USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Saraybosna Büyükelçisi Girgin, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye yardımların devam ettiğini beli

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye yardımların sürdüğünü belirterek, "Bir öncelik listesi var, kışlık çadır, kışlık battaniye, ısıtıcı ve küçük jeneratörler, birinci öncelik bunlar." dedi.

Saraybosna Büyükelçisi Girgin, Bosna Hersek'ten Türkiye'ye yardımların devam ettiğini beli
16-02-2023 12:58
Google News
Saraybosna

Büyükelçi Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enkazlardan sağ çıkarılan vatandaşların kendilerine umut ve sevinç verdiğini söyledi.

Depremi ilk saatlerinde haber aldıklarını aktaran Girgin, 17 Ağustos 1999 depremi dönemini de genç bir diplomat olarak yaşadığını, yardımların koordinasyonunda görev aldığını, bu tecrübeyle de Bosna Hersek'in yetkili makamlarıyla hemen irtibata geçtiklerini belirtti.

Bosna Hersek makamlarından da hem kendisiyle hem de Türkiye ile temasa geçildiğini, depremin hemen ardından arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gittiğini anlatan Girgin, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'ten 10'un üzerinde ekip gitti. Toplamda 234 kurtarma ekibi personeli gitti. Bir haftadır orada olan ve dönen yerel bir belediyenin ekibini havaalanında karşıladık. Kendilerine teşekkür ettik. Bizdeki bilgiye göre Bosna Hersek'ten giden ekiplerin tamamı 26 vatandaşımızı, 26 canımızı enkaz altından sağ çıkardı. Çok sayıda vatandaşımızın naaşlarını enkaz altından çıkardılar, hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz."

Büyük bir seferberlik olduğunu, gerek yerel yardım kuruluşları gerek İslam Birliği Riyasetinin kampanyalar başlattığını dile getiren Girgin, "Çok büyük bir ilgi gördü. Türkiye için Bosna Hersek ne kadar yakın ve önemliyse Bosna Hersek halkı için de Türkiye ve Türkler o kadar yakın ve kardeş, onu gerçekten hissettik ilk andan itibaren. 9 noktada ülke çapında toplama merkezleri kurduk. Ana merkez Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde, diğer yerlerden gelen yardımlar burada toplanıyor." diye konuştu.

Yardımları Türkiye'den gelen ihtiyaç listesine göre topladıklarını ifade eden Girgin, Bosna Hersek'teki yardım kuruluşlarıyla koordineli çalıştıklarını söyledi.

Acil ihtiyaçlar konusuna da değinen Girgin, "Bir öncelik listesi var, kışlık çadır, kışlık battaniye, ısıtıcı ve küçük jeneratörler, birinci öncelik bunlar. Ama çok sayıda da gerek vatandaşlardan gerek üreticilerden kışlık kıyafet, mont, eldiven, atkı gibi onlardan da geliyor. Paketlenerek, içinde ne olduğu üzerlerine de yazılarak Türkiye'ye sevk ediliyor." dedi.

THY, yardımları ve arama kurtarma ekiplerini ücretsiz taşıyor

Yardımların gönderilmesine Türk Hava Yollarının (THY) destek verdiğini aktaran Büyükelçi Girgin, kurtarma ekiplerinin de THY tarafından ücretsiz olarak Türkiye'ye götürüldüğünü belirtti.

Yardımların toplanmaya ve gönderilmeye devam ettiğini dile getiren Girgin, şu bilgileri verdi:

"Şimdiye kadar çoğu resmi olmak üzere 26 ton yardım malzemesi ki bunların çoğu çadır, battaniye gibi öncelikli olanlar, Türkiye'ye intikal etti. 40 ton malzeme, bunlar daha çok yardım olarak toplananlar sevk edildi, bir kısmı yolda, bir kısmı da gitti. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde de 50 tır kadar ilave malzemenin gönderileceğini hesaplıyoruz. Devlet düzeyinde Bosna Hersek hükümeti 500 bin avro mali destek kararı aldı. Onun dışında İslam Birliği 250 bin avro gönderdi. Federasyon hükümeti, çadır ve uyku tulumu yardımı yaptı. Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri de hem kurtarma ekibi hem de çadır ve uyku tulumu gönderdi."

Girgin, Bosna Hersek'te bulunan Ziraat Bank'ın Türkiye'deki Ziraat Bankasında bulunan AFAD hesabının uzantısını açtığını ve maddi yardım yapmak isteyenlerin buralara para yatırabileceğini de kaydetti.

Arama kurtarma çalışmaları için Türkiye'ye gidip görevlerini tamamlayarak Bosna Hersek'e dönen ilk ekiple konuştuklarını belirten Girgin, "Gönüllü esaslı giden bir ekipti, iş yerlerinden yıllık izin alarak gitmiş insanlardı. Daha evvel TİKA vasıtasıyla bizim ekiplerden eğitim almış oldukları için uyumlu bir çalışma yürüttüklerini biliyoruz. Gelen ekip de yanılmıyorsam 10 vatandaşımızı enkazın altından canlı çıkaran bir ekipti. Bosna Hersek halkına da bu yakın destekleri için yediden yetmişe teşekkürü borç biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bosna Hersekli bir kardeşimiz, bedelinin tamamını göndermek için arabasını satışa çıkarmış"

Büyükelçi Girgin, deprem sonrasında birçok yardımın yapıldığını ve bunlardan bazılarının kendilerini duygulandırdığını söyledi.

Girgin, "Bosna Hersekli bir kardeşimiz, bedelinin tamamını Türkiye'ye göndermek için arabasını satışa çıkarmış. Bir yerde hemen tanıyıp hemen başsağlığı diliyorlar, Türkiye'ye sevgilerini gösteriyorlar. Bütün dünyadan yardım geliyor ama Bosna Hersek'e her zaman yardım ettiğimiz, her zaman yanında olduğumuz için aynı şekilde bir kardeş sıcaklığı içinde yanımızda yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Girgin, yardımların kendi verdikleri listelere göre yapılması durumunda ihtiyaçların daha hızlı giderileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