USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türk halkı geleceğini AB'de görüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye, tarihî yerine Avrupa'nın ayrılmaz müşterek parçası olmuştur ve Avrupa'nın ayrılmaz müşterek parçasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türk halkı geleceğini AB'de görüyor
08-01-2021 18:21
Google News
Ankara

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, tarihî şekilde Avrupa'nın ayrılmaz beraberinde parçası olduğunu ve olmaya da bitmeme ettiğini belirterek "Türk halkı geleceğini Avrupa Birliğinde (AB) görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Portekiz'in Diario do Noticias gazetesine, "Türk halkı geleceğini AB'de görüyor." başlıklı makale kaleme aldı.

Portekiz'in AB Konseyi Dönem Başkanlığının, Türkiye ve AB ortada henüz adaletli ilişkilerin bünye edilmesi açısından beraberinde punt şekilde değerlendirdiklerini tamlayan Çavuşoğlu, "Portekiz'in, AB'nin tevessü ile Türkiye'nin üyelik süreci ve Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine müteveccih ilkeli desteğini rastgele devir kıvançla karşıladık." ifadesine arazi verdi.

Çavuşoğlu, Portekiz'in, Türkiye'nin AB'ye katacağı değerin bilincinde bulunduğu için tehlikesiz olduklarını da tabir etti.

Aralık ayında planlı AB Liderler Zirvesi’nin arkası sıra dü tarafa da yarar sağlayacak müspet ruzname düşüncesince beraberinde punt penceresi açıldığını tamlayan Çavuşoğlu, "Bunun düşüncesince de en güzel taşıt 18 Mart Göç Mutabakatı'nı gine gözden geçirmek.

Söz konusu mutabakat, AB ve Türkiye'nin beraberce akıntı ederek bölgenin güvenlik, denge ve refahına elbette güzel biçimde ulama sağlayabileceğinin en güzel örneği." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, 9 Mart 2020'de Brüksel'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in bahis konusu mutabakatın güncellenmesi dair uygun kaldığını anımsattı.

Bakan Çavuşoğlu, bunun Türkiye'nin AB perspektifini güçlendirerek, Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncelleyerek, yukarı dozaj diyalog ve zirveleri canlandırarak, ara sınav serbestisini heveslendirme ederek ve kesintili muhaceret ve terörle savaş edilerek yapılabileceğini kaydetti.

Mutabakatı AB Komisyonuyla beraberce gözden geçirmeye başladıklarını anımsatan Çavuşoğlu, henüz sonradan bu sürecin birtakımı unsur devletler kabilinden bloke edildiğini bildirdi.

"Türkiye rastgele devir gerginliği kısıntı ve diyalogdan yana davranış sergiledi"

Çavuşoğlu, "Türkiye rastgele devir gerginliği kısıntı ve diyalogdan yana azimli beraberinde davranış sergilemiştir. Ancak bu tam değildir. AB, kâffesi üyelerini henüz zait ve müspet beraberinde davranış benimsemeleri düşüncesince heveslendirme etmelidir." ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanlığı zamanında gine Türkiye-AB ilişkilerini, dü tarafa da yarar sağlayacak beraberinde yola oyulgamak düşüncesince Portekiz'in desteğine ve ciddi aklına güvendiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Portekiz başkanlığının kâffesi namzet devletlere denk beraberinde biçimde davranması ve Gymnich ile Avrupa'nın Geleceği Konferansı kabil toplantılara çağırma etmesi ehemmiyet sunma ediyor.” vurgusunu yaptı.

- "Türkiye, AB'nin ayrılmaz beraberinde parçasıdır"

Çavuşoğlu, "Ülkenizin, Fransa, Yunanistan yahut Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) kabil ülkelerle yaklaşan sürede yaşamış bulunduğu gerilimlerin, Avrupa projesinden kopmanın ve Orta Doğu ile Orta Asya kabil apayrı alanlar aranmasının beraberinde göstergesi midir?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Türkiye, tarihî şekilde Avrupa'nın ayrılmaz beraberinde parçası olmuştur ve Avrupa'nın ayrılmaz beraberinde parçasıdır. Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) karışma Avrupa müesseselerinin müessis üyesiyiz.

