USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu ardından...

Yalta Uluslararası Ekonomik Forumu ardından...
01-11-2023

Yalta Uluslararası Ekonomik Forumunun arkasından,

23-24 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşen Yalta Uluslararası Ekonomi Forumu, bu sene güvenlik nedeni ile Moskova’da düzenlendi.

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel başkanlığında, Genel Sekreteri Vasfi Sel, Avrasya Ticaret Organizasyonu Derneği (Trade Avrasya) Başkanı Dr. Hikmet Çıra ve Başkan Yardımcısı Nihan İçelli olmak üzere Türkiye’den katılım sağlayan iş konseyi ve delegasyon olarak Forumda yerimizi aldık.

Kırım yarımadasında turizm ile ön plana çıkmış güzel bir sahil şehri olan Yalta; tarihte İkinci Dünya Savaşı sonrası bilinen Yalta Konferansı’na ev sahipliği yapmış, o dönemin 3 büyük liderini; Birleşik Krallık Başbakanı Churchill, ABD Başkanı Roosevelt ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Stalin’i (Üç büyük yani Bing Three) misafir etmiş ve Dünya jeostratejik dengeleri burada şekillenmişti.

Tarih boyunca ticaretin önemli merkezlerinden birisi olan Yalta, dünya üzerindeki ekonomik dengelerin yeniden şekillenmesine de ev sahipliği yapacak entelektüel yeterliliğe sahiptir.

Bu yıl Rusya Federasyonu’na, Kolektif Batı tarafından uygulanan ekonomik ambargonun gölgesi altında gerçekleşmesine rağmen 50’den fazla ülkenin ve bizzat batının temsilcilerinin de katılım sağladığı ve önemli stratejik tespitlerin yapıldığı toplantılara ev sahipliği yaptı.

Açılış konuşmalarını Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Kırım Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi ve Kırım Cumhuriyeti Başkan Vekili Georgy Muradov, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vilademir Konstantinov ve Slovakya Eski Başbakanı Jan Carnogursky’nin yaptığı toplantıya, Çin, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, İran, Tacikistan gibi Asya ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika’dan Venezüella, Brezilya, Afrika’dan Kenya, Güney Afrika, Mısır, Senegal, Eritre, Nijerya, Burkina Faso, Uganda, Gana, Ruanda, Mozambik gibi onlarca ülke katılım sağlarken, Almanya, Polanya, Çekya, Bulgaristan, Fransa, Slovakya, Sırbistan, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinden temsiliyet gösterdiği toplantıya, ABD’den video konferansla iştirak ettiler.

İki günlük toplantı süresince ilk gün genel görüşmelerin ardından Rusya Afrika İşbirliği Oturumu ve bizim de yer aldığımız Uluslararası Kırım ve Rusya Dostları oturumları gerçekleşti.

Bu ülkelerden gelen delegasyonların yanı sıra birçok işadamı da foruma ilgi gösterdi. Karşılıklı çok taraflı görüşmelerin yapıldığı iki günlük organizasyonda Kolektif Batı’nın ambargosuna rağmen ticaretin siyasi kararlarla önünün kesilemeyeceği herkesin ortak fikriydi.

Dünya devletleri üzerine uygulanan Batı ipoteği ve sömürgecilik anlayışı hatta bölgesel tırmandırılan Ukrayna, Filistin’deki çatışmalar, ülkelerin yeni arayışlar ve iş birlikteliklerine olan inancı, delegasyon konuşmalarındaki en dikkat çeken noktalardı.

Bu sebeple konferansta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Birleşmiş Milletler (BM) ve BRICS gibi uluslararası kurumlara çağrılar yapılarak daha adil bir dünya için aktif rol almaları çağrısında bulunuldu.

Bu çerçevede Sömürgeciliğe ve Neonazizm’e karşı halk kitlelerinin bir araya gelerek kapsamlı bir cephe kurulması gerekliliği vurgulandı.

Ulusların eşitlikçi bir anlayışla hareket ettiği Yeni Sömürgeci dayatma ve kısıtlamalardan uzak, güvenlik esaslı, kapsamlı, eşitlikçi, uzlaşmacı bir küresel düzen kurulmasının önemi dile getirildi. Rusya ve Kırım’ın bu konudaki önderlik çabaları takdirle karşılandı.

Aslında bu toplantı, kaosun en yüksek seviyede olduğu günümüzde, çözüm ve umuda inancımızı kaybetmemek adına ve bir o kadar da güçlenmesini sağlamak açısından umut verici olmuştur.

Dünyanın küreselleştiği günümüzde az gelişmiş veya gelişmiş ülkeler olabilir ama insanlar üzerindeki bilinç ve farkındalık yeryüzünde eşit ilerlemektedir.

Türk delegasyonu adına konuşma yapan Kırım Kalkınma Vakfı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel konuşmasında “Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Dialog ve Diplomasi”nin önemine vurgu yaptı.

Dünya üzerine dağılmış Kırım ve Rusya vatandaşları için “Diaspora Bakanlığı” kurulması gerektiğini, devletlerin bu toplulukları, kendi stratejik çıkarlarına göre yönlendirdiğini ve anavatanları ile bütünleşmelerini sağlayacağı önerisinde bulundu.

Yine Kırım Kalkınma Vakfı Genel Sekreteri ve Uluslararası Kırım Dostları Kulübü Koordinasyon Kurulu Üyesi İlber Vasfi Sel, “Çok Kutuplu Dünya’da Medya Çeşitliliğinin ve Çoğunluğunun Önemi” başlıklı konuşma yaptı.

Türkiye olarak yeniden şekillenen ve tanımlanan uluslararası jeostratejik ilişkiler içerisinde geçmiş alışkanlıklarımız ve korkularımızdan uzaklaşarak daha etkin oyun kurucu inisiyatifler alabilecek dış politika ilkelerine ihtiyaç duymaktayız.

Türk Milletinin tarihinde, ulusların sorguladığı kirlenmişlikler yoktur. Çağdaş medeniyetlerin fikir hareketi içerisinde yer almak, adaletin ve bağımsızlığın temsilcisi olan Milletimize her zaman yakışacaktır.

Şunu çok iyi bilmek gerekiyor; evet artık “Dünya Beşten Büyüktür.

.

Dr. Hikmet Çıra, dikGAZETE.com

-Avrasya Ticaret Organizasyonu Derneği (ATOD) Trade Avrasya Genel Başkanı-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?