USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

"Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi..."

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Suriyeli mültecilere çalışma izninin verilmesiyle piyasaların derinden etkileneceğini savunarak, "3 milyon 180 bin kişi işsiz. Artık Suriyeli sığınmacılar bu kez mevzuata uygun bir şekilde...

"Suriyeli mültecilere çalışma izni verilmesi..."
27-01-2016 23:19
Google News
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Suriyeli mültecilere çalışma izninin verilmesiyle piyasaların derinden etkileneceğini savunarak, "3 milyon 180 bin kişi işsiz. Artık Suriyeli sığınmacılar bu kez mevzuata uygun bir şekilde istihdam edilecekmiş. Peki, bizim işsizimiz ne olacak? Üstelik iş barışını olumsuz etkileyen sonuçlarıyla karşılaşabiliriz” dedi.
İzmir Ticaret Odası, 2016 yılının ilk meclisini gerçekleştirdi. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda çimentoya yapılan zam eleştiri konusu oldu.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından açıklanan Suriyeli mültecilere çalışma izni ile ilgili konuşan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, izin ile istihdam piyasasının derinden etkileneceğini savundu. Meclis üyelerine hitap eden Demirtaş, işsizliğin Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret ederek, “3 milyon 180 bin kişi işsiz. Suriyelilere çalışma izni verilmesi kararı istihdam piyasasını derinden etkileyecek. Türkiye’ye yaşlılar gelmedi ki o nedenle milyon Suriyelinin işgücü piyasasına katılması sürpriz olmaz. Hali hazırda Suriyelilerin bir kısmı zaten çalışıyor. Artık Suriyeli sığınmacılar bu kez mevzuata uygun bir şekilde istihdam edilecekmiş. Peki, bizim yüzde 10,5, 3 milyon işsizimiz ne olacak? Üstelik iş barışını olumsuz etkileyen sonuçlarıyla karşılaşabiliriz” dedi.
Dünya piyasalarındaki ekonomik risk ortamının Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Demirtaş, 2015 yılında Rus pazarı ve terör olayları nedeniyle ihracatın kan kaybettiğini dile getirdi.

“İPTALLERLE TURİZMDE 2006 YILINA GERİ DÖNDÜK”
Kruvaziyerde yapılan iptaller nedeniyle kent turizminin 2006 yılına geri döndüğünü ve turizmde zor bir yıla girildiğini belirten Ekrem Demirtaş şöyle konuştu:
“Turist gideceği yerde güven ister. Travel Turkey Fuarı’nda yaptığı konuşmada Turizm Bakanımız güvenlik açısından sorun olmadığını söylemişti. Ama ne yazık ki hemen arkasından Sultanahmet’teki canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Türkiye için önemli olan bir Rus pazarı kaybedildi. Alman pazarında da çok ciddi tedirginlik oluştu. Bunu kruvaziyer turizmde net olarak yaşıyoruz. 2016 yılı içinde MSC’nin de son iptallerinden sonra, mevcut durumda Yunan adaları turları olan şirketler ile toplamda 49 seferimiz var. 2015 yılında 116 sefer ile 227 bin yolcumuz oldu. Ne yazık ki iptallerden dolayı 2006’lı yıllarımıza geri dönmüş gibiyiz. Sadece Costa Craciere Pullmantur gibi şirketlerin 32 sefer iptali oldu ve 99 bin civarında yolcu kaybı yaşadık. Bu iptaller olmasaydı, 148 sefer ile 326 bin civarında yolcumuz olacaktı. Gazetelerde kruvaziyer tur ilanları var. Yani İstanbul’dan yolcuyu alıp uçakla Barselona, Gatwick, Roma, Miami, Kopenhag, Stockholm, Dubai, Şangay’a götürüyorlar. 1300 Euro ile 3200 Euro arası fiyatlar var. Bu fiyatlarla zor bilet satarlar. Yine bize gelecekler. Bunlar bizi yolumuzdan döndüremez. Hatırlayın, biz kruvaziyere sıfır noktasından başladık. 10 yılı geçen büyük bir emeğimiz var. 550 bin yolcuya kadar çıkmıştık. Bu nedenle asla kruvaziyer turizmin peşini bırakmayız. Bugün şartlar böyle, ancak yarın değişecektir.”

CENOVA’DA KRUVAZİYER GÖRÜŞMELERİ
Geçen sene seferlerini iptal ettiğini açıklayan İtalyan kruvaziyer devi Costa ile İzmir arasında yeniden ilişki kurmak için görüşmede bulunacağını ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cuma günü İtalya’nın Cenova kentinde Costa Crociere Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Neil Palomba ve Güzergah Planlama Yöneticisi Federico Bartoli ile görüşeceğim. 14-17 Mart 2016 tarihlerinde ise ABD’nin en büyük kruvaziyer fuarı Cruise Shipping Fort Lauderdale’e katılacağım. Tüm şirketlerle görüşeceğim. Umarım kruvaziyeri yeniden harekete geçiririz. Sadece kruvaziyer değil turizmin tüm çeşitler için tüm gücümüzle çalışıyoruz.”

ÇİMENTOYA ZAM TARTIŞMALARI
Son zamanlarda çimento fiyatlarına zam yapılması konusuna da değinen İZTO Başkanı Demirtaş, “Biz inşaatçı üyelerimizin hep yanında olduk. Yaşanan sıkıntının giderilmesi için çimento fabrikalarına bizzat giderek, gerekirse yanımıza İlhan Gürel ve Bülent Akgerman’ı da alarak bu iş barışını sağlayacağız. Bundan hiç şüphe etmeyin. İzmir ve Konya’daki çimento fiyatları arasındaki uçurum kabul edilemez. Çimento firmalarının bir önceki yıla göre yaptıkları zam oranı fazla. Ben firmalarla görüşeceğim; çünkü menfaatleri müşterek iki sektör söz konusu. İnşaatçıların ve müteahhitlerin verdiği taahhütler var. Yapılan zam onların beklentilerinin çok üzerinde olması nedeniyle zorda kaldılar. Yapılan zammın bu denli yüksek olmasının bir gerekçesi yok. Daha önce yapmadık diyorlar; yapsaydınız. Öne sürdükleri gerekçeleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Gidip konuşacağız ve bu konuda Meclisin tavrını tutumunu kendilerine ileteceğiz” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E İZTAV ÇAĞRISI
Başkan Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve İzmir’in etkin kurumlarına da destek çağrısında bulundu. Demirtaş, şunları söyledi:
“İzmir’in etkin kurumlarının ve turizmcilerinin İZTAV çatısı altında kenetlenmesinin tam zamanı. Turizm Tanıtma Vakfı’nın senedini değiştirdik. Kısır örgüt ve sınırlı üye sayısı geride kaldı. Bu değişimle birlikte, İzmir’in turizm sektörüne yeni bir soluk getirilecek. Her turizmcinin, İzmir’e gönül veren her işadamının bu Vakfa üye olması gerektiğini düşünüyorum. Çağrımıza kulak verin. Birlikte güç olalım, sorunları aşalım. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesi çok önemli. Büyükşehir’in İZTAV’da mutlaka öncü rol oynaması gerekir.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