USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Yurt genelinde sıcak hava etkili oluyor

Yurt genelinde gün içerisinde sıcak hava dalgası etkili oldu. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa ve Antalya'da sıcak hava yaşamı olumsuz etkiliyor.

Yurt genelinde sıcak hava etkili oluyor
26-07-2023 15:27
Google News
Tekirdağ
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yurt genelinde sıcak hava etkili oluyor

Edirne'de 41 derece ölçülen sıcak havadan bunalanlar bina gölgeleri, park ve bahçelerde serinlemeye çalıştı.

Bazı vatandaşlar şemsiyeler yardımıyla sıcaktan korundu.

Aşırı sıcaktan sokak hayvanları da olumsuz etkilendi.

Ağaç gölgelerinde toplanarak sıcağın etkisinden korunmaya çalışan hayvanlar, çeşmelerden ve iş yerlerinin önlerine bırakılan su kaplarından su içti.

Bir El Bin Nefes Derneği Başkanı Yağmur Islattı Aydın, AA muhabirine hava sıcaklığının 40 dereceyi geçtiği Edirne'de vatandaşlara sokak hayvanları için kapılarının önüne bir kap mama, bir kap su bırakmaları çağrısında bulundu.

Özellikle kedi ve köpeklerin sıcaklara bağlı olarak hastalıklarla mücadele ettiğini belirten Aydın, "Evlerimizde bulunan bir yoğurt kabını dahi değerlendirerek, sokağımızda, kapımızın önüne uygun yerlere bir kap su bırakarak onların sıcaklardan daha az etkilenmesini sağlayabiliriz." dedi.

Aydın, valilik ve belediyenin de logolu su kabı dağıtarak vatandaşların bu konudaki bilincinin artmasını sağlayabileceğini dile getirdi.

Tekirdağ

Tekirdağ'da etkili olan sıcak hava nedeniyle vatandaşlar ve turistler, sahillerde zaman geçiriyor.

Havanın 35, deniz suyu sıcaklığının 25 derece ölçüldüğü kentte, serinlemek isteyenler sahilleri tercih etti.

Vatandaşlardan bazıları plaj şemsiyelerinin altında oturdu, bazıları ise güneşlendi.

Sıcak hava, kent sakinlerine bunaltıcı bir gün yaşatırken, Kumbağ'da denize girerek serinlemeye çalışanların yoğunluğu arttı.

Kent merkezinde ve caddelerin sıcak hava nedeniyle sakin olduğu gözlenirken, bunalan vatandaşların ağaç gölgeleri, yeşil alanlar, çay bahçeleri ve kapalı alanları tercih ettiği görüldü.

Kentte seyyar satıcılık yapan Hakkı Işıklar, AA muhabirine, sıcakların birkaç gündür çok bunaltıcı olduğunu söyledi.

İnsanların bu havalarda çok dışarı çıkmadıklarını ifade eden Işıklar, "Biz de ekmek parası için çalışmaya devam ediyoruz. Burada şemsiyenin altında korunmaya çalışıyoruz. Hava çok sıcak, çok nem var ister istemez zorlanıyoruz. Mücadele etmek zorundayız. Allah herkesin yardımcısı olsun." dedi.

Çay ocağında çalışan Sadi Karakaş, sıcak havanın çalışma şartlarını zorlaştırdığını dile getirdi.

Sıcak havada çay ocağında durmanın çok zor olduğunu aktaran Karakaş, sipariş gelene kadar ocağın dışında ve gölgelik alanda beklemeye çalıştığını belirtti.

Karakaş, çay yerine daha çok soğuk meşrubat siparişi aldıklarını belirterek, “Bunaltıcı sıcaklar çok bugünlerde. Esnaf çağırdığı zaman soğuk meşrubat götürüyoruz. Bu sıcak havada zorluk çekiyoruz. Çay satışlarımız durdu. Havalar sıcak olduğundan çalışan olarak zorluk yaşıyoruz. İnsanlar sıcak olduğundan evden çıkmıyor." diye konuştu.

Kırklareli

Hava sıcaklığının 41 derece ölçüldüğü kentte, sıcaklık nedeniyle cadde ve sokaklarda sakinlik yaşanıyor.

Vatandaşlar yollarda yürürken bina ya da ağaç gölgelerinde yürümeyi tercih etti.

Bazı vatandaşların ağaç gölgelerindeki banklarda oturarak serinlemeye çalıştığı gözlendi.

Sıcaktan sahipsiz hayvanlar da olumsuz etkilenirken, Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’ndaki süs havuzunda köpeklerin ve kuşların suya girdiği görüldü.

Sıcak havanın çok yoğun hissedildiğini belirten vatandaşlardan Yusuf Hatipoğlu, kapalı alanların daha çok bunaltıcı olduğunu belirterek, dışarı çıkarak gölgede serinlemeye çalıştığını söyledi.

Hollanda’dan Kırklareli’ne gurbetçi olarak geldiğini ve sıcak nedeniyle gezemediğini dile getiren Hatipoğlu, "Şu anda gölgede oturarak serinlemeye çalışıyoruz. Aşırı yoğun bir sıcaklık var. Bu şekilde günü geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Yiğit Yusuf Özçelik, havanın aşırı sıcak olduğunu ifade ederek, serinlemek için soğuk içecek tükettiğini dile getirdi.

