USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Karadeniz'in peştamalını ABD başta olmak üzere dünyaya tanıttı

Genç kadın girişimci Çiğdem Kacar Selimoğlu, Karadenizli kadınların el emeği göz nuruyla ürettiği peştamaldan yaptığı çantalarla bu kadim dokumayı dünyaya tanıttı.

Karadeniz'in peştamalını ABD başta olmak üzere dünyaya tanıttı
17-04-2024 12:08
Google News
İstanbul

Karadenizli bir alenin çocuğu olan 39 yaşındaki Selimoğlu, İstanbul'da doğup büyüse de tatillerini hep memleketinde geçirdi.

Ankara Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu Selimoğlu, yıllarca İtalya'ya ihracat yapan tekstil firmalarında çalıştı.

İtalyanların kültürlerine ait her unsuru bir dünya markası haline getirmelerinden etkilenen Selimoğlu, Karadeniz Bölgesi'yle özdeşleşen peştamalı nasıl öne çıkaracağına dair kafa yormaya başladı.

Evlenip, çocuğu olduktan sonra bu konuya yoğunlaşan Selimoğlu, peştamaldan çanta yapmaya karar verdi.

Halkbank Üreten Kadınlar Yarışması'nda yükselen yıldız kategorisinde ödül alan Selimoğlu, peştamaldan yaptığı çantalarla bir dünya markası olma yolunda ilerlemesinin hikayesini AA muhabirine anlattı.

"Peştamal Karadeniz'de bir örtü"

Selimoğlu, küçüklüğünden beri her fırsatta ailesiyle Giresun'a gittiğini belirterek, bu yüzden Karadeniz kültürüyle yoğrulduğunu söyledi.

Kültürel hafızasında bölgenin önemli bir yeri olduğunu aktaran Selimoğlu, şöyle konuştu:

"Bu nedenle Karadeniz peştamalının bende ayrı bir yeri var. Aslında peştamal Karadeniz'de artık eskisi kadar kullanılmayan, el tezgahları yok denecek kadar az ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir örtü. Çalıştığım İtalyan firmasında tasarımcıların kültürlerine ait ürünleri ne kadar iyi parlattığını ve pazarladığını gördüm. 'Bizim de katma değere dönüştüreceğimiz kültürel materyallerimiz varken işin neden sadece üretim kısmındayız?' sorusu kafamı kurcalamaya başladı. Karadeniz'e gittiğim bir yıl hiç unutmuyorum, otogarda bir dükkanda sallanan peştamalleri gördüm. İşte o andan itibaren, 'Bu kadar kıymetli el dokuması bir üründen ne yapılabilir?' diye kendi kendime düşümdüm durdum. Öyle bir ürün yapayım ki insanlar gururla taşısın istedim."

"Peştamalı gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz"

Selimoğlu, kültürel bir öge olan peştamali günümüze uyarlayıp, gelecek nesillere miras bırakmak istediğini belirterek, "O an ben bunları düşünürken aklımın bir ucundan da insanlar peştamalı benim kadar beğenir mi onlarda da bir yer eder mi diye de endişelenmiyor değildim." dedi.

Uzun bir süre peştamalı nasıl değerlendireceği konusunda kararsız kalan Selimoğlu, şöyle devam etti:

"Sonunda peştamalden çanta yapmaya karar verdim. Oğlum bir yaşındayken artık bu hayali gerçeğe dönüştürmek üzere 2018'de 3 bin 500 lira sermaye ile şirketimi kurdum. Önce online olarak satışa başladık. Sonra bir showroom açtık. Peştamallar, üç kuşaktır peştamal dokuyan Trabzonlu zanaatkarlar tarafından üretiliyor. Çanta yapımında kullandığımız hasırlarda yine Karadenizli kadınlar tarafından örülüyor. Karadeniz'den İstanbul'a gelen peştamal ve hasırlar benim tasarladığım şekilde bir araya gelip, çantaya dönüşüyor. Kumaş halinde atölyemize gelen peştamaldan çantanın yanı sıra telefon ve bilgisayar kılıfı, cüzdan, kart vizitlik gibi çeşitli objeler de üretiyoruz."

"Peştamalın, dokuması ve üretimi oldukça meşakkatli"

Selimoğlu, peştamalı Karadeniz'de kadınların fındık toplarken, çarşıya giderken aslında her yerde kullandığını ve çok fonksiyonel bir örtü olduğunu vurgulayarak, "Peştamalın, dokuması ve üretimi oldukça meşakkatli. İpliğini boyamak, Karadeniz'in o yağışlı ve nemli havasında kurutmak çok sabır gerektiren bir süreç." dedi.

Peştamaldan yaptıkları ürünlerle ilişkin farklı tepkiler aldıklarını aktaran Selimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kumaşın üretim aşamasındaki zorlukları anlattığımız insanlar, 'Ne kadar güzel, ne kadar kıymetli bir iş' diyerek destek oldu. Bir kısmı ise 'Peştamaldan çanta mı olur?' dedi. Aslında onların görmediği verilen emekti. Kumaşın oluşumunu, deriyle birleştirilip çanta oluncaya kadar onlarca zanaatkarın elinden geçmesi işin görünmeyen kısmı. Biz de hep bu kısmı anlatmaya çalıştık, bunu anlayan ve emeği gören insanlar ilk günden buyana yanımızdalar. Amacımız, bir kumaştan öte bir emeğin ve mirasın gelecek kuşaklara taşınabileceğini anlatmak. Günümüzde otantik anlayışın yok olduğu, herkesin birbirinden görerek giyindiği bir dünyada yaşıyoruz. Eski renklerimizi kaybediyoruz."

"Kendine has giyinmek isteyenler ürünlerimizi tercih ediyor"

Selimoğlu, Anadolu kültüründe her yörenin kendine ait bir dili ve renginin olduğunu, kilimlerde bunun çok net görüldüğünü belirterek, "Her motifin ve rengin bir anlamı vardır. Çantalarımızı da biz böyle görüyoruz, kendine has giyinmek isteyen insanlar özellikle ürünlerimizi tercih ediyor." dedi.

Ürünlerinin online satışı olduğu gibi müzelerin hediyelik eşya reyonlarında yer aldıklarını da aktaran Selimoğlu, "ABD'de de şirketimizi bu ay açıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz satış noktaları var, 6 farklı noktada satış yapıyoruz. Peştamal, Anadolu'da var olan onlarca dokumadan sadece biri, dokuma da en önemli zanaatlarımızdan biri. Bu iki unsuru birleştirip, dünyaya tanıtmak, 'Böyle de bir kumaş var' demek bizi de mutlu ediyor." diye konuştu.

Girişimci kadınlara da seslenen Selimoğu, şunları kaydetti:

"Her zaman düşüp kalkacağız, bundan da çekinmeyin ben işin biraz da yolda öğrenildiğine inanıyorum. İlk başlarken işin bu kadar büyüyeceğini tahmin etmiyordum. Tek tuğladan duvar olmaz o yüzden kendiniz gibi kadın girişimcilerden destek alın. Güzel dostluklar kurun, destek istemekten çekinmeyin."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