USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti!

15-02-2021

Edebiyatımızın Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk’un “Yeni Hayat” isimli romanı, “Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” cümlesi ile başlar. 

Genç bir mühendis olan Osman’ın okuduğu bir kitaptaki hayatı yaşamak için yollara düşmesini ve yolculukta başına gelenleri anlatır. 

Okuyucuların önemli bir bölümü, Pamuk’un kitaplarını gizem oluşturmak adına bir kez okumakla anlaşılmayacak şekilde kurguladığı konusunda hemfikirdir. 

Ben de ikinci kez okuma şansı bulamadığım için, “hayatımı değiştiren kitap”, Yeni Hayat değil, aynı yıl okuduğum “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” isimli kitap oldu. 

Stephen R. Covey’in yazdığı bu kitabı, o zamanlar çalıştığım kurum, tüm personeline hediye etmişti. Aradan çeyrek asır geçmiş olmasına rağmen halen bir çok kurumun, insan kaynakları departmanlarınca hediye edilen ya da tavsiye edilen kitap olarak önemini koruyor.

“İş Dünyasında Yirminci Yüzyılın En Etkili Kitabı” diye anıldığını, Forbes dergisinin 2002 yılında “yönetim alanında yazılmış tüm zamanların en iyi 10 kitabından biri” olarak ilan ettiğini, otuz sekiz dile çevrilerek tüm dünyada 25 milyonun üzerinde satışa ulaştığını da belirtelim. 

New York metrosunda karşısına oturan ve ortalığı birbirine katan küçük çocuklarına hiç müdahale etmeden, dalgın dalgın bakınan adama, önce çok kızan ve onu sert sözlerle uyaran yazarın, olayın sebebini öğrendiğinde yaşadığı pişmanlık ve “önyargıların insan üzerindeki etkileri”ne yönelik düşüncelerini anlattığı bölüm unutulacak gibi değil. 

Bir diğer bölümde, 3 yıl sonra bir cenaze törenine gittiğinizi ve cenazenin aslında sizin cenazeniz olduğunu hayal etmenizi istiyor ve çok çarpıcı önermelerde bulunuyor. 

Çizilmiş bir resimdeki kadının yaşı ile ilgili olarak “70’li yaşlarda” diyenlerle “20’li yaşlarda” diyenlerin tartıştığı bir kısımda ise bakış açısına dair ilginç tespitler yer alıyor. 

Bize zarar veren, başımıza gelenler değil, onlara gösterdiğimiz tepkidir düşüncesini (inovatif-yenilikçi düşünce) merkeze alan bu 400 sayfalık kitapta, alışkanlıkları açıklarken buna benzer bir çok etkileyici anlatım var. 

Bu 7 alışkanlığın teknoloji, dijitalleşme ve yapay zeka konularındaki gelişmeler karşısında, güncelliğini yitirmeyen aksine daha da önem kazanan alışkanlıklar olduğunu belirtmek isterim. 

9 çocuk ve 43 torun sahibi olan Stephen R. Covey, aynı zamanda 2003 yılında Ulusal Babalık İnisiyatifi’nden Babalık Ödülü almış bir Aile Uzmanıdır. 

2012 yılında, 80 yaşında vefat eden Covey’in çocukları, kitabın önsözünde şöyle diyorlar:  

“Babamız, herhangi bir şeyi önce bizzat yaşamaya çalışmadan asla öğretmedi. Bu, özellikle yayınlanmasından yıllar önce araştırdığı ve geliştirdiği 7 alışkanlık için de geçerliydi. “Proaktif” olmak konusunda ustaydı ve büyürken sorunlarımız için bahaneler bulmamıza, koşullarımızı, arkadaşlarımızı, ya da öğretmenimizi suçlamamıza asla izin vermezdi. Bize öğretilen, gerekeni yapmamız ya da başka bir tepki seçmemizdi.”

