USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gazze ve Türkiye’ye biçilen görev!

Gazze ve Türkiye’ye biçilen görev!
13-10-2023

GAZZE ve TÜRKİYE'YE ÖNERİLEN GÖREV! 

-1-

5 Ekim 2023'de ABD, Suriye'de YPG terör örgütüne karşı operasyon yapan Türk SİHA'sını düşürdüğünü açıkladı.

Türkiye bunun bir Türk SİHA'sı olduğunu doğruladı ama “Türkiye'ye ait değil” dedi.

ABD ise “SİHA Türkiye'ye ait” açıklamasını, Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder'in ağızından şöyle yaptı:

“ABD'li komutanlar, ABD birliklerine 500 metreden daha yakın olan insansız hava aracını (İHA) potansiyel bir tehdit olarak değerlendirdi ve ABD F-16 savaş uçakları daha sonra İHA'yı meşru müdafaa amacıyla düşürdü”

Gazze Şeridi”ni yöneten Hamas, 7 Ekim 2023 tarihinde sabah saatlerinde 'Aksa Tufanı' ismi verilen bir operasyonla İsrail'e saldırı düzenledi.

Bu saldırının İsrail'in bilgisi dahilinde gerçekleştiğini gösteren çok sayıda veri var.

Öyle ki 11 Ekim 2023'de ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, Mısır’ın Hamas’ın saldırılarından 3 gün önce İsrail’i ikaz ettiğini şöyle açıkladı; McCaul, “Mısır'ın 3 gün önce İsraillileri böyle bir olayın olabileceği konusunda uyardığını biliyoruz” dedi.

Yani 4 Ekim 2023'de.

Saldırı sonrası yaşananları gördük…

Gazze acımasızca bombalandı.

Bu zaten tahmin edebileceğimiz bir şey. Fakat bu olayın sadece Gazze ile ilgisi olmadığını Lübnan, Suriye, İran'ın hedef tahtasına konmasıyla daha iyi anladık.

7 Ekim 2023'de, Hamas saldırısı daha tazeyken yazdıklarımız şunlardı:

“İsrail'in Hamas'ın yaptığı hazırlığı bilmemesine imkan yok. IŞİD videoları gibi montajlı planörlü savaşçılar videosunda bunların planörleri çalıştırdıkları arazi ve güvenlik duvarını aşma görüntülerini gördükten sonra ileride hedefte Lübnan'ın olacağını düşünüyorum.”

Ne kadar enteresandır ki bu yazımızdan iki gün sonra 9 Ekim 2023'de Netanyahu, Hamas'a IŞİD tanımlaması yaptı.

7 Ekim 2023 tarihli “Twitter” yazımızı okumaya devam edelim:

“Ayrıca bu işin bir de Suriye kısmı var ki, bu da hayati bir önemde. Mevzu Golan Tepeleri'nin de ötesinde. İsrail'in Suriye'ye karşı hava operasyonlarını zaten biliyoruz. Ancak bir kara operasyon gücü de hazırda tutuluyor.”

12 Ekim 2023'de, yani biz bunları yazdıktan 5 gün sonra

İsrail Savunma Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Herzi Halevi, neden Suriye'nin en büyük iki havaalanına hava saldırısı düzenlediğini açıkladı ve şöyle dedi:

“İran ve Esad rejimini İsrail'e yanıt vermeye davet ediyoruz.”

Mesele sadece Gazze miydi?

Bu sorunun cevabını da “Saldırı sonrası Ortadoğu haritası değişecek” diyen Netanyahu vermişti.

Aslında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, esas şifreyi 22 Eylül 2023'de Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada vermişti.

Netanyahu, BM kürsüsüne “Yeni Ortadoğu” isimli Filistinsiz haritayla çıktı.

Her ne kadar Netanyahu'nun haritası, Filistinsiz olması sebebiyle eleştirilse de çoğu kişinin atladığı çok önemli bir detay daha vardı.

