USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tüm zamanların en süper gücü

15-11-2021

Olay, filmlerin siyah beyaz olduğu yıllarda Fransa’da geçmektedir. 

Yeni çekeceği film için yeni bir yüz arayışına giren ünlü yönetmenimiz, gazetelere ilan verir. 

Adaylarda eli yüzü düzgün olmanın yanında, kendisini iyi ifade edebilmesini ve hayal gücünün gelişmiş olmasını aramaktadır.

Yoğun bir talep olmuş, birkaç günde onlarca kişiyle görüşmüş fakat henüz aradığını bulamamıştır. 

O gün paydos edeceği sırada asistanı, bekleyen çok kişinin olduğunu belirtince, hemen bir kişi daha almasını söyler ve ardından diğerlerine yarın devam edileceğinin bildirilmesini ister. 

Görüşmeler stüdyoda yapılmakta ve bir kameraman da aynı anlarda çekim yapmaktadır. 

Asistan içeriye Emilie Müller adındaki adayı getirir ve diğerleri ile ilgilenmek için tekrar dışarıya çıkar. 

Emilie, paltosunu ayaklı askılığa asıp yönetmenin karşısındaki koltuğa oturur.

Tanışma bölümünden sonra yönetmenin aklına farklı bir fikir gelir. 

Emilie’den çantasını askılıktan almasını ve içindekileri tek tek çıkarıp anlatmasını ister. 

Emilie denileni yapar. 

Çantasından ilk çıkarttığı şey, yolunun üzerindeki manavın hediye ettiği elmadır; “Manav elmaları parlatırken nasıl hayranlıkla bakmışsam artık” diyerek hediyenin sebebini de gülümseyerek açıklar. 

Anne ve babasının evliliklerinin ilk yıllarında çekildikleri fotoğrafı çıkartır ve kendisine şans getirdiğine inandığını, bu yüzden hep çantasında taşıdığını söyler. 

Onların aralarındaki, yıllara yenik düşmeyen sevgiye olan hayranlığından bahseder.  

Çantadan bir kitap çıkartır ve daha ilk sayfalarda olmasına rağmen etkisi altında kaldığından söz eder. 

Bir gazete çıkartır ve buradaki ilan ile başvurduğunu söyler.

Diğer iş ilanlarından da birkaç tane işaretlediğinden bahseder. 

Bu şekilde 10’dan fazla obje çıkarır ve çoğunu yönetmenin ilgisini çekecek kadar ayrıntılı ve ilginç hikayeleriyle birlikte anlatır. 

Yaklaşık 15 dakika süren bu sohbette adayın hal ve tavırları yönetmenin hoşuna gider. Fakat aradığının bu aday olduğuna tam olarak karar veremez. 

Teşekkür eder ve kendisini arayacaklarını belirterek görüşmeyi sonlandırır. 

Emilie odadan çıktıktan sonra ve asistan içeri girdiğinde, kameraman ve yönetmen çıkmaya hazırlanmaktadır. 

Tam o sırada yönetmenimiz Emilie’nin çantasını askılıkta unuttuğunu fark eder. 

Asistanına “hemen peşinden yetiştirin, çantasını unutmuş” deyince, asistanı şaşkın bir halde itiraz eder ve çantanın kendisine ait olduğunu söyler.

Yönetmen aradığı oyuncuyu bulmuş olmanın sevinciyle ona binadan çıkmadan yetişmek için dışarıya fırlar.

Bu gerçek hikaye, 1994 yılında 8 ödül almış 20 dakikalık Emilie Müller” isimli kısa bir filme de konu olmuştur. -Dileyenler “YouTube”dan izleyebilirler.-

Geçenlerde bir yakınım bir mühendislik fakültesinden yeni mezun bir gencin işe ihtiyacı olmasına rağmen mülakatlara giremediğinden, onun için bir ‘fobi’ye dönüştüğünden ve buna ilk girdiği mülakatta başarısız olmasının sebep olduğundan söz ettiğinde, bu kısa film aklıma gelmişti.

İstisnalar kaideyi bozmaz elbette fakat bu sorunun, üniversiteden mezun olmuş gençlerimizin önemli bir çoğunluğunda olduğu kanaatindeyim. 