Yazarın kitapla ilgili tavsiyesi ise şöyle:

“Eğitimlerimde şu soruyu mutlaka sorarım: “Kaç kişi ölmek üzereyken iş yerinde -ya da televizyon karşısında- daha fazla vakit geçirmiş olmayı diler?” Yanıt: Hiç kimse. Herkes sevdiği kişileri, ailesini ve hizmet ettiği insanları düşünür. Sevdiklerinin mutluluğu en önemli şey olur. Bu kitaptan öğrendiklerinizi sevdiklerinizle paylaşın. Ve en önemlisi öğrendiklerinizi uygulamaya başlayın. Unutmayın ki öğrenmek ve yapmamak aslında öğrenmemektir. Bilmek ve yapmamak aslında bilmemektir.” 

Bireyleri ve bireyler vasıtası ile aileyi, okulu, işletmeyi geliştiren ve herkes tarafından anlaşılabileceğini ve uygulanabileceğini düşündüğüm bu 7 alışkanlık, sırası ile şöyle:  

1- Proaktif olmak

2- Sonunu düşünerek işe başlamak

3- Önemli işlere öncelik vermek

4- Kazan-Kazan diye düşünmek

5- Önce anlamaya çalışmak, sonra anlaşılmaya çalışmak

6- Sinerji Oluşturmak

7- Baltayı Bilemek-Kendini Yenilemek

Bu kitap bütün hayatımı değiştirdi” demek biraz abartılı olabilir, fakat benim kariyerimde kısa sürede yönetici unvanını almamda ve daha mutlu, daha faydalı ve tatmin edici bir hayata yönelmemde çok etkili olduğunu söyleyebilirim. 

Hepimizin hayatında önemli yeniliklere, değişikliklere, alışkanlıklara vesile olan insanlar, olaylar ve kitaplar vardır.

Ben bu kapsamda 10 kitabın listesini yaptım ve bir tanesini  buradan sizinle paylaşmak istedim. 

Bugün, ülkemizde bile kaybolmaya başlayan aile, saygı, fedakarlık, yardımseverlik, vefa gibi değerleri, kişisel gelişimin ve başarının olmazsa olmazları olarak gören “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabını, 7’den 77’ye herkese tavsiye ediyorum.

Ebeveynlerin, öğretmenlerin, çocukların, gençlerin, çalışanların gelişimine önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyim. 

Sizin de tavsiye ettiğiniz ve hayatınızda önemli bir değişikliğe neden olan kitapları "hbezau@gmail.com" adresimden benimle paylaşırsanız sevinirim. 

Ben de 10 kitaplık listemi ve hangi dönemlerde nasıl etkileri olduğunu sizinle paylaşmak isterim. 

Yazımızı, yine kitaptan “okumak” ile ilgili bir alıntı ile bitirelim:

