USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna Milletvekili Voloşin: Erdoğan Ukrayna’ya saygı duymuyor!

23-09-2021

St. Petersburg

Rusya Federasyonu’nda 19 Eylül 2021 tarihinde gerçekleşen Federal Duma Meclisi Seçimleri sonrası Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’e yönlendiren soruya kendisinin verdiği cevap ve BM Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım hakkındaki açıklamaları, Rusya tarafında büyük yankı uyandırdı.

Rusya Federasyonu Dış İşleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Federal Meclisi üst kanadı Federasyon Konseyi Senatörü Olga Koviditi ve Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Sergey Tsekov ardı ardına açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin birinci ağızdan aldığı bu tutumu eleştirdi.

Bu açıklamalar, tabii ki beklenen açıklamalardı.

Türkiye ile Rusya arasında Kırım konusundaki anlaşmazlık 7 yıldır devam etmekte. Bunu bilmeyen yoktur. Ancak Ukrayna’dan bugün gelen açıklama, adeta şok etkisi yaptı!

Ukrayna Parlamentosu Yüksek Şura (Verhovna Rada) Milletvekili Oleg Voloşin, yaptığı açıklamada; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’ya saygı duymadığını söyledi.

Ukrayna’da yayın yapan “112 Ukrayna” haber kanalına konuşan Ukrayna Milletvekili Voloşin: “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’ya saygı duymuyor. Ukrayna Dış İşleri Bakanı Dimitriy Kuleba’ta Kırım Platformu Zirvesine katılacağını belirtti. Ancak gelmedi. Erdoğan bu zirveye katılımını teyit eden ilk kişiydi.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın gelecekte Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşeceğini kaydeden Milletvekili Voloşin: “Sizin Ukrayna’ya karşı tavrınız şu: Bayraktarlarımızı satın alın! Şirketlerimizin yol yapmasına izin verin! Çünkü size iyi avanta veriyoruz! Ama size saygı duymayacağız!” dedi.

Sözde Kırım Platformu Zirvesi, Ukrayna’nın girişimiyle 23 Ağustos’ta Kiev’de yapıldı. Zirveye, Kırım yarımadasının sözde mülkiyet sorunu dünya gündemine taşımayı amaçlayan bu zirveye 44 ülkeden temsilciler katıldı.

-Kırım’ın Rusya'ya bağlanmasının karara bağlandığı an-

Kırım, 2014’te düzenlediği demokratik referandum neticesinde, yarımada halkının kendi kaderlerini tayin etme hakkıyla sabitlenerek Rusya Federasyonu’na katıldı. 

Bölge sakinlerinin yüzde 96,77’si bu oylamaya katıldı. Prosedür, uluslararası hukuka uygun olarak gerçekleştirildi. 

Moskova, defalarca Kırım’ın mülkiyet meselesinin sonsuza kadar kapandığını belirtti. 

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ronaldmut
Ronaldmut 2 yıl önce
Саломея , http://onxx.ru/
Noosman
Noosman 3 yıl önce
Kırım her zaman Rus olacak, bu yüzden Ukraynalı ve Türk kıskanç insanların başka bir şey kaybetmek istemiyorlarsa başka yöne bakmaları daha iyi. Türkiye, Kıbrıs'ı Yunan anavatanına iade etmekten daha iyidir.