Kırklareli’nde daha önce böyle bir sıcağa maruz kalmadığını anlatan Özçelik, "Dışarı çıkarken güneş kremi sürdüm ve genelde gölgede durmaya çalışıyorum. Gölge bile sıcak esiyor." dedi.

Özçelik, mümkün olmadıkça dışarı çıkmamaya çalıştığını kaydetti.

Bursa

Hava sıcaklığının 39,5 derece ölçüldüğü kentin 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Kent Meydanı ve Ulu Camii çevresinde sakinlik hakim oldu.

Gün içinde dışarıda işi olan vatandaşların gölgelerden yürüdüğü görülürken serinlemek isteyenler parkları ve ağaç gölgelerini tercih etti. Çocuklar belediyenin süs havuzlarında, büyükler ise çeşmelerde sık sık yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı.

Ulu Camii civarında oyuncak satarak geçimini sağlamaya çalışan seyyar satıcı Gökhan Damkaç, geçen hafta Bursa meydanlarının daha kalabalık olduğunu belirterek, "İnsanlar dışarıya çıkmıyor. Sıcaklar en çok bizi etkiliyor. Oyuncak satmak için meydana çıkıyoruz." dedi.

Bursalı vatandaşlardan 76 yaşındaki Osman Sezgin, gençliğinde tarlada çalışırken böyle sıcak havaların yaşandığına şahitlik ettiğini anlatarak, "Son yılların en sıcak günü bugün. Sıcağa dayanamıyorum, gölgelerden yürüyorum." diye konuştu.

Antalya

Antalya'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava etkisini sürdürüyor.

Havanın 42, deniz suyu sıcaklığının ise 28 derece ölçüldüğü kentte, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra çok sayıda kent sakini Konyaaltı, Lara ve Sarısu sahillerinden denize girerek serinlemeye çalıştı.

Sıcak havadan bunalan birçok kişi ise gölgelik alanlarda serinlemeye çalıştı.

Dışarı çıkmak zorunda kalan bazı kişiler, güneşten korunmak için şemsiye kullandı. Bazı kişiler park ve bahçelerdeki çeşmelerde ellerini ve yüzlerini yıkayarak serinlemeye çalıştı.

Sıcaktan etkilenen sokak hayvanları gölgede ve fıskiyelerin altında yattı, su birikintilerinde oynayarak serinlemeye çalıştı.

Nem oranlarında artış bekleniyor

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Ayşe Gemici, AA muhabirine, Antalya ve çevrelerinde sıcak hava dalgasının etkisini sürdürdüğünü söyledi.

Antalya'da sıcaklıkların mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyrettiğini belirten Gemici, "Bugün kentimizde 41 ila 42 derece civarında maksimum sıcaklık beklentimiz var. Yarından itibaren ise Antalya ve çevrelerindeki sıcaklıkların 5 ila 7 derece azalarak mevsim normallerine ineceğini tahmin ediyoruz. Cuma gününden sonra sıcaklıkların tekrar artmasını ve mevsim normallerinin 1 ila 3 derece üzerine çıkmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının minimum 26 ila 28 derece civarında seyredeceğini aktaran Gemici, nem değerlerinde yükseliş beklediklerini vurguladı.

Gemici, nem değerlerinin yarından itibaren artacağını kaydederek, şunları söyledi:

"Yaşadığımız sıcak hava dalgası nedeniyle düşen nem oranlarının yarından itibaren biraz daha artarak yüzde 50 ila 80 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Bugün ve yarın akşam saatlerine kadar bölgemizde ve kentimizde etkili olacak sıcak havaya karşı kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın, yaşlı ve çocuklarımızın güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00 ila 16.00 saatlerinde dikkatli ve tedbirli olmalarında fayda var."

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü kayıtlarına göre kentte bu zamana kadar ölçülen en yüksek sıcaklık değerinin 45 derece olduğunu vurgulayan Gemici, bu yıl ölçülen en yüksek sıcaklığın ise 23 Temmuz'da 44,5 olarak kayıtlara geçtiğini bildirdi.

"Sudan çıkınca yeniden sıcak bastırıyor"

Sahil bandındaki gölge alanlarda vakit geçiren Selçuk Tüfekçi, sıcak hava nedeniyle evde kalamadıklarını söyledi.

Ailesiyle sabah saatlerinde sahile geldiklerini anlatan Tüfekçi, "Gece zaten uyuyamıyoruz. Sabah erkenden denize geldik. Elimizden geldiği kadarıyla suda serinlemeye çalışıyoruz. Ama sudan çıkınca yeniden sıcak bastırıyor." dedi.

Tüfekçi, sıcak havalardan hayvanların da ciddi derecede etkilendiğini hatırlatarak, vatandaşlara hayvanlara su ve yemek vermeleri konusunda çağrıda bulundu.

Kent sakinlerinden Cuma Dilek ise "Bugünler sıcaktan zor geçiyor. Sahile gelip kendimizi denize atıyoruz. Su biraz olsun serinletiyor. Çıkınca da ağaç gölgelerinde ve çimenliklerde vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