USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul, İzmir ve çeşitli illerden deprem bölgesi için kan bağışı seferberliği

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılayın kan verme noktalarında yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul, İzmir ve çeşitli illerden deprem bölgesi için kan bağışı seferberliği
06-02-2023 13:29
Google News
İstanbul/ İzmir/ Eskişehir/ Kırşehir

Kentte yaşayanlar, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında, deprem bölgesinde oluşabilecek kan ihtiyacının karşılanması için kan bağış noktalarına gitti.

Erken saatlerde Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi'ne gelen vatandaşlar, deprem bölgesine kan bağışlamak için sıraya girdi.

Türk Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, AA muhabirine Türk Kızılay kan hizmetleri olarak afet bölgesindeki stoklar için kan sağlamak üzere bütün organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Acil bir stok sıkıntısı olmadığını kaydeden Dolaş, "Ancak deprem gibi afetlerde çok öngörülebilir bir yol haritası çizmek mümkün olmuyor. Bu anlamda vatandaşlarımızdan özellikle İzmir'de panik yapmadan stoklarımıza destek vermek üzere kan bağış noktalarımızı ve ekiplerimizi ziyaret etmelerini rica ediyoruz. İzmir'de 10, tüm bölgede 21 kan bağışı ekibimiz faaliyetlerini gösteriyor." dedi.

Dolaş, kan bağış noktalarındaki yoğunluk nedeniyle bağışçılardan da sabır beklediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin en büyük kapasitesine sahip bölge merkezlerinden biri olmamıza rağmen her ekibin belli bir kapasitesi var. Bekleme süreleri biraz uzayabilir. Lütfen bu bekleme sürelerini geçirirken şunu tasavvur etsinler kafalarında: Şu an depremde göçüğün altında bekleyen insanlar var. Onlara yardım edebilmek adına sabırlı olsunlar. Kapasitemiz çok yüksek. Hiçbir şekilde bağış noktalarımızı, son bağışçıyı sedyelere almadan kapatmayacağız." diye konuştu.

"Sabah 5'te bekleyen 15 kişi vardı"

İzmir'in, kan bağışı konusunda duyarlılığı en yüksek illerden olduğunu vurgulayan Dolaş, "Saat 5'te yaklaşık bir 15 kişi donasyon alanımızın kapısında bekledi. Açılışı öne çekmemize rağmen bir anda büyük bir kalabalıkla karşılaştık. İnanın ki tüylerimiz diken diken oldu. Buradan aldığımız her iyilik tohumu, her damla kan afetzedelerimize ulaşacaktır. Kan, acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Afetten sonraki özellikle ilk bir hafta çok önemli. İnsanlar hastanede ya da yoğun bakım servislerinde yatarken dahi bu aldığımız kan bileşenlerine ihtiyaç duymaya devam edeceklerdir." ifadelerini kullandı.

"Korkularımız, üzüntülerimiz hepsi depreşti"

Kan bağışlayan ev hanımı Hilmiye Dalgıç (52) kızını okula göndermek için kalktığında depremden haberdar olduğunu kaydederek, "Korkularımız, üzüntülerimiz hepsi depreşti." dedi.

Bu nedenle ellerinden geleni yapmak istediklerini, ilk iş olarak eşiyle kan bağışına geldiklerini aktaran Dalgıç, "İzmir'de 2020'deki depremde Bayraklı'daydık. Burada yaşadık. Bizim evlerde bir hasar yoktu ama çevremizde yıkılan evler vardı. O depremi yaşadıktan sonra şimdi çok daha farklı bir gözle bakıyorsunuz. Tekrar geçmiş olsun." diye konuştu.

Ünal Oruçkan da (51) sabah radyodan deprem olduğunu öğrenmesinin ardından kan bağışı yapmaya karar verdiğini dile getirerek, bu zamanlarda yardım etmek ve destek olmanın çok önemli olduğunu vurguladı. İzmir'de 2020'de yaşanan ve 117 kişinin hayatını kaybettiği depremi de yaşadığını kaydeden Oruçkan, "O zaman da yapabileceğimiz bir şey varsa yapmaya çalıştık. Şimdi bu şekilde destek olmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

İstanbul

Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın, ilk etapta bölgeye sevk edilecek yeterli kan stokunun olduğunu belirterek, ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışı yapmaya davet etmesinin ardından İstanbul'un çeşitli noktalarına kan bağışı noktaları oluşturuldu.

Fatih Eminönü Meydanı'nda bulunan kan bağışı tırında yoğunluk oluşturan vatandaşlar, yardıma koştu. Çağrı üzerine, meydana yakın noktalarda çalışanların yanı sıra belediye temizlik görevlileri, polisler ve çevre ilçelerden gelenler deprem bölgesi için kan bağışında bulundu.

Eyüpsultan'daki bir şantiyeden 3 arkadaşıyla kan vermek için merkeze geldiklerini aktaran Hayrettin Demirtaş, "Yaşanan depremde uzaklara yetişemiyoruz. Elimizden gelen, maddi desteğin yanında kan da verebilmek. Yaralılara destek olmak amacıyla kan vermeye geldik. Burası kalabalık. İnsanımız duyarlı." dedi.

