USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Evrene mesaj gönderirken dikkat edilmesi gereken hususlar

Evrene mesaj gönderirken dikkat edilmesi gereken hususlar
09-05-2022

Hepimizin, düşünmeden konuştuğumuz ve sonrasında uzun uzun düşünmek zorunda kaldığımız sözlerimiz olmuştur mutlaka.

Mevlana, bu konuda bizi uyarıyor ve sözlerimizin yaydan fırlayan ok gibi olduğunu ve geri alamayacağımız için oku fırlatmadan düşünmemiz gerektiğini belirtiyor.

Dil yarasının en acı yara olduğunu bilmeyen yoktur. Fakat bu yara ile yaralanmayan da yaralamayan da yoktur.

Belki de çok mutlu olacaktık, tutsaydık dilimizi” gibi cümlelerin olduğu pişmanlık dolu şarkılar, tam da bizi anlatır fakat yine de dilimize aşırı serbestlik tanımamıza engel olamayız.

Yunus Emre,

Söz ola kese savaşı,

Söz ola bitüre başı,

Söz ola agulu aşı,

Bal ile yağ ede bir söz.

diyerek, söz söylemenin bir sanat olduğunu ve tesirinin söylenen söze ve söyleniş şekline bağlı olduğunu çok güzel ifade ediyor.

Büyük Selçuklu döneminde yaşayan, miladi 1111 yılında 53 yaşında vefat eden ve geride insanın okumaya bile zor güç yetireceği sayıda eser bırakan büyük mütefekkir İMAM GAZALİ, 4 ciltlik muhteşem eseri “İHYA”nın bir bölümünü Dilin Tehlikelerine (Afetlerine) ayırmış ve 20 adet tehlikeden bahsetmiş.

O bölümde, susmanın faziletinden, boş ve fuzuli konuşmanın, çekişme ve münakaşanın, yapmacık ve süslü sözlerin, küfürlü kötü sözlerin tehlikelerinden bahsediyor ve bunların içinde en tehlikelilerin yalan söylemek, gıybet etmek, münakaşa etmek ve alay etmek olduğunu anlatıyor.

20 maddenin içinde şu madde dikkat çekiyor:

-Konuşulan sözdeki gizli tehlikelerin farkına varamamak.

Bu nedenle çok gerekmedikçe konuşmamak, susmak gerektiğini belirtiyor. Yeterli bilgiye sahip olmadan, gereksiz, ölçüsüz konuşmayı, haddi aşan sözler sarf etmeyi bir hastalık olarak nitelendirmiş.

Haddi aşan, ölçüsüz, içinde açık ve veya gizli büyük tehlikeler barındıran sözler konusunda benim aklıma ilk gelen ve kanaatimce en çarpıcı örnek, ünlü “TİTANİC” için söylenen şu sözdür:

“Bu gemiyi Tanrı bile batıramaz!”.

Bu cümleyi, olayın kendisi kadar ünlü olan filmden de hatırlıyorum.

İnşasında 17.000 kişinin görev aldığı devasa bir gemi olan TİTANİC, yapımını üstlenen şirketin mühendislerince ve yetkililerince bu talihsiz cümle ile tanıtılmış ve “Tüm zamanların inşa edilmiş en muhteşem bilim ve teknoloji harikası” olarak nitelendirilmişti.

Bu “meydan okuyan” sözler, duyulan aşırı gurur ve abartılı coşku, ismini bile Yunan mitolojisinde Tanrı anlamına gelen TİTAN kelimesinden alan bu geminin 15 Nisan 1912 gecesi “daha ilk seferinde” batmasına engel olamamıştı. Bir buz dağına çarparak batan tek okyanus gemisiydi Titanic.

Oysa gemi yapılırken bütün hesaplar en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, en yüksek kalitede çelik kullanılmıştı. İhtimal verilmese de batmasının bile üç gün süreceği hesaplanmıştı; fakat okyanusun üç bin metre derinlerine inmesi üç saati bile bulmamıştı.

İnsanlık tarihinin, insan yapısı devasa yapıların ve uygarlıkların başına gelen felaketlerle dolu olmasına ve insanoğlunun beş dakika sonra başına gelecekleri bilmekten aciz olmasına rağmen, “seçkin insanlardan seçilmiş” yolcular da asla “batmaz ve batırılamaz” bir gemide olduklarına inanmaktaydılar. Fakat geminin batışı, 2200 yolcudan 1.514’ünün ölümüyle sonuçlanmış ve en büyük deniz felaketlerinden biri olarak tarihe geçmiştir.

Son dönemde insanın ağzından çıkan hiçbir sözün yok olmadığı ve evrende dönüp dolaşıp söyleyene geri döndüğü ve evrenin sizden ne duyarsa onu size geri verdiği gibi batı kaynaklı söylemler çok yaygınlaştı.

