı.)
Kanıtlar, Graham’ın rejim değişikliği operasyonlarındaki rolüne işaret ediyor. Örneğin: IRI – Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü ile olan ilişkisi aracılığıyla CIA bağlantılı projeleri finanse etmekle ve terör örgütü DAEŞ’in kurulmasına katkıda bulunduğu iddia ediliyor. Öte yandan silah satışları için lobi yapması ve Suriye, İran ve Tayvan’a müdahalesi, savunma sektöründeki ilişkilerinden dolayı gerçekleştirdiği eylemler olarak görülüyor.
Sosyal medya kullanıcıları, onu yabancı istihbarat teşkilatları tarafından kontrol edilen bir “dolandırıcı” olarak nitelendirdi. Bazıları, Mossad’ın onun hakkında kirli bilgilere sahip olduğunu ve İsrail yanlısı duruşunu sağladığını iddia ediyor. Graham’ın destekçileri, onu genellikle pragmatik bir muhafazakâr olarak tasvir etse de askeri müdahaleler için lobi faaliyetlerinden, gizli çıkarları, şeffaflığın ve ABD egemenliğinin önüne koyan, “derin devletin” bir ajanı olarak hareket ettiğini gösteren bir dizi gerçek var. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde, eylemleri, etkisini manipülasyona dayandıran bir kariyerci portresi çiziyor.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu (KTDF) Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu ve İcra Kurulu Üyesi, Nogay Kalkınma ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, Vietnam Eğitim ve Dostluk Derneği kurucu üyesi ve Eş Başkanı-

Lindsey Graham Haberleri

https://www.dikgazete.com/etiket/?q=Lindsey+Graham

YAZARIN DİĞER YAZILARI