USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail ordusu, Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir okulu bombaladı

Filistin devlet televizyonu, İsrail ordusunun Gazze kentinin güneyindeki Zeytun Mahallesi'nde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir okulu bombaladığını açıkladı. Ölü ve yaralıların olduğu bilgisi verildi.

İsrail ordusu, Gazze'de yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir okulu bombaladı
17-11-2023 18:48
Google News
Gazze/Kudüs

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları 42. gününde artarak sürüyor.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsrail'in devam eden abluka ve yoğun saldırıları nedeniyle Gazze'nin dünyanın en büyük açık hava hapishanesinden en büyük açık mezarlığına dönüştüğünü söyledi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Gazze'yi işgal etme ya da Batı Şeria'dan ayırma girişimlerini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının Gazze'nin kuzeyinde yer alan El-Ehli Baptist Hastanesi'ni kuşattığını ve ekiplerinin hareket edememesi nedeniyle bölgedeki yaralılara ulaşamadıklarını bildirdi.

İsrail güçlerinin, Gazze'nin orta ve güney kesimlerine düzenlediği hava saldırılarında ölen ve yaralananlar olduğu duyuruldu.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre, İsrail helikopterleri ile uçakları, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerinde Filistinlilerin evlerine saldırı düzenledi. Saldırılarda ölen ve yaralananlar olduğu kaydedildi.

DSÖ: Gazze'de kanser tedavisine ihtiyaç duyanların tahliye edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, AA muhabirinin, "Gazze'de kanser tedavisine ihtiyaç duyan 27 kişi, Türkiye'ye getirildi. Şu anda Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde tedavi altındalar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Gazze'den, Mısır üzerinden Türkiye'ye nakledilen hastaları ziyaret etti. Türkiye'nin bu çabası hakkında ne söylemek istersiniz?" sorusunu yazılı yanıtladı.

"Kanser tedavisine ihtiyaç duyanların tahliye edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullanan Harris, kritik yaralı ve hastaların Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a ve Mısır üzerinden de sürekli, düzenli, engelsiz ve güvenli olarak tıbbi tahliyelerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Harris, "DSÖ, sağlık durumu ve güvenlik koşulları izin verdiği ölçüde, hasta ve aile üyelerinin tahliyesini kolaylaştırmaya kararlıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Kızılayı: İsrail tanklarının Gazze'deki El-Ehli Hastanesi'ndeki kuşatması sürüyor

Filistin Kızılayının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki ekiplerin kuşatma altında kaldığı belirtildi.

Tankların hastane çevresinde konuşlandığı ifade edilen açıklamada, İsrail askerlerinin yoğun silah seslerinin duyulduğu kaydedildi.

Açıklamada, tehlike altında olan hastanedeki Filistin Kızılayı ekiplerinin korunması için acil müdahale talebinde bulunuldu.

Filistinli doktor Gazze'deki savaşta bir yılda tüketilenden daha fazla kan tükettiklerini söyledi

Nasır Tıp Kompleksi Laboratuvar Bölümü Direktörü Dr. Sofiya Zurub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in bölgeyi haftalardır "barbarca" bombalaması sonucu hastaneye çok sayıda yaralı geldiğini ve sürekli kan bağışına ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Filistinli doktor, "İsrail'in saldırıları sırasında tüketilen kan miktarı yaklaşık 2 bin 500 üniteydi ve bu miktar normal günlerde bir yıl boyunca tüketilmedi, dolayısıyla sürekli kan bağışına ihtiyacımız var." dedi.

Bağış için yeterli kan torbası stoğu olmamasından büyük endişe duyduklarını ifade eden Zurub, ayrıca yakıt bulunamaması sonucu elektrik kesintisi yaşanması durumunda mevcut tüm kan ünitelerini yok etmek zorunda kalmaktan korktuklarını dile getirdi.

Zurub, "Yakıtın bitmesi nedeniyle elektriklerin tamamen kesilmesi durumunda, eksi 80 derecede saklanan yaklaşık 3 bin ünite donmuş plazmanın yanı sıra yaklaşık 500 ünite kanı da imha edeceğiz." dedi.