Hayatınıza güzellikleri, olumlu olan şeyleri çekebilmek için evrene olumlu mesajlar göndermek zorunda olduğumuzu düşünenlerin sayısında önemli bir artış var.

Aslında bu konu, bize yabancı değil.

Biz iyi diyelim iyi olsun” diyen, kötüyü çağırmamayı tembihleyen, “her şerde bir hayır” gören, “ya hayır konuş ya da sus” diyen, isteklerimizi evrene mesaj göndererek değil Allah’a dua ederek isteyen, iyi konuşunca gül bahçesi, kötü konuşunca dikenlik olacağını söyleyen bir kültüre sahibiz.

Evrene mesaj vermekten, ağzımızdan çıkan sözlerin yaşadıklarımıza etkilerinden bahsederek bunu yeni bir şeymiş gibi sunan ve pazarlayanlar aslında Hak Aşığı Mevlana’nın 700 küsur yıl önce söylediği şu çok etkileyici sözlerden istifade ediyorlar:

“Dünyada olabilecek her bir olay için misal aleminde sayısız ihtimal uyur. Siz ağzınızdan çıkardığınız sözlerle o ihtimalleri uyandırırsınız. Güzel kelimeler söyleyin ki güzel ihtimaller uyansın. İnsanın kaderine müdahalesi buradadır.”

Barış Manço’nun dediği gibi “öğrenmemiz gereken ilk dil tatlı dil” olmalı.

Dolayısı ile Dilin Tehlikelerinden korunmanın iki yolu var: Ya susacağız ya da tatlı dilli olacağız, güzel kelimeler söyleyeceğiz ve güzel ihtimalleri uyandıracağız.

Haddi aşan ve içinde büyük tehlike barındıran sözlere bir örnek de günümüzden verelim.

İnsan kemiklerini kaliteli çelik ile değiştirmenin ve ölümsüzlüğün peşine düşen ünlü bilim insanı ve Google’ın Mühendislik Direktörü Ray Kurzweil şöyle diyor:

“İnsan kemiklerinin malzemesi iyi değil. Çelik çok daha iyi. Bedene yerleştirilen yapay kol, bacak gibi organlar doğan uzuvlardan daha güçlü ve dayanıklı.

Genetik ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler, taş devrinden kalma organlarımızı yenilememize imkân sağlayacak. Benim 120-150 yıl arasında bir ömrüm olacak. O zamana kadar bunu gerçekleştirirsek bende sonsuza kadar yaşarım.”

Burada da Titanic olayındaki gibi, haddin aşılması ve kaliteli çelikten bahsedilmesi çok ilginç. Ve bir felaketin habercisiymiş gibi insanı ürkütüyor.

Onun Evrene gönderdiği bu mesajın akıbeti ne olur bilinmez fakat Ray Kurzweil, belli ki Bizim Yunus’un yüzyıllardır tazeliğini koruyan şu sözlerini hiç duymamış:

Kişi bile söz demini,

Demeye sözün kemini

Bu cihan cehennemini,

Sekiz cennet ede bir söz.