Netanyahu eline kırmızı bir işaretleme kalemi almıştı ve yeşile boyanmış “Yeni Ortadoğu” bölgesinde rejimleri İsrail'e dost olmuş devletlerle Asya'dan Avrupa'ya kadar uzanacak bir ticaret koridorunu çiziyordu.

Bu koridor, yeşile boyanmamış olsa da Umman'dan başlıyor, Suudi Arabistan'ın üzerinden geçiyor İsrail'e uğruyor, Kıbrıs'ın güneyinden ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gaz aradığı bölgenin tam üzerinden geçerek Girit üzerinden Yunanistan'a bağlanıyordu.

Pek çok kişi bunu anlamakta zorlanabilir ama aslında bu bir federasyon taslak haritasıydı.

İsrail, kafasında düşündüğü büyük federasyon için şu devletleri işaretlemişti: Ürdün, Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Sudan.

Yine Batı tarafından Ortadoğu Devleti olarak sayılan Türkiye, Katar, Umman, Yemen, Irak, İran, Suriye ve Lübnan bu taslağın içerisine alınmamıştı.

-2-

Bildiğiniz gibi Hamas'ın saldırısından sonra ABD bölgeye uçak gemisi gönderme kararı aldı.

Neden?

Bu soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan da cevap aradı.

10 Ekim 2023'de;

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD, uçak gemisini İsrail' gönderiyor. İsrail'de ne işi var? ne yapmaya geliyor, bunun etrafında ne yapacak? diye sorarak sitem etti.

Erdoğan bunu dedikten iki gün sonra 12 Ekim 2023'de ABD'nin İsrail'e destek için Doğu Akdeniz'e yolladığı USS Gerald R. Ford (CVN-78) Uçak Gemisi, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de gaz aradığı Abdülhamit Han Sondaj Gemisi'nin birkaç mil ötesine demirledi.

Gerçekten de bu, Netanyahu'nun 22 Eylül 2023'de BM 78. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada üzerini kırmızı kalemle çizdiği güzergahın tam da üstüydü.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) Uçak Gemisi'nin Doğu Akdeniz'e gelir gelmez demir attığı ilk yerin Abdülhamit Han Sondaj Gemisi'nin hemen yanıbaşı olması Erdoğan'ın aradığı cevabı apaçık gösteriyordu.

Çok geçmeden 12 Ekim 2023'de İngiltere de İsrail'e yardım için savaş gemileri ve casus uçaklar gönderme kararı aldı.

Sırada Fransa ve Yunanistan var.

Yeni ve Büyük Ortadoğu projesini destekleyen baş devletler eğer hükümetleri radikal bir şekilde değişmezse şimdilik ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya.

Bu devletlerin karşısına aldıkları baş devletler de İran, Türkiye ve Rusya.

Tabii işin içerisine Çin ve Hindistan da dahil edilebilir. Hindistan açık açık İsrail'e destek vermiş olsa da Çin'in politikası şimdilik daha belirsiz.

Ama daha önemlisi İsrail'in Hamas saldırısıyla başlattığı agresif politikasının zamanlaması.

İsrail, aralarında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de olduğu birçok Arap Devleti ile ilişkilerini normalleştirmişti.

Peki neden böyle bir dönemde onları karşısına alabilecek bir operasyona girişti?

Gayet önemli bir soru.

Peki, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Gazze saldırısından sonra İsrail'in karşısında yer alacağını neden düşünelim ki?

Meseleyi iyi anlamamız için odak noktamız İran ve Türkiye olmalı.

Evet, İsrail ve Suudi Arabistan yıllar sonra açıktan barıştı barışmasına ama bunca senedir küsmüş gibi davranıp, bir arada olduklarını da gözden kaçırmayalım. En azından içlerinde tuttukları sırrı açığa vurdular diyebiliriz.

Lakin unutmamamız gerekiyor ki İsrail'in Suudi Arabistan ile normalleştiğini ilan ettiği dönemde Suudi Arabistan, İran'la da normalleşme çabası içerisine girmişti.

İşte bu, mayanın tutmayan ve istenmeyen kısmı.