1952'den buyana NATO üyesiyiz ve evren çapındaki misyonlarına ve operasyonlarına kılavuz kaptan katkıda bulunuyoruz. Türkiye, Şubat 1952'deki Lizbon Zirvesinde NATO'ya yöntemince katıldı. AB üyeliği ciddi beraberinde maksat olmaya bitmeme ediyor."

Bakan Çavuşoğlu, bununla birlikte, Türkiye'nin coğrafi pozisyonu ve tarihî geçmişinin namına çoklu kimlikler bahşettiğinin altını çizerek "Biz elden Avrupa'nın beraberinde parçası değiliz, ayrımsız sürede Asya, Balkanlar, Akdeniz ve Orta Doğu'nun da beraberinde parçasıyız.

Bunu rastgele devir beraberinde yükümlülükten ziyade, beraberinde bedel şekilde gördük." ifadesini kullandı.

Öte yandan, baş döndürücü kutupluluk ile karakterize edilen devim bilimi ve gelişen evren düzeninde, Türkiye'nin aut siyaset seçeneklerini ve ortaklarını çeşitlendirmesinin beraberinde ek gün değil, hacet olduğuna ayraç fail Çavuşoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Girişimci ve insancasına aut politikamızın uygulanmasında, 'bölgemizde ve ötesinde sulh ve refaha katkıda bulunmak' bulunan tek hedefimize iktiran kılmak düşüncesince doğu, batı, yıldız ve güneydeki muhtelif ortaklarla çalışıyor ve etkileşimde bulunuyoruz.

Avrupa, Asya, Afrika yahut Latin ABD kabil dünyanın değişik yerleriyle emektar ve toy ortaklığımız beraberinde ek gün oluşturmaz, bilakis birbirini tamamlar. AB'yle ilişkilerimizi katılma perspektifimiz doğrultusunda geliştirmenin ileriye çevrik sefer olduğuna inanıyoruz. Türk halkı, geleceğini AB'de görüyor."

"Geleceğimizi AB'yle beraberce bina buyurmak istiyoruz"

Çavuşoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı kabil "Geleceğimizi AB'yle beraberce bina buyurmak istiyoruz." ifadesine arazi vererek Türkiye'nin dünyanın gayrı bölgelerinde gelişen ilişkileri ve enerjik aut politikasının, Avrupa bütünleşme projesinden beraberinde kopuş olmadığının altını çizdi.

Türkiye'nin bu bölgelerle çelimli bağlara cemaat olmasının, AB düşüncesince "büyük ciddi ekleme değer" bulunduğu dile getiren Çavuşoğlu, "Maalesef AB, Türkiye'nin getirebileceği bu ciddi kıymeti göremiyor." vurgusu yaptı.

Çavuşoğlu, Birliğin, Türkiye-AB ilişkilerine, birtakımı üyelerle Türkiye arasındaki problemlerin belirlediği ters perspektiften bakmakta ısrarcı olduğunu anlatarak "İkili sorunların, üyelik dayanışması ve Türkiye'ye huzur veto ismi altında, AB platformunu şantaj yahut kötüye istimal kanalıyla değil, diyalog kanalıyla çözülebileceğine inanıyoruz." görüşünü aktardı.

"Ticari ve iktisadi ilgiler müspet eğilimde"

Türkiye ve Portekiz arasındaki iktisadi ve ticari ilişkilerin müspet beraberinde eğilimde seyrettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, dü iklim arasındaki tecim kütlesinin sonuç 15 yılda dört kıvrım arttığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, dü iklim arasındaki tecim kütlesinin 2019'da 2 bilyon doları aştığını belirterek Portekiz'de dikkati çekici Türk yatırımları ortada Oyak Grubunun Portekiz ve Cabo Verde'de satın almış bulunduğu CIMPOR operasyonları, Türk firması Global'in Santa Apollonia'daki sefine terminalini düz yazı fail konsorsiyumun asliye ortaklarından bir tanesi olması ve "Yılport"un Portekiz'de 500 milyon avroya vasıl yatırımlarını sıraladı.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonradan Portekiz ve Türkiye'de çapraz şekilde henüz beraberinde tomar şirketin envestisman yapacağına ayraç fail Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya oluşturulan beraberinde bap bulunduğu kabil Portekiz de Latin ABD ve Afrika'da Portekizce konuşulan devletlere oluşturulan beraberinde bap teşekkül ediyor. Bu, dü ülkeye üçüncü devletlerde ciddi toptan kuma olma olanağı tanıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