Yürü yürü yolun ile,

Gâfil olma bilgin ile

Aman sakın o dilinden,

Yük olur canına bir söz.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hüseyin Paslı
Hüseyin Paslı 2 yıl önce
Çok çok önemli bir konuda yine çok güzel tespit ve bilgiler içeren bir yazı olmuş. Kaleminize sağlık.
Arda Kalan
Arda Kalan 2 yıl önce
Harika bir yazı okudum. Hem ilginç bilgiler vardı, hemde düşündüren konular içeriyordu. Elinize sağlık Hüseyin Bey.
Arda Kalan
Arda Kalan 2 yıl önce
Harika bir yazı okudum. Hem ilginç bilgiler vardı, hemde düşündüren konular içeriyordu. Elinize sağlık Hüseyin Bey.
Feridun
Feridun 2 yıl önce
Çok kıymetli bir konuyu çok güzel anlatmışsınız. Kesinlikle söylediğimiz sözleri tartarak ifade etmeliyiz. Çünkü dilin kemiği yoktur. Düşüncelerinize sağlık...
Bir Dost
Bir Dost 2 yıl önce
Dil ve üslup. Soz ola kese savaşı, soz ola bitire başı. Insanlar birlikte yaşarken en cok dikkkat etmesi gereken bir konu. Tebrikler dostum. Guncel bir konu, etkileyici bir anlatım. Yazina desdek amacıyla kucuk bir alinti.
Bir bahcenin duvarının uzerinde el ile yazılmış bir tabela. Tabeladaki yazı şu: " Cocuklar bahceye çöp şişe atmayın. Artık ihtiyarlaydım, temizliyemiyorum. Sizleri de çok seviyorum."
Söz kadar üslup da onemli.
Nuh
Nuh 2 yıl önce
Söz söylemek bedava olmasından kaynaklı galiba bu pervasızca tüketimimiz. Asıl tasarruf söz söylerken olması lazım sanki.
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 2 yıl önce
Çok iyi bir yazı.fikir ve tevekkür dünyamıza önemli katkıları olacaktır.kaleminize ve zihninize sağlık
Nurullah Şahin
Nurullah Şahin 2 yıl önce
Öncelikle Selamlar. Elinize sağlık güzellikleri çağrıştıran yazınız için. Bir dizi de denk gelmiştim. Hoşuma da giden bir sözdü. Buraya da denk geldi. Allah insan dilini tutsun diye önce 32 diş asker vermiş. Eğer onu aşarsa söz son kapı 2 dudak vermiş. Bir söz söylenene kadar senin esirindir. Söyledikten sonra artık sen onun esiri olmuşsundur. Su deneyindeki güzel sözün harika dizilimli görsel oluşturduğu, kötü sözün ise karmaşık bir görüntüye sebep olduğunu hepimiz biliyoruz. Güzel gören, güzel düşünen, güzel söyleyen insanın yüzü, ömrü de bereketli olur. Bu dünya denizinde hayat gemisiyle yol alırken ettiğimiz her söz bizi iyi veya kötü bir insan olarak kodlamakta. Kalın sağlıcakla selamlar.
Diğer bir dost
Diğer bir dost 2 yıl önce
Dil aslında düşüncelerdir. Dilimize hakim olmamız beraberinde düşüncelerimizin de hakimiyetini sağlar. Tatlı bir dil takınmak ziyadesiyle bizi de tatlı kılar. Dilimize hakim olduğumuz müddetçe içsel olarak da gelişme sağlarız. Yine üzerine konuşuldukça bitmeyecek bir konu ve yine böyle bir konuyu en güzel ve kısa şekliyle ifade eden bir yazı. Kaleminize sağlık.
Güneş Ezgi Kuş
Güneş Ezgi Kuş 2 yıl önce
Bu konuya daha iyi değinilemezdi. Kaleminize sağlık.
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 2 yıl önce
Evet, karşıdakini kırmaktansa susmak bence de en güzeli. Konuşup da karşındakini kırmaktansa, boş yere tartışmaktansa en güzeli susmak.
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 2 yıl önce
Biraz geçde olsa yazınızı büyük bir keyifle okudum her zamanki gibi bilgimizi olumlu yönde geliştirmemizi sağlayan bir yazı olmuş çok teşekkürler Hüseyin bey yazılarınızın devamı dileğiyle????????????????????????
Selda Erkan
Selda Erkan 2 yıl önce
Yine büyük bir keyifle okudum yazınızı.. emeğinize sağlık
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 2 yıl önce
Emeğinize sağlık.Çok güzel yazı.
Aydın orhan
Aydın orhan 2 yıl önce
Tebrikler.İlgi çekici konular,yerinde tesbitler.Yazılarınızı dikkatle okuyup,yenisini merakla bekliyorum.
Haleti Ruhiye
Haleti Ruhiye 2 yıl önce
Bi ara çok konuştum, hiç faydasını görmedim bıraktım, da diyor rahmetli Erdal Tosun.
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 2 yıl önce
Atalarımız, kırk düşün bir söyle diye ne güzel demiş, dilimizin esiri olmayalım, çok güzel bir mevzuya değinmişsiniz yine Hüseyin bey, kaleminize sağlık.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 2 yıl önce
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Hüseyin bey kaleminize ve yüreğinize sağlık
Mehmet
Mehmet 2 yıl önce
Güzel yazılarınız daim olsun kaleminize sağlık
Mesut İsen
Mesut İsen 2 yıl önce
Aklıma güzel bir söz geldi.
Sen neden anlarsın diye sormuşlar bir Allah dostuna oda halden anlarım demiş.
Asıl mesele halden anlamak degilmi vesselam
Ecenur
Ecenur 2 yıl önce
Benim çok sevdiğim konulardan birine değinmişsiniz. E bir de çok sevdiğim bir insanın sevdiğim bir konudaki yazısını okumak daha da keyif verdi bana. Kaleminize sağlık babacım ????
Timur Ünsal
Timur Ünsal 2 yıl önce
Çok güzel yazmışsınız Hüseyin Bey. Bir söz ile kişi kendini batırabilir yada gönüllerde taht kurabilir.
Nigar Özel
Nigar Özel 2 yıl önce
Kısaca dil çok önemli bir hazine ve önemli bir silahtır kullanmasını bilene en eski atasözünde dediği gibi tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır dilimize hakim olmak çok önemli insallah onun tehlikelerinden korunanlardan oluruz yine çok güzel tespitler tebrik ederim
Burhan
Burhan 2 yıl önce
Herzamanki gibi yine önemli bir konu ve güzel bir anlatım, kalemine kuvvet Hüseyin bey kardeşim. Allah bu yadıklarınla amel edebilmeyi hepimize nasip etsin