USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kazakistan Cumhurbaşkanı 'Ukrayna Düşmanları' listesine dahil edildi

Kazakistan Cumhurbaşkanı 'Ukrayna Düşmanları' listesine dahil edildi
28-10-2022

ST. PETERSBURG

Son zamanlarda, Ukrayna ve Kazakistan arasındaki ilişkilerde bir skandal patlak verdi.

Bir dizi medya kuruluşu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Ukrayna web sitesi “Миротворец” (Türkçesi: Arabulucu) listesinde yer almasına dikkat çekti.

Böylece Kazakistan Cumhurbaşkanı, Kiev rejiminin kendisine resmi olarak düşman tayin ettiklerini, işlediği veri tabanına dahil edildi.

Bunun nedeni, web sitesinde açıkça: “2014'te Ukrayna'ya karşı Rus saldırganlığının alenen inkar edilmesi” olarak belirtilmektedir.

Nitekim 2019 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı, Alman Deutsche Welle'ye verdiği röportajda Kırım'daki referandumdan söz ederek ülkenin bu konudaki tutumunu şöyle ifade etti: “Kırım'da yaşananlara ilhak demiyoruz. Ne olduysa oldu. İlhak, Kırım'a uygulanamayacak kadar ağır bir kelime."

Adıyla zıt olan bu web sitesinin ne olduğunu Türk kamuoyuna açıklamak gerektiğine inanıyorum. Bu portal, binlerce ve birbirinden farklı insan tarafından temsil edilen devasa bir veri tabanıdır.

Dünya genelindeki birçok devletin vatandaşları, o veya bu şekilde Kiev rejimini memnun etmedi (sanki etmek zorundaymışız gibi). Buradaki liste, kelimenin tam anlamıyla; Kiev rejiminin medyadaki eylemlerini, söylemlerini ve yayınlarını beğenmediği herkesi içeriyor.

Ukrayna’da yaşananlarla alakalı tarafsız bir tavır alsanız bile bu listeye girebilirsiniz.

Yani tam anlamıyla bir “fişleme” sitesi.

Site, 2014 yılında ilk kurulduğunda, pek de ciddiye alınmadı. Birçok kişi, bu listede yer almalarının yalnızca tarafsızlıklarını ve nesnelliklerini vurguladığına inanıyordu. Ancak “Миротворец” tehlikesini çabucak gösterdi.

-Oles Buzina-

2015 yılında, bu portal, Ukraynalı yazar Oles Buzina'nın yanı sıra Ukrayna Parlamentosu Rada'nın eski yardımcısı Oleg Kalaşnikof'un kişisel verilerini ve ev adreslerini yayınladı. Bilgilerin yayınlanmasından birkaç gün sonra bu insanlar öldürüldü ve sitedeki fotoğraflarının üzeri çizilerek “tasfiye edildi” şeklinde işaretlendiler.

-Oleg Kalaşnikov-

Bu iki cinayet, sözde barış için “Arabulucu” olduklarını söyleyenlerin daha sonra da gerçekleşen bir sürü cinayetin ve davaların sadece iki canlı örneğidir.

Bugün bu site hala çalışıyor.

Her gün güncelleniyor ve kimse bu portaldan kaynaklanan tehditleri inkar etmiyor.

Veri tabanı; birçok politikacıyı, tanınmış kişileri ve hatta Kırım'da doğan ve orada yaşayan küçücük çocukları bile içeriyor.

Site, 2014 yılından bu yana ülkenin doğusu ile batısı arasındaki askeri çatışmayı haber yapan Ukrayna ve diğer ülkelerden binlerce gazetecinin de verilerini içeriyor.

Bu listelerde sadece isimler değil, aynı zamanda ikamet adresleri de yayınlanıyor.

Böyle herkese açık bir sitede, ikamet adresinizin yayınlandığını düşünsenize! Yalnızca size değil aynı zamanda ailenize, akrabalarınıza, sevdiklerinize bile tehdit içeren aramalar ve mesajlar gelmeye başlar.

Kamuya mal olmuş kişiler ve hatta birçok uluslararası kuruluş, Ukrayna makamlarını defalarca bu web sitesinin suç faaliyetlerine yanıt vermeye çağırdı.

İnsan Hakları aktivistleri, bu listenin insanların hayatlarını ciddi şekilde tehlikeye attığını kaydetti.

Sitede verileri yayınlanan gazetecilerin akıbetiyle ilgili endişeler, G7 Büyükelçileri tarafından toplu olarak dile getirildi. BM Yüksek Komiseri bile bu portalın faaliyetleri hakkında soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Tüm bunlara rağmen Kiev rejimi defalarca bu web sitesinin yasaları ihlal etmediğini belirtti. Ayrıca sitede yayınlanan veriler: Ukrayna mahkemeleri tarafından yargılama öncesi soruşturma ve cezalandırma aşamalarında ve ayrıca sınır yetkilileri tarafından, ülkeye giriş yapmak isteyenleri denetlerken kullanılmaktadır.

Portalın yaratılması, daha sonra Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcılığı da yapacak olan Milletvekili Anton Geraşenko’nun girişimleriyle başladı.

Bu girişimler sırasında Geraşenko’ya en büyük yardımlardan biri, Lugansk’ın eski valisi ve daha sonra Ukrayna’da sözdeİşgal Edilen Bölgeler ve Yurtlarından Edilmiş Vatandaşlardan Sorumlu Bakan Yardımcılığı” görevi yapan Georgiy Tuka idi. Bu noktadan bakınca, Kiev rejiminin, portalın faaliyetlerine neden tepki göstermediği ile ilgili sorular retorik hale geliyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’e bu portalda diğer birçok ünlü isim eşlik ediyor: Almanya eski Şansölyesi Gerhard Şröder, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve dünyaca ünlü sanatçı, Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters yer alıyor. Hatta geçenlerde Rusya ve Ukrayna arasındaki yaşananlar hakkında yaptığı objektif yorumlar nedeniyle Elon Musk bile bu listeye girdi.

Ülkemizden de bazı isimler bu listede. Örneğin ünlü gazetecilerden Ceyda Karan ve Okay Deprem. Hatta sevgili babam Ünver Sel de bu listede.

Ukrayna'nın dünya devletleri ile olan dış politika ilişkilerinin dinamikleri göz önüne alındığında, bu listenin sürekli güncellenmesini bekliyorum.

Kiev rejiminin sürekli çatıştığı politikacıları ve bazı yabancı devlet yetkililerinin listeye girmeye aday olduğunu söylemek, yanlış olmaz.

İki gün sonra bazı Türk yetkililerin veya girişimcilerin bu ölüm listesi şeklinde yayınlanan veri tabanında görünmeyeceğinin garantisi yok!

Örneğin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya ile ekonomik ortaklık kurması nedeniyle defalarca kınandı.

Son dönemde Türkiye ile Rusya arasında gerçekleştirilebilecek büyük ortak projelerden bahsediliyor. Mesela: Ukrayna ve Avrupa ülkeleri bypass edilerek Türkiye’nin büyük bir endüstriyel gaz merkezi olacağı konuşuluyor. Böylesine büyük ölçekli bir projenin hayata geçirilmesi demek, Kiev rejiminin artık Rus gazının ihracatını sabote edemeyeceği anlamına gelir.

Gaz boru hatlarına yönelik sabotaj ve terör eylemlerinin yapılamayacağı anlamına gelir.

Tüm bunlar gerçekleşirse bu sözde “Arabulucu” özde ölüm listesine Türk yetkililerin de dahil edilmesi sadece bir zaman meselesidir.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?