USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Liselilerden hayat kurtaran trafk projesi

İzmir’de beş lise öğrencisi, trafik ışıklarından kaynaklanan kazalarda hayatını kaybeden 4 kişiden 1’inin çocuk olmasından yola çıkarak, çocukları bu konuda bilinçlendirmek için "Kırmızı Işıkta Kalp Durmasın Sen Dur" isimli projeyi geliştirdi.Bayraklı Ali

Liselilerden hayat kurtaran trafk projesi
08-04-2015 13:25
Google News

İzmir’de beş lise öğrencisi, trafik ışıklarından kaynaklanan kazalarda hayatını kaybeden 4 kişiden 1’inin çocuk olmasından yola çıkarak, çocukları bu konuda bilinçlendirmek için "Kırmızı Işıkta Kalp Durmasın Sen Dur" isimli projeyi geliştirdi.
Bayraklı Ali Osman Konakçı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 5 öğrenci, trafik ışıklarında kural ihlali nedeniyle ölümle sonuçlanan kazaların önüne geçebilmek amacıyla "Kırmızı Işıkta Kalp Durmasın Sen Dur" isimli projeyi hayata geçirdi. Birçok kurumun da desteğini alan 11. sınıf öğrencisi 5 genç, 1-7 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak 2. Ulusal Trafik Olimpiyatları Yarışması’na katılabilmek için gece gündüz çalıştı. Okulun grafik fotoğraf öğretmeni Fuat Orkun Sübaşı’nın da destek verdiği öğrenciler Nurdan Sağlam, Ümmühan Solak, Nimet Korkmaz, Efe Kınık ve Begüm Beste Bengü, ’Yeşil Işıkta Geç Hareketi Takımı’nı kurdu. İlk olarak İzmir Emniyeti Trafik Şube Müdürlüğü’ne bağlı polislerden bir hafta boyunca eğitim alan gençler, ardından polis ağabeyleri ile birlikte 45 binin üzerinde öğrenciye seminer verdi. Proje için tişört, şapka, yapboz, şarkı, hikaye kitabı ve afişler hazırlatan öğrenciler, ardından ziyaret ettikleri okullarda öğrencilere yaptıkları materyalleri dağıttı.

“KAZALARDA ÖLEN 4 KİŞİDEN 1’İ ÇOCUK”
Yaptıkları geniş kapsamlı araştırmalardan sonra trafik kazalarındaki en büyük sorunun trafik ışıkları olduğunu görmeleri üzerine yola çıktıklarını belirten Nurdan Sağlam, “Trafik ışıklarından kaynaklanan kazalarda ölen 4 kişiden biri çocuk olduğu için ‘Kırmızı Işıkta Kalp Durmasın Sen Dur’ projesini başlattık. Bunun için üç aşamadan geçtik. Birincisi anaokulundaki öğrencilere uygulamalı ders vermek amacıyla yaptırdığımız küçük trafik pisti oldu. İkincisi 400 metrekarede seyyar trafik pisti açacağız. Üçüncüsü de bütün okullarda trafik odası yapılmasını istiyoruz. Trafik ışıkları sorununun küçük bir olay olduğu düşünülebilir ama biz daha bunu aşamadık. Hala kazalar oluyor, çocuklar ölüyor. En son mesela Erzurum’da üniversiteli Elif arkadaşımız hayatını kaybetti. Bu da bizim doğru yolda olduğumuzu gösterir. Sonuçta insanları bilinçlendirirsek kazaları önleyebiliriz diye düşündük ve yola çıktık” dedi.

“ÇOCUKLAR ANNE BABALARINA SÖZLERİNİ DİNLETEBİLİYOR”
Büyüklere söz dinletemeyeceklerini düşündükleri için odak noktasına çocukları aldıklarını anlatan Sağlam, “Günümüzde çocuklar annelere ve babalara sözlerini dinletebiliyorlar. ‘Baba kırmızı ışıkta geçiyorsun, dur’ diyebiliyorlar. Biz de bu yüzden önce çocukları bilinçlendirelim, onların da ailelerini bilinçlendirebilmeleri için önce çocukları seçtik” ifadelerini kullandı.
Geçmiş yıllarda Almanya’nın da aynı sorunu yaşadığını ve yaşanan kazaların önüne eğitimle geçtiğine dikkat çeken Sağlam, 2015 yılında Türkiye’de de aynı sorunun eğitimle aşılabileceğine inandıklarını ifade etti.
Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ümmühan Solak ise şunları söyledi:
“İlk olarak bisikletli trafik polisi ağabeylerimizden bir hafta boyunca eğitim aldık. Bununla beraber ilkokul ve anaokulu öğrencilerine trafik polisi ağabeylerimizle beraber seminer verdik. Projemiz kapsamında 30 bin broşür bastırdık, bunları ilkokul ve ortaokul öğrencilerine dağıttık. Trafikle ilgili 5 bin yapboz dağıttık. 5 bin magnet dağıttık. Veli işbirliğine başvurduk. Birinci sınıf öğrencilerine de trafik ışıklarını anlatan okuma kitabı yaptırdık.”

ÜÇ ÜNİVERSİTEDEN PROJEYİ GELİŞTİRME TEKLİFİ
Projelerini tanıtmak ve destek almak için siyasi partilerin de kapılarını çaldıklarını ifade eden Solak, onların da projelerini çok beğendiklerini belirterek, “Bunun yanı sıra Sakarya Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve bir özel üniversitede bizim projemizi görmüşler ve çok beğenmişler. Projeyi daha da geliştirmek istediklerini ilettiler” dedi.
Trafik Olimpiyatları Yarışması’na 81 ilden öğrencilerin katıldığını dile getiren Solak, yaklaşık 2 aydır gece gündüz çalıştıklarını ve başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi.
Çocukların dikkatini çekebilmek için her türlü materyal ve etkinliği hazırlayan öğrenciler, bir de trafik ışıklarını tanıtan şarkı yazarak besteledi. Yazdıkları şarkıyı gittikleri okullardaki öğrencilerle paylaşan ve onlara da söyleten 5 genç, çocuklardan da tam not aldı. Şarkının sözleri ise şöyle:
“Yürürken yolda sakın dalgın olma,
Kırmızıda sen dur kalbin durmasın sonra
Sarıya dikkat et, yeşil geç demek, kırmızı tehlike
Sakın ha geçme.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