Kendinizi yenilemenin, zihni düzenli olarak bilgilendirip genişletmenin en iyi yolu televizyon programları ve dizi izlemek değil, iyi metinler okuma alışkanlığı kazanmaktır. Bu sayede dünyadaki gelmiş geçmiş ya da şu anda var olan en iyi zihinlerin içine girebilirsiniz. İşe ayda bir kitap okumayı hedef alarak başlamanızı, sonra bunu iki haftada bir kitaba, sonra da haftada bir kitaba çıkartmanızı öneririm. ”Okumayan kişi okuma bilmeyenden daha iyi durumda değildir.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Lütfü
Lütfü 3 yıl önce
Bir Hüseyin UÇAR klasiği, Sürekli yeniliğe açık.
Emine Akkaya
Emine Akkaya 3 yıl önce
Her yazınızda dikkatimi çeken bir cümle oluyo.Bu yazıdada okumayan kişinin okumayı bilmeyenden farkı yok cümlesi oldu
Filiz TEMİR
Filiz TEMİR 3 yıl önce
Hüseyin bey, Dün yazınızı okumuş ve yorum da yapmıştım aslında. Fakat sonradan fark ettim ki sizin yazıda bahsettiğiniz kitap ile benim yorumumun alakası yok. ‘’ insan algılandığı kadardır’’ derler ya. Aynen öyle oldu benim için. Siz başka bir şeyden bahsediyorsunuz ben kafamda başka şeyler canlandırıyorum. Bakmak ve görmek, okumak ve okuduğunu anlamak aynı şeyler değilmiş gerçekten. Siz yazınızda etkili insanların 7 alışkanlığı adlı kitaptan bahsediyorsunuz ( bu kitabı da okudum bu arada ) ancak ben tamamen alakasız başka bir kitabı hafızamda canlandırıyorum. Yorumumda da ‘’kitap satışta değil , piyasada bulunamıyor’’ derken tamamen benim hayalimdeki o kitaptan bahsediyordum. Sonuç olarak yeniden yorum yazarak bu yanlış bilgilendirmeyi düzeltmek istedim. Etkili insanların 7 alışkanlığı çok güzel bir kitap ve her seviyede okunabilecek bir kitap. Piyasada da kitabı çok rahat bulabilirler. Yazınızı da çok beğendim. Bizi yeniden düşünmeye sevk ettiğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Syg
Filiz TEMİR
Filiz TEMİR 3 yıl önce
Hüseyin bey yine çok güzel ilham verici bir yazı olmuş. Emeğinize, kaleminize sağlık. Bende bu kitabı sizin sayenizde okuma fırsatı bulmuştum. Kitap ne yazık ki piyasada satışta değil, en azından ben bulamadım. Ancak okunmasını şiddetle tavsiye ettiğim bir kitap. Benim kitap ile ilgili yorumum hangi işi yapıyor olursanız olun ya da sabit bir iş yapmıyor olsanız dahi bu kitaptan öğreneceğiniz çok şey var. Yazılarınızın devamını merakla bekliyorum. Syg.
Gamze Topçu
Gamze Topçu 3 yıl önce
Hüseyin bey kitabı ı okumuş biri olarak benim de hayatımda alışkanlığa dönüştürmem konusunda kendime katkıları olmuş bir kitap Bu tarz okuduğumuz kitabı hayata geçirmek konusunda çok başarılı olamıyoruz bazen. İşte buradaki alışkanlık ifadesi üzerinde çabalamamız gereken kendimizi yönetmemiz gereken can alıcı kelime! Keşke insanoğlu hep iyi alışkanlıklar edinebilse .Kitabı bana tekrar hatırlattığınız için size teşekkür ederim Saygılar
Rahmi
Rahmi 3 yıl önce
Bu yazıyı okuyunca İlk başta 7 alışkanlığın çoğunun bende olduğunu düşündüm. Ama derinlemesine düşününce bunların alışkanlık olmadığını zaman uyguladığımı anladım. Mesele alışkanlık haline getirebilmekte.
Nazan
Nazan 3 yıl önce
Sizin gibi başarılı olan bir yöneticinin yaşamında etkili olan kitabı ben de okumak isterim.Diğer kitap önerilerinizi de bekliyoruz,
Feridun
Feridun 3 yıl önce
Hüseyin Bey her zamanki gibi etkili bir makale olmuş dediğiniz gibi okumak çok önemli... Kıymetli görüşlerimizin devamını bekliyoruz!
Sabahattin
Sabahattin 3 yıl önce
