USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bölgedeki gelişmeler İmralı’ya mı çıkar?

Bölgedeki gelişmeler İmralı’ya mı çıkar?
22-11-2025

BÖLGEDEKİ GELİŞMELER İMRALI’YA MI ÇIKAR?

MHP Lideri Devlet Bahçeli’ninİmralı’ya giderim” çıkışının ardından gözler Komisyon’a çevrilmişti. Komisyon, aldığı karar ile İmralı’ya gideceğini açıkladı.

Terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan’ı ipten aldığı ifade edilen Bahçeli’nin bu kez İmralı için ön plana çıkması, akıllara bazı soru işaretlerini getiriyor. Bahçeli’yi İmralı’ya gitme noktasına iten sebepler nelerdir? Hangi adımlar ‘Devlet’i harekete geçirmiştir?

Cumhur İttifakı’nda lokomotif rolünü alan MHP’nin yeni çözüm sürecinde aktif rol oynadığı belirtilebilir. Arada çatlak var mı, yok mu tartışmasının içerisinde Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce davranıp, süreci belirli bir noktaya taşımıştır.

İsrail'in bölgeyi işgal etmesi, Türkiye'nin iç dinamiklerini etkileyen ana faktörleri belirlemektedir. İsrail'in Suriye üzerindeki etkisi, Şam yönetimi ve ABD aracılığıyla kırılamamıştır. Bu direnç, gözleri Suriye sosyolojisinde söz sahibi olan organik yapılara çevirmiştir.

Türkiye'nin Suriye'de bulunan odaklara yaptığı, “yüzünüzü Türkiye'ye dönün” çağrısı bugün güçlü bir karşılık bulacak zemini hazırlamıştır. Özellikle Netanyahu hükümetinin kendi sistemini devam ettirebilmesi için kuracağı denklem, yeni cepheleri beraberinde getirecektir. Esirlerin tamamının Hamas tarafından teslim edilmesinin ardından İsrail, bir kez daha Gazze'yi işgal etmeyi amaçlayabilir.

BMGK'da kabul edilen Trump'ın Gazze Planı, Hamas'ı silahsızlandırmayı amaçlamaktadır. Hamas'ın karara tepkisi, direnişin önümüzdeki dönemde yeni bir aksiyon almasına neden olabilir.

Çok katmanlı dengelerin olduğu bölge, Türkiye'nin nötr bir tavır almasını mümkün kılmamaktadır. Türkiye, tüm bu yaşanan karşısında kendi göbeğini kendi kesmek istemektedir.

Dolayısıyla Bahçeli'nin çıkışı, oldukça önem arz etmektedir. Suriye'de oluşan yapıların Türkiye'nin yanında durması amacını da içeren Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, İmralı'yı da aktörlerden biri haline getirmiştir.

Öcalan'ın, Suriye üzerindeki etkisi düşünüldüğünde İsrail'in 'Kürd' kartıyla engellenmeye çalışıldığı görülmektedir.

Bölgede bulunan etnik grupların Türkiye ile yakınlığı, İsrail ile olan yakınlığının üzerindedir. Bu motivasyon, Türkiye Devleti'nin çimento etkisi oluşturma amacıyla örtüşebilir.

Türkiye’nin defalarca YPG-PYD-SDG'den rahatsız olduğunu ifade etmesi yapının geleceğinin tartışmaya açmaktadır. Bu tartışmada ABD’nin alacağı pozisyonla Türkiye’nin karşı karşıya gelebilme ihtimalini de doğurur.

Sonuç olarak Türkiye, kırılmanın eşiğindedir. Bu kırılma, entegre olma ya da kopma ile ilintili bir durumdur. Türkiye, masayı tüm imkanlarıyla zorlamaktadır. Aksi durumda ise yine silahlı mücadele dönemi başlayabilir.

.

Mahmut Muslihan, dikGAZETE.com

https://www.yenisafak.com/gundem/iste-apoyu-kurtaran-imza-54386

https://www.mhp.org.tr/htmldocs/genel_baskan/konusma/351/index.html

https://www.dikgazete.com/haber/tbmm-baskanligi-milli-dayanisma-kardeslik-ve-demokrasi-komisyonu-5-te-3-cogunlukla-imrali-ya-gitme-karari-aldi-975363.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?