Meslek hayatımda onlarca kez mülakat yapmış birisi olarak bunun çok örneğini müşahede ettiğimi söyleyebilirim. 

Hikayemizdeki yönetmen gibi, hayal gücüne çok önem veren bazı büyük şirketlerin ve üniversitelerin mülakatlarında, adayın hayal gücünü ölçen soruların kitap haline gelmiş olması, bu gücün bilgiden daha önemli olduğunu gösteriyor.

Oxford ve Cambridge Mülakat Soruları - John Farndon ve Google Mülakat Soruları - William Poundstone” isimli kitapları bu konuya örnek verebiliriz.

Adayların hangi okul mezunu olduğu ile ilgilenmediğini söyleyen Elon Musk’ın mülakatlarda “Üzerinde çalıştığın ve çözdüğün en büyük sorun neydi ve nasıl çözdün?”  şeklinde bir soru sorduğunu da dip not olarak ekleyelim.

Bizde 16 yıl eğitim gören birinin kendisini ifade etmekte zorluk çekmesi sadece o kişi ile açıklanamayacak kadar önemli bir konu aslında. 

Sebeplere inildiğinde her zamanki gibi aile, eğitim sistemi ve teknolojik gelişmeler ilk üç sırayı alıyor.

Sosyal medyada herkes çok sosyal, çok aktif, çok düzgün, çok bilgin bir imaj çizmekte. Fakat bir araya geldiklerinde iki kelimeyi bir araya getiremeyenler, konuşacak sohbet edecek bir şey bulamayanlar, bulsalar da söze, dile dökemeyenler de çoğunlukta maalesef.

Tüm bunların yanında çok daha derin bir konu var ki, o da hayal kurmanın ve dolayısı ile hayal gücünün öneminin tam olarak idrak edilememiş olması.

Çocuklarımızın ilkokula kadar ileri düzeydeki hayal gücü, okul hayatı başladıktan sonra ve yaşı ilerledikçe artması gerekirken azalan bir seyir izliyor.

Ebeveynler de çocukları büyüdükçe onlardaki önceden hoş karşıladıkları hayal gücünü, saçmalamak olarak değerlendirmeye başlıyorlar. Böylece çocuklarımızın elinden aldığımız ilk özgürlük saçmalama özgürlükleri oluyor. “Başımıza icat çıkarma!.. Eski köye yeni adet getirme!.. Böyle bir şey imkansız!..” gibi daha onlarca “çok ünlü” cümlemiz var hayal gücünü zayıflatan.

Batıda şirketler çalışanlarının hayal gücünden azami istifade etmenin yollarına bakarken, bizde tam tersi uygulamalar yer bulabilmekte ve yöneticilerde “düşünmek bizim görevimiz, sizden düşünmenizi değil bizim bildirdiklerimizi uygulamanızı bekliyoruz” mantığı hakim olabilmektedir.

Şirketlerimizin yüzde 95’inin küçük ve orta ölçekli olmasında bununda payı var. (Üzücü bir haber: Borsa İstanbul’da işlem gören bütün şirketlerin toplamı APPLE’ın dörtte biri etmiyor.)

Hayal gücü, hepimizin doğuştan sahip olduğu fakat tüm bu sebeplerle yeterince kullanamadığımız bir süper güç aslında.

Bu güç de diğer güçler gibi yanlış kişilerin ellerinde insanlığa zararlı hale gelebiliyor. 

Sahte Cennet - Metaverse haberinden sonra, geçen haftaki ürkütücü haber “insan eti tadında üretilen vegan burger” haberiydi.

Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu, akıl ve mantık ile belli bir yere kadar gidebileceğimizi fakat hayal gücü ile her yere gidebileceğimizi söylüyor Einstein. 

Fatih Sultan Mehmet ise bunu Einstein’dan 500 yıl önce “İmkânın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım” diyerek ifade etmiş ve 1100 yıldır süren bir çağın kapanmasına neden olacak kadar büyük bir hayal kurup, gerçekleştirmeye muvaffak olmuştur.