Doktor Zurub, yerinden edilenlerin barındığı okullara gittiklerinde ya da sosyal medya üzerinden kan ünitesi talebinde bulunduklarında gençlerin kan bağışına büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla kişi ölümle karşı karşıya

Gazze'deki hükûmet, İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla yerinden edilmiş kişi, hasta ve sağlık personelinin su ve yiyecek eksikliği nedeniyle ölümle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Hükûmete bağlı medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Şifa Hastanesi'nde su, yiyecek veya çocuklar için sütün bulunmadığı aktarılırken "650 hasta ve yerinden edilmiş yaklaşık 7 bin kişinin barındığı Şifa Hastanesi'nde su veya yiyecek yok." ifadesi kullanıldı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Batı Kudüs'te 1 İsrail askerinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı İsrail kontrol noktasına düzenlenen silahlı saldırıyı üstlendi.

El-Kassam Tugayları, Gazze'deki çatışma noktalarında 21 İsrail askeri aracının tamamen veya kısmen imha edildiğini, kuzeydeki Beyt Hanun'da ise İsrail kuvvetlerinin saklandığı bir binanın yıkıldığını duyurdu.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze Direktörü Thomas White, X sosyal medya platformundan "Gazze Şeridi'nin güneyindeki 3 şehirde, 76 su kuyusu, 2 ana içme suyu tesisi ve 15 kanalizasyon pompa istasyonunun faaliyeti durdu. Yakıt bittiği için yaşanan bu durum yüz binlerce kişiyi etkiliyor." paylaşımında bulundu.

BM, İsrail'in BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) kabul edilen ve Gazze'de çatışmalara acil ve uzatılmış ara talep edilen kararı "gerçeklerden kopuk" olarak nitelendirmesini üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, direniş güçlerinin, uzun soluklu bir savaşa hazır olduğunu ve verdiği mücadeleyle de stratejik dönüşümlere kapı açtığını söyledi.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bir sivil yerleşim alanını bombaladı.

İsrail'in, karadan ve havadan yoğun saldırılar düzenlemesine ve halka güneye gitmeleri konusunda sürekli çağrı yapmasına rağmen, 807 bin kişinin halen Gazze ve Kuzey Gazze vilayetlerinde yaşadığı belirtildi.

Cenin Mülteci Kampı'na saldırıda 3 Filistinli öldü

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti ve mülteci kampına onlarca askeri araçla baskın düzenledi.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda, 3 Filistinli öldü, 2'si ağır 9 kişi yaralandı.

Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan topraklarında Hizbullah'a ait "hedeflere" hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılması sinyalini verdi. Halevi, "Kuzey Gazze Şeridi'ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Biz anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz." dedi.

BM Raportörü Pedro Arrojo-Agudo, yaptığı yazılı açıklamada İsrail'in Gazze Şeridi'nde suyu bir savaş aracı olarak kullanmaya son vermesi gerektiğini vurguladı.

Mescid-i Aksa çevresinde kısıtlamalarını sürdüren İsrail polisi, geçen haftalarda olduğu gibi bu hafta da cuma namazını Aksa'da kılmak isteyen Filistinlileri engelledi.

Batı Şeria'da 2 Filistinli öldürüldü, 47 Filistinli gözaltına alındı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kenti yakınlarında İsrail askerlerine ateş açtıkları iddiasıyla 2 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu.

Öte yandan, İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 47 Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı baskınlarını sürdürdüğü belirtilirken Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısının 2 bin 800'e ulaştığı kaydedildi.

Bununla birlikte, Filistin İstatistik Merkezinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, İsrail ordusunun yoğun saldırılarına maruz kalan Gazze ve Kuzey Gazze kentlerinde hala evlerini terk etmemiş 807 bin Filistinlinin bulunduğu belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgalini güneye doğru genişletmesinin "büyük riskler "barındırdığını ve sivillerin korunmasının birinci öncelik olduğunu bildirerek "Şu anda tek çözüm savaşın durmasıdır." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