USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi

Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi

Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi
29-02-2024 12:34
Google News

Göz kayması bebeklik dönemi başta olmak üzere çocukluk ve yetişkinlik döneminde de açığa çıkabilen bir rahatsızlıktır. Yetişkinlik döneminde gelişmeye başlamasıyla genellikle hastalarda diplopi olarak adlandırılan çift görme şikayetleri gelişmeye başlar. Diplopi kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyerek baş ağrısı ve göz ağrısı gibi diğer semptomları da beraberinde getirebilir. Çift görme şikayetinin yanı sıra, 3 boyutlu görme kabiliyetinin azalması, bir nesneye odaklanırken başı belirli bir yöne doğru eğme eğilimi gösterilmesi de şaşılıkla beraber gelişen diğer belirtiler olabilir. Bu tür durumlarla karşılaşılması halinde mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Yapılacak olan muayene sırasında şaşılığın türü ve neden kaynaklı gelişebileceğine yönelik incelemeler yapılır. Elde edilen bulgulara göre tedavi için izlenecek olan yöntem belirlenir.

Yetişkinlerde Göz Kayması Neden Gelişir?

Yetişkinlerde göz kayması tedavisi planlanırken öncelikle göz kaymasının neden geliştiği bulunur. Göz kayması yetişkinlik döneminde gözde görme azlığı gelişmesi nedeniyle gelişebilir. Bu durum yaygın karşılaşılan bir durum olsa da göz kayması gelişiminde farklı sağlık problemleri de yer alıyor olabilir.

Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi kırma problemleri ilerlemesi halinde beraberinde göz kayması şikâyeti de yaratabilir. Tiroid hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar da bazı kişilerde göz kayması yaratabilir. Yüksek tansiyon ve damar hastalıkları da kontrol altın alınmaması halinde şaşılık gelişiminde etkili olabilir. Bu tür hastalıkların haricinde kafa travması veya göz çevresine alınan ağır bir darbe sonucunda da göz kayması gelişim gösterebilir.

Yaşla beraber şaşılık problemi açığa çıkmasında göz sinir felçleri de sebep oluyor olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı gelişebilen sinir felçleri göz kaslarının normal bir şekilde hareket etmesini önleyebilir. Benzer bir şekilde gözde gelişen tümör yapılarının da göz kayması gelişiminde rol aldığı bilinmektedir.

Göz kayması her iki cinsiyette de gelişebilen ortak sağlık problemlerinden biridir. Genetik olarak aktarılabilen bir hastalık olduğundan aile geçmişinde göz kayması olan kişilerde hastalık gelişimi riski daha yüksektir.

Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz kayması tedavisinde doğru adımların atılabilmesi için şaşılığın türü ve kayma derecesi değerlendirilir. Tümör veya sinir felci gibi bir durum olması halinde bu durum aksatılmadan cerrahi müdahaleye başvurulur. Gözde tümör gelişimi söz konusu ise öncelikle tümörün gözden uzaklaştırılması sağlanır. Bu şaşılık ameliyatı dışında yapılan bir işlemdir. İşlem ardından şaşılığın devam etmesi halinde cerrahi müdahale gerçekleştirilerek gözlerim paralelliği yeniden kazandırılabilir. Altıncı sinir felci gibi bir rahatsızlık olması halindeyse bu durum genellikle gözlük tedavileriyle düzelmediğinden cerrahi müdahalelere başvurulur. Yapılacak olan şaşılık ameliyatı güçlü kasların etkileri azaltılarak gözün hizalanması hedeflenir.

Göz tembelliği gelişmeye başladığı veya tembelliğin ilerlediği durumlarda da göz kayması ameliyatı uygulanır. Göz tembelliği ilerlemesi halinde görme kaybı yaratabilen ve geri döndürülemeyen bir hastalık olduğundan acil müdahale edilmesi gereken bir göz hastalığıdır. Şaşılığın ilerlemesi tembelliği de ilerletebileceğinden doktorlar cerrahi müdahalelere öncelik verir.

Göz kaymasının farklı bir hastalıktan kaynaklandığı noktalarda ana hastalığın tedavisi sağlanmalıdır. Göz kaslarının verimli bir şekilde çalışabilmesini desteklemek adına bu süreç içerisinde gözlüklerden veya kapama egzersizlerinden destek alınabilir. Farklı bir sağlık problemi veya şaşılık derecesinin ileri düzeyde olmaması halinde yine gözlük tedavilerine başvurulabilir. Dereceli veya prizmalı gözlükler ile şaşılığın ilerlemesi önlenebilir hatta şaşılık düzeltilebilir. Gözlük tedavisine ek olarak; göz egzersizleri, ve botoks uygulaması yapılabilir. Botoks uygulaması ile güçlü kaslar etkisiz hale getirilerek pasif kasların yeniden güçlenmesi desteklenebilir.

.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