Tarihimiz, büyük hayaller kuran ve gerçekleştiren komutan, lider, sanatçı ve bilim adamı ile dolu. 

Okullarımızda, onların hayallerini, nasıl kurduklarını ve nasıl gerçekleştirdiklerini öğrencilerimize doğru bir üslup ile anlatan ve onları insanlığa faydalı olmak için büyük hayaller kurmaya teşvik eden “Hayal Kurma Dersleri” işlenmesini  öneriyorum.

Çünkü; yazımızın başındaki çanta hikayesinde olduğu gibi, birileri kendisine ait olmayan şeyleri bile, kendisininmiş gibi anlatabilecek bir hayal gücüne sahipken, biz, bize ait olanları bile anlatamazsak çok yazık olur kanaatindeyim.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necla DURSUN
Necla DURSUN 2 yıl önce
Filmi not aldım, ilk fırsatta izleyeceğim.
Necla DURSUN
Necla DURSUN 2 yıl önce
Yazınız bana Lego'nun iş ilanına başvuru yapan hayal gücüne güvenen 6 yaşındaki miniği hatırlattı.
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 2 yıl önce
Bulunduğunuz yerdeki sorunları çözüp, sağlam hale getirdikten sonra, burada edindiğiniz tecrübelere dayanarak, gelecek bölümlere ait daha sağlam yorumlar yapar, hayaller kurarsınız. Alt yapısı kuvvetlendirilmiş hayal gerçeğe daha yakın ve ufku daha açıktır. Denizin dibindeki inci- mercanları çıkartmazsanız; ne anlamı olur.icinizde olan potansiyeli değerlendirip rantabl hale getirmezseniz hiç bir faydası olmaz.Bu da ancak var olan alt yapıyı, birikimi hayallere yansıtarak mümkün olur. Alt yapısız altı doldurulmayan hayaller kurmak;daha çok evhama, vehime benzer bir durumdur. Bilgi+ özgüven+ medeni cesaret; güçlü ve faydalı hayalleri getirir. Saygılarımla.
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 2 yıl önce
Değerli Hocam, yazılarınızı okumayı bir süre ihmal ettim. Bu eksikliği şimdi daha iyi hissediyorum. Bundan sonra bir cümlesini bile kaçırmak istemiyorum. Yine güzel bir konuyu gündeme getirmişsiniz akıcı bir dille. Ben öncelik sıralarını zaman zaman değiştiriyorum.jeoloji mesleğinde, hep yorum, tahmin vardır.Bu yorumu yapabilmek, hayal kurabilmek için temel bilgilere ihtiyaç mesela maden çıkarmak için bir galeri açacaksanız Önce ayağınızı sağlam basabilmek için bulunduğunuz konumu güçlendirip saglamlaştiracaksiniz
Aydın ORHAN
Aydın ORHAN 2 yıl önce
Tebrikler,yine çok güzel bir yazı
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 2 yıl önce
Bu hafta bambaşka bir konuya değinmişsiniz çok güzel ve farklı bilgiler edindik çok teşekkürler Hüseyin bey ????????????????????????
Timur
Timur 2 yıl önce
Yine içi dolu, yeni bilgiler aldığım güzel bir yazı. Çok teşekkürler Hüseyin Bey
Feridun
Feridun 2 yıl önce
Hüseyin Bey her zamanki gibi çok önemli bir konuyu kaleminize almışsınız. Hayal kurmayı çocuklarımızdan ve kendimizden esirgemeden hayatımızı devam ettirmemiz çok önemli. Ne kadar çok hayal edip imkansızı ararsak o kadar çok gelişeceğimiz kanaatindeyim...
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 2 yıl önce
Yine farklı bir konu ile karşımızdasınız, çok güzel bir konuya değindiniz.Bize hayal gücümüz yaratıcılıktan ziyade taklitçilikle geçiyor maalesef.
Nuray kıyan
Nuray kıyan 2 yıl önce
