USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

PYD/PKK halen Fırat'ın batısında

ABD yönetiminin Fırat ın doğusunu geçtiğini iddia ettiği PYD/PKK militanları bölgedeki varlığını halen koruyor. - Anadolu Ajansı

PYD/PKK halen Fırat'ın batısında
30-08-2016 00:17
Google News

GAZİANTEP

Suriye de ABD nin siyasi ve askeri desteğiyle büyüyen PYD/PKK, Türk ordusuna bölgesel "askeri meclis" adı altında saldırırken, Münbiç teki militanlarını da "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) adıyla kamufle ediyor.

ABD Savunma Bakanlığı, PKK nın Suriye uzantısı PYD nin Fırat Nehri nin doğusuna çekilmesi gerektiğinin dile getirildiğini ve bunun büyük ölçüde gerçekleştiğini iddia etmişti.

AA ya bilgi veren Türk güvenlik kaynakları ise örgüt militanlarının nehrin batısındaki pozisyonlarını koruduğunu, doğuya geçişlerinin büyük ölçüde gerçekleşmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Güvenlik kaynakları ayrıca, PKK nın dağ kadrosu yöneticilerinin PYD ye "yerinizden kıpırdamayın" talimatları verdiğinin istihbarat dinlemelerine takıldığını aktardı.

Münbiç te duruyorlar

Nehrin batısındaki PYD/PKK lılar, Münbiç ilçesinde yuvalanmış durumda.

Burada kendi örgüt üniformaları ve armaları yerine SDG ninkileri kullanan teröristler, kolaylıkla kamufle oluyor.

Böylelikle yerlerini muhafaza ederken bölgede PYD li kalmadığını kendileri de ABD yönetimi de dillendirebiliyor.

SDG üzerinden örgüte yardım

PKK nın Suriye uzantısı PYD, Suriye de kendisine yakınlığıyla bilinen grupları 12 Ekim 2015 te SDG adı altında bir araya getirdi.

Suriye Arap Koalisyonu nu oluşturan Ceyşul Suvvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi de SDG çatısı altına girdi. Ancak SDG nin liderliği tamamen, mensuplarının da ezici çoğunluğu PYD de kaldı.

ABD, SDG nin kurulmasından itibaren PYD/PKK ya yardımlarını hızla artırdı.

Suriye nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca hakimiyet kuşağı oluşturmak isteyen örgüt, ABD nin kesintisiz ve yoğun hava desteğiyle Fırat ın batısına yöneldi.

Örgüt, 27 Aralık 2015 ten itibaren Fırat Nehri nin batısına DAEŞ kontrolündeki bölgeye geçmeye başladı.

ABD, örgütün daha ileriye gitmemesi konusunda Türkiye tarafından yapılan uyarıları geçici olarak dikkate aldı. Ancak DAEŞ e karşı yalnızca PYD/PKK nın etkili olacağı iddiasında ısrarcı davrandı.

Washington yönetimi, nehrin batısında DAEŞ in elindeki Münbiç in alınması halinde, SDG olarak nitelediği PYD/PKK lıların bölgeyi terk edeceği güvencesini verdi. Ayrıca, bu unsurların ilçenin kuzeyinde Fırat Nehri nin kolu Sacu Çayı nın ilerisine geçmeyeceğini taahhüt etti.

PYD/PKK unsurları bir kısım Arap savaşçıyla beraber, Münbiç i yoğun ABD hava bombardımanları sonucu 12 Ağustos 2016 da DAEŞ ten aldı.

Buna karşın ABD, Türkiye ye verdiği sözleri halen yerine getirmedi.

Örgütün, Sacu Çayı nın altını indirilmesi ÖSO nun bölgede dün ve bugün düzenlediği harekatlarla mümkün oldu.

Bölgesel "askeri konsey" maskeleri

PKK/PYD, hedefindeki bölgelerde gerek kendi gerek aşınan maskesi SDG yi gizlemek için yerel askeri konseyler kuruyor. Ardından, kendisi geri plana çekilmiş görünüyor.

Örgüt, askeri konseyler için, "farklı etnik grup temsilcilerinin ortak iradesi" propagandasını yapıyor.

PYD/PKK, bu amaçla ekimde Bab, nisanda Münbiç, ağustos ortalarında Cerablus askeri meclislerini ilan etti.

Örgüt bu yapının adıyla varlık göstererek bölgedeki tüm grupların iradesini temsil ettiği propagandasını yapıyor.

PYD/PKK, "Fırat Kalkanı Operasyonu" çerçevesinde Cerablus ta bulunan TSK tanklarına, 27 Ağustos ta "Cerablus Askeri Meclisi" maskesiyle saldırmış ve 1 askeri şehit etmişti.

PYD/PKK nın medya organlarından ANHA, saldırıyı "Cerablus Askeri Konseyi"nin düzenlediğini duyurmuştu.

Yine örgüte ait ANF de saldırının videosunu olaydan kısa süre sonra yayınlamıştı. Videoda saldırı anını görüntüleyen militanların konuşma ve bağrışmalarında "Cephanelik patlıyor yoldaş cephanelik... Yaşasın lider Apo! ...Yaşasın Cerablus Meclisi, yaşasın Cerablus Meclisi!" dedikleri görülmüştü.

Türkiye nin güney sınırında "PKK duvarı" hayali

PYD/PKK, Suriye nin kuzeyinde Türkiye sınırı boyunca Haseke ili ile Kobani (Ayn el-Arab) ve Fırat Nehri nin batısındaki Afrin ilçelerine hakim. Fırat Nehri nin batısında ilerleme çabası süren örgüt, Münbiç ilçesinin ardından Türkiye sınırındaki Cerablus-Azez hattını da alarak Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarına kadar genişlemeyi hedefliyor. PYD, bu kuşakla Türkiye-Suriye arasında bir duvar işlevi görerek iki ülkenin coğrafi bağlarını koparmanın peşinde.​

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