Hatırlayın: 2009 yılına gelindiğinde Suriye ve Türkiye mükemmel ilişkiler kurmuşlardı. Karşılıklı vizeler kalkmış, iki ülkenin ticaret hacmi artmıştı.

Sonra bir el devreye girerek Suriye'yi mezhep çatışmasının merkezi yaptı.

Türkiye ise Suriye rejiminin baş düşmanı haline geldi.

Öyle ki Erdoğan, Şam Emevi Camii'nde Cuma Namazı kılma hayalini açıkladı.

Acaba İngiltere'den birileri, o namazın çok erken kılınacağını ve Esad rejiminin hemen devrileceğini mi söylemişti?

Henüz Şam'da Türkiye'nin istediği bir zafer namazı kılınmadı. Resmi rakamlara göre Suriye İç Savaşı nedeniyle 4 milyon Suriyeli sığınmacı Türkiye'de yaşıyor.

Suriye'nin 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı öncesi tahmini nüfusu, 26 milyon idi. Tahminlere göre şu an 15-17 milyon civarında.

Türkiye, Suriye'de kendine bir alan açmış olsa da esas alanı ABD ve Rusya kontrol ediyor. Diğer aktör de İran.

Türkiye'nin alanını genişletmek istediği 5 Ekim 2023'de -7 Ekim Hamas saldırısından iki gün önce- ABD tarafından SİHA'sı düşürülerek ihtar aldığını unutmayalım.

Elimizde Türkiye'yi önce Suriye ile barıştıran ve sonra 2011'den sonra kavga ettiren süreç var.

Şimdi ise elimizde Suudi Arabistan'ı önce İran ile barıştıran ve sonra 2023'den sonra kavga ettirmek isteyen ikinci bir süreç daha var.

Ve ABD Başkanı Biden 12 Ekim 2023'de;Türk hükümetinin Suriye'nin kuzeydoğusuna düzenlediği operasyonlar IŞİD ile mücadeleyi zorlaştırıyor. IŞİD tehdidi devam ediyor” dedi.

Bu sefer IŞİD kim?

Tanımı NetanyahuHamas IŞİD'dir” diyerek zaten yaptı. O halde onu destekleyen Hizbullah da IŞİD olmuş oluyor.

Hamas ve Hizbullah, IŞİD ise Türkiye ve İran IŞİD'de destek veren ülkeler suçlamasıyla karşı karşıya kalıyor.

Türkiye’ye verilen mesaj: 

Biden'in mesajı şu anlama geliyor:

1- YPG benim yeni İŞID (Hamas ve Hizbullah) ile mücadelede partnerimdir.

2- İleride Avrupa ve ABD'de Hamas ve Hizbullah adına sivillere yönelik terör faaliyetleri düzenlenecek (aslında düzenleyeceğiz demek istiyor) tarafını şimdiden seç.

3- Esad Rejimi önümüzdeki süreçte “Yeni IŞİD'in partneri” ilan edilecek, istihbarat seviyesinde başlattığın görüşmeleri keseceksin.

4- Rusya'ya karşı kesin tavır alırsan Esad Rejimi sona erdikten sonra Şam'dan ve Rusya'nın kontrolünü kaybedeceği alandan pay alabilirsin.

5- İran ile diplomatik ilişkilerini minimum seviyeye çek. Bunun karşılığında Suudi Arabistan ile yakınlaş ve İran bölünürse Güney Azerbaycan'ın bağımsızlığından tam pay alabilirsin.

6- Lübnan'da kontrolü tam olarak senin eline bırakabilecek kadar sana güvenebilmemiz için isteklerimize uy.

.

Erkan Trükten, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
enver
enver 6 ay önce
tarihte bu varsayımlar gerçekleşti. en yakın örneğini yunanistan için söyleyebiliriz. ama biz yunanistan değiliz; vaadederler ama iş bittikten sonra yalnız bırakırlar ve sonrada yerler. fare kapanındaki peynir bizi aldatmasın.