Yine harika bir yazıydi. Bizi yeni ufuklara tasirken bir yandan da tefekkur etmemizi sagliuor diger yandan da cizum onerileri ile umudumuzu yeniliyorsunuz. Artik cocuklar degil hayal kurmak ellerindeki birbirinden cazio oyuncaklarla dahi oynayamaz ve yasitlariyla iletisim kuramaz halde. Tablet veya ceo telefonu emzik niyetiyle aglamasin diye eline tutusturulan yeni nesil evlatlar Rabbimizin ihsani tum becerilerini zamanla kaybedip robotlasirken bunu sorun olarak gormeyen ebeveynlerin hali bzi daha da derinden üzüyor... evet.. hayal dersi olmali hem de en acil ve kapsamli bir sekilde... teşekkürler.
Nigar Özel
Nigar Özel 2 yıl önce
Bize ince hayal kurmayı sonra kendimizi karşımızdakinin yerine koymayı unutturuyor mevcut düzen herşeyi arama motoruna sorar onun bildiği kadar bilir olduk malesef bu hazırcı kafaya son vermezsek düzenin istediği tek çeşit numaralı insan sistemine geçmemiz içten bile değil o yüzden sarılmak lazım hayallere umutlara ve gerekeni yapmak
Burhan doğruyol
Burhan doğruyol 2 yıl önce
Hüseyin kardeşim, senin yazıların da ileride bir kitap oluşturacak kalite ve içerikte bu mutlaka yapılmalı, bir defa köşe yazısı gibi okun rafa kaldırılacak yazılar değil. Kalemine sağlık
Nurullah
Nurullah 2 yıl önce
Merhabalar, her yazınızda adıma yeni bir ufuk açıldığı için öncelikle teşekkür ederim. Hayal kurmak, içindeki çocuğu öldürmemek bunlar yaşayan ve yaşamdan mutluluk alan insanlar için geçerli duygular olduğu kanaatindeyim. Çünkü mesai dolduran veya aysonu gelince diğer ay sonuna kendini kilitleyen insanlar hayat şartları ve kendi ruh haliyle bir insansı robot haline dönüşmüş oluyorlar malesef. Hayatın güzelliği karşına çıkan günlük durumlara verdiğin tepki ve bakış açısıyla anlam kazanıyor. Tabiki son yıllarda Ülkemizde antideprasan kullanımları yüzde 1000leri aşmışken insanımızın tekdüze hayatı ve hayalleri olmayan robotsu varlıklara dönüşmesi içler acısı ayrı bir durum. Böyle olunca da gelecek nesiller hep bir tık daha aşağı düşürmekte grafiğin çubuğunu. Hayal kurmak kesinlikle çocuklarımıza ve gelecek nesillere öğretmeniz gereken en güzel ve ucuz bir öğreti olacaktır. Saygı ve dua ile selamlar.
Muammer Aynaci
Muammer Aynaci 2 yıl önce
Çok güzel bir yazı hayal gücünün bu hayatta ne kadar önem taşıdığı ve insana neler kazandırdığını bir kez daha görmüş olduk.Eline sağlik
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 2 yıl önce
Merhabalar, çocuklarımıza öz güveni ve hayal kurmayı aşılamamız lazım, çok etkili bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık.
Rahmi
Rahmi 2 yıl önce
Robotlar hayal kuramaz. Gün geçtikçe daha az hayal kuruyoruz.
Gamze Topçu
Gamze Topçu 2 yıl önce
Güneş burcum balık Ay burcum da balık???? Firmalar işe alırken burcunu bile soruyor mülakatlarda .Kişilik ve karakter özelliklerinin yapacağı işe uygunluğunu analiz etmek önemli bir kriter
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 2 yıl önce
Sınırlarımızın aslında hayal gücümüzün sınırları olduğunu bir kez daha anlamış oldum. Teşekkürler.
Mesut isen
Mesut isen 2 yıl önce
Güzel bir yazı aslında yaptığımız enbariz hatalardan biride hayal kurmayı basit birşey gibi görmek sanırım.birinden duyduğumuz hayale hayaller şöyle gercekler böyle deyip basite indirgiyoruz.
Mümin Solak
Mümin Solak 2 yıl önce