Hüseyin bey, S. Covey in kitabını belki 4 kez falan okudum. Kitabı anlamadığımdan değil bu 7 alışkanlığı içime dindirmek ve kendime yaşam düsturu oluşturması için okudum. Özellikle kurumsal firmalarda çalışanların, empati yapması, ekip ruhunu taşıması, ekipçe sinerji yaratmak, anlamak ve doğru anlaşılmak için çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Son okuduğumda beri hayli zaman geçmişti. Tekrar güzel anlatım ve yazınızda hatırlattığın için çok teşekkür ederim. Kelamınız ve kaleminizin güçlü olması dileğiyle.
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 3 yıl önce
Tavsiyeniz için teşekkürler Hüseyin bey
Hande
Hande 3 yıl önce
Okuyup sevdiğim kitaplardan , bilenler bilmeyenlere tavsiye ederek herkesin hayatına dokunacagı bir satır bulacağına eminim önerileriniz daha çok kişiye ışık olması dileğiyle ...
Eyüp Özcan
Eyüp Özcan 3 yıl önce
Bilgilendirme ve emekleriniz için teşekkürler.. Etkin kişi profiline katkı sağlayacak 5 beceri/pratik ile yazınıza katkı sağlamak isterim *Etkin kararlar almak *Zamanınızı yönetmek *Güçlü yanlarınızı üretken kılmak *En önemli görevlere yoğunlaşmak *Çabalarınızı bir katkıya dönüştürmek
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 3 yıl önce
Hüseyin Pazartesi günlerini iple çekiyoruz, her hafta farklı konularla hayatımıza dokunuyor ve düşündürüyorsunuz, yazılarınız tavsiye nitelikli olup kendimizi bulma ve geliştirme konusunda son derece etkili.Yazınıza sağlık ????
Sevgi
Sevgi 3 yıl önce
Gelecek yazılarınızı dört gözle bekliyoruz alışkanlıklarımızı değiştirmek için güzel bir kitap ???? diğer kitap önerilerinizi de bekliyoruz ...
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 3 yıl önce
Kaleminize sağlık çok güzel bir yazı.
Özlem KALAY
Özlem KALAY 3 yıl önce
O kadar güzel anlatmışsınız ki hemen okumak istedim. Umarım benim hayatımda da olumlu değişikliklere adım olur ;)
Nuh
Nuh 3 yıl önce
Hüseyin Bey, tavsiyenizi dikkate alarak bir an önce bu kitabı okuyacağım. Birçok yorumda yazıldığı gibi yazılarınızı bekler olduk. Kaleminize sağlık.
Özgür
Özgür 3 yıl önce
Elinize sağlık
Uğur
Uğur 3 yıl önce
Kaleminize sağlık.
Nurullah
Nurullah 3 yıl önce
Yazılarınızın en güzel özelliği insana hep bir önerme içermektedir. Bu kadar bilgi ve belgenin bir birine karıştığı dönem de seçilmiş lokma bilgiler için teşekkür ediyorum. Ve gelecek yazıları sabırsızlıkla bekliyoruz.
Ozgur
Ozgur 3 yıl önce
????
Mehmet Zeki AKTAŞ
Mehmet Zeki AKTAŞ 3 yıl önce
Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı benim 3 alışkanlığım var
Selda erkan
Selda erkan 3 yıl önce
Artık yazılarınızı sabırsızlıkla bekler olduk. Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için...
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 3 yıl önce
Okuma konusundaki ihmalkarlığımızı bir kez daha hatırlamış olduk. 7 alışkanlığı daha geniş perspektifte ele almayı da bize bırakmışsınız. Teşekkürler.
Dr. Eyyüp Yılmaz
Dr. Eyyüp Yılmaz 3 yıl önce
Hüseyin Bey, bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Ben de birlikte katıldığımız "Takım Halinde Öğrenme" çalışmalarında öğrendiğimiz Altın Kuralları hatırlatarak katkıda bulunmak isterim. 1. Dinlemek 2. Anlamak, anlamaya çalışmak 3. Takdir etmek 4. Gerektiğinde özür dilemek
Fikret güneş
Fikret güneş 3 yıl önce
Güzel bir örnek güzel öncelikler deneyelim bakalım
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 3 yıl önce
Bu kitabı hemen alıp okumam gerekiyor.Teşekkürler yine büyük bir zevkle okudum yazınızı.Kaleminize yüreğinize sağlık.????????
Özkan
Özkan 3 yıl önce
Yazılarınızı her hafta merakla bekler oldum. İşlediğiniz konular hem ilgi çekici, hem de kişisel gelişim açısından çok faydalı. Geri kalan 9 kitabıda umarım yazarsınız.Teşekkurler.
Mesut isen
Mesut isen 3 yıl önce
Saygılar muudurum ellerinize saglik