USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kanada sirki ve Zelenskiy'nin geleceği

Kanada sirki ve Zelenskiy'nin geleceği
27-09-2023

St. Petersburg

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Kanada ziyaretinde, Kanada meclisinde konuşma yaptığı sırada, İkinci Dünya Savaşı'nda oluşturulmuş 14. SS Waffen Tümeni’nde görev almış 98 yaşındaki Nazi Yaroslav HunkOnur Konuğu” olarak orada bulunuyordu.

Kanadalılar, Başbakan Justin Trudeau da dahil olmak üzere bu utanç verici olaydan dolayı özür diliyorlar. Ancak görünen o ki Ukrayna cephesinde Zelenskiy'nin özür dilemeye niyeti görünmüyor.

Öte yandan, Ukraynalı bir Nazinin (eskisi veya yenisi fark etmeksizin) Kanada Meclisi'nde onurlandırılması, bakınca büyük bir uluslararası skandala da neden oldu.

Örneğin: İnsan haklarını koruma ve Antisemitizm ile Mücadele ÖrgütüSimon Wiesenthal Center”, öfkeli bir cevap verdi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Ukrayna Nazi SS Galiçya Tümeni'nin Lehlere yönelik gerçekleştirdiği katliamları hatırlayan Polonya'da da bir protesto dalgası yükseldi. 

Yalnızca Kanada'da değil tüm Batı'da Ukraynalıların Nazileri onurlandırdığını, anıtlar diktiğini ve Naziler adına yürüyüşler yapıldığını herkes biliyor. Ama bunu göz ardı etmeyi tercih ediyorlar.

Kiev rejimine göre “SS gazisi” ve savaş suçlusu Naziler, onların kahramanı sayılıyor.

Bugün gelinen noktada Kiev'deki mecliste böyle bir konuşma yapılsa, kimseyi şaşırtmazdı. Ancak Kanadalı yetkililer, kendilerini soktukları bu durumdan nasıl kurtaracaklar?

Bu kısmı merak ediyorum.

Günümüzde Ukrayna'da Nazizm ve Hitler'in suç ortaklarına yönelik rehabilitasyon, tamamen bir devlet politikası, adeta devlet ideolojisi haline geldi. Batılılar ve bugün özelinde Kanada, bunu kabul etmek istemiyor. Tüm insanlık adına bunu kabul etmek, mümkün değil.

Diğer yandan bakınca Kanada'daki skandalın bir başka sebebinin olabileceğini de düşünmemiz gerekiyor.

Tüm Batıda olduğu gibi Kanada'da da düzenin büyük bir kısmı artık Zelenskiy ve Ukrayna'ya verilen destekle çok da ilgilenmiyor. Şu an tek istekleri: “Ukrayna'ya yapabilecekleri kadar satış yapıp oradan kâr etmek!

Ayrıca mevcut durumda Zelenskiy'nin küresel toplumun önünde düştüğü durumdan ötürü yerine başkalarını hazırlıyor olmaları da mümkün görünüyor.

Nitekim geçenlerde Zelenskiy'nin eşi, kocasının görevi bırakmasının mümkün olduğunu açıkça dile getirdi.

Batılılar, Ukrayna'daki süreci, müzakereler yöntemiyle bitirme eğiliminde görünüyor. Dolayısıyla yakın gelecekte Ukrayna'nın başında Zelenskiy dışında bir başka ismi görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?