Etkileyici. Ders önerinizde dikkate alınır, umarım.
FİKRET GÜNEŞ
FİKRET GÜNEŞ 2 yıl önce
Okullar da hayalgücü dersleri demek hayal kurmuşsunuz
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 2 yıl önce
Çok beğendim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Eyüp Özcan
Eyüp Özcan 2 yıl önce
Fil yutmuş boa yılanı çizdiğinde ve anlaşılmadığında birçok kişi hayal etmeyi bırakmış olabilir :) Hayal gücüne hayran bıraktıran bir film sonu hikayesi var ki bende izninizle o filmi önermiş olayım ; Olağan Şüpheliler ...
Selda erkan
Selda erkan 2 yıl önce
Çok doğru yazdıklarınız. yaş aldıkça hayal kurmayı bıraktık. Aslında hayal etmek bir şeyin başlangıcıdır. Teşekkürler güzel yazınız için...
Nazan
Nazan 2 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş.Ben de okullarda hayal kurmanın öneminin çocuklarımıza ders olarak verilmesinden yanayım.Çocuklarımızın ufkunun açılmasında faydalı olduğunu düşünüyorum.
Selim Öztürk
Selim Öztürk 2 yıl önce
Gene bam teline dokundunuz üstadım.Aklıma yazınız Ülkemizde yakın geçmişte yaşanan siyasi bir üslubu hatırlattı.Aslen şair olan bir siyaset adamımız başka bir siyaset adamımızı olmayacak hayallerin peşinden gitmekle eleştiriyordu.Eleştirilen siyaset adamımız ise hayaller olmadan başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını ifade ediyordu.Kaleminize yüreğinize sağlık…
Bülent Erol
Bülent Erol 2 yıl önce
Bize hayal dünyasında yaşamamayı öğrettiler. İyi öğrencilerdik yaşamadık :)
Abdullah Pektaş
Abdullah Pektaş 2 yıl önce
Merhaba Hüseyin yazınızı çok önemli olduğunu söylemek isterim,bir şeyi hayal etmek o işin yarısının bittiğine işarettir derler. Çağımızın insanları dediğiniz gibi bir araya geldiklerinde veya bir toplulukta kendisine söz verildiğinde iki kelimeyle ifade edebiliyor ilgili mevzuyu ben bunun birazda az kitap okumakla ilgili olduğu kanaatindeyim. Çok okuyan çok düşünür ifade ve hayal gücü çok olur, birde aile ,eğitim çok önemli neslimizden nice fatihlerin çoğalması dileğiyle iyi haftalar.
Volkan Bayri
Volkan Bayri 2 yıl önce
Ben de bir personel mülakatında uzun süreli arayışlardan sonra iyi birine yakın adaylar içerisinde dağcılık kulübüne üye olan birisini seçmiştim. Yazıyı okurken büyük üstadın şu sözü aklıma geldi; "Gaye-i hayal olmazsa veyahut nisyan veya tenâsi edilse, ezhan enelere dönüp etrafında gezerler." Hayali milletinin saadeti olan büyük insanlara selam olsun.
Yasemin Şimşek
Yasemin Şimşek 2 yıl önce
Hüseyin Bey çok doğru bırakın çocuklarımızı bizlerde hayal gücümüzü kullanamıyoruz. Kaleminize sağlık şu dönemin en önemli problemlerinden birini incelemişsiniz
Özlem KALAY
Özlem KALAY 2 yıl önce
Hayal kurmak biraz cesaret işi. Şimdi kimselerde cesaret olmadığı için hayal kuramayıp sınırlarımız içinde kalmayı tercih ediyoruz.Yazınız için teşekkürler.
Mehmet Zeki Aktaş
Mehmet Zeki Aktaş 2 yıl önce
Okuma bağımlılığı bir sonraki yazınızı heyecanla bekliyoruz
Ali Osman Tuncer
Ali Osman Tuncer 2 yıl önce
Elon musk birde beni mülakat etse
nagihan gül
nagihan gül 2 yıl önce
Bu güzel yazı için size teşekkürlerimi sunarım. Kaleminize sağlık.
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 2 yıl önce
Yine güzel bir konu ve güzel bir yazı. Kaleminize sağlık Hüseyin bey