Mustafa Demiralay, ellerinden gelenin kan bağışı yapmak olduğunu dile getirdi.

Fatih Belediyesinde temizlik görevlisi olarak çalışan Osman Karapelit, "Depremdeki vatandaşlarımız için seve seve geldik. Hepsi kardeşimiz." ifadelerini kullandı.

Beyoğlu'ndan kan bağışı için geldiği anlatan Süleyman Peker, "Depremi duyduktan sonra hemen yardım etmem gerektiğini düşündüm. Beyoğlu'nda oturuyorum, en yakın merkez buraydı. Sıra vardı, yoğundu." diye konuştu.

Vatandaşlar, Beylikdüzü Metrobüs Meydanı'ndaki kan bağış aracına da yoğun ilgi gösterdi.

Kan veren Numan Söylemez, "Depremdeki vatandaşlarımızın kan ihtiyacı olduğundan dolayı kan bağışında bulunmaya geldik. O soğukta enkazın altında bekleyenler var. Bizim burada 1-2 saat beklememizin hiçbir değeri, önemi yok." dedi.

Azerbaycanlı Ramil Halilov da kötü bir dönemden geçildiğini ve destek olmak amacıyla kan bağışında bulunduğunu söyledi.

Kadıköy rıhtımındaki kan bağışı çadırına gelenler de yoğunluk oluşturdu.

Eskişehir

Sabahın erken saatlerinden itibaren Hoşnudiye Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'ndeki Kızılay Kan Merkezi'ne gelen Türk ve yabancı uyruklu vatandaşlar, ihtiyaç sahipleri için kan verdi.

Merkezin sorumlusu Dr. Ozan Ateş, gazetecilere, merkezin, haftanın yedi günü açık olduğunu belirterek, sabah saatlerinden itibaren yüzlerce kişinin kan bağışında bulunmak için geldiğini söyledi.

Kentte muhasebecilik yapan Sabri Yıldırım ise kan bağışında bulunmak için merkeze geldiğini belirterek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara ise acil şifa dileğinde bulundu.

İran uyruklu Ali Nejat da deprem haberini aldıktan sonra Türk halkına destek olmak amacıyla kan bağışında bulunduğunu bildirdi.

Kırşehir

Türk Kızılayın vatandaşları kan bağışına davet etmesi üzerine Cacabey Meydanı'nda daha önce kurulan bağış tırına gelen vatandaşlar kan bağışında bulundu.

Bağışta bulunanlardan Mustafa Remzi Ekinci, "Ben Değirmenkaşı köyünden geldim. Deprem olduğunu duydum, köyden hemen çıktım, kan bağışı yapmaya geldim." dedi.

Salih Atalay da deprem bölgelerinden gelen haberlere üzüldüğünü belirterek, "Radyo anonslarından kan ihtiyacı olduğunu duydum ve Kızılay tırına geldim. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Vatandaş olarak elimizden bu geliyor, bunu yapıyoruz." diye konuştu.

Baki Yılmaz ise depremi duyar duymaz kan bağışına geldiğini ifade ederek, vatandaşlara duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

Eğitim camiasına kan bağışı çağrısı

Kayseri'de İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla eğitim camiasını kan bağışına davet etti.

Karaköse, yazılı açıklamasında, enkazda kalan depremzedelere ulaşılması için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Türk Kızılay tarafından yapılan açıklamada, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğu ancak ilerleyen saatlerde kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyulabileceğinin aktarıldığını anımsatan Karaköse, tüm öğretmenleri ve eğitim camiasını Türk Kızılayın kan merkezlerinde bağışta bulunmaya davet etti.

Trakya'da vatandaşlar kan merkezlerine başvurduTrakya'da vatandaşlar kan merkezlerine başvurdu

Edirne'de Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi tarafından 3 ayrı noktada kan bağışları kabul ediliyor.

Askeri personelin bağışları kışlada kabul edilirken, Edirne Kan Bağış Merkezi ile Edirne Valiliğinin bahçesinde kurulan çadırda da kan bağışları alınıyor.

Edirne Kan Bağış Merkezi'ne gelen birçok jandarma ve polis, evrak doldurarak bağış için sıraya giriyor.

Edirne Kan Bağış Merkezi Müdürü Batuhan Değiş, AA muhabirine, doğal afetlerin sık yaşandığı bir coğrafyada yer alan Türkiye'de olağanüstü durumlarda akla ilk kan bağışının geldiğini söyledi.

Böyle durumlarda ciddi bir kan ihtiyacı olduğunu belirten Değiş, "Acil durumlarda gösterilen ilgiden çok memnunuz. Bugün burada yüksek bir yoğunluk var. Bu tarz durumlardan sonra da düzenli bağışçı sayımızın artacağını umuyorum." dedi.

Değiş, kış aylarında kan stoklarının düşüş gösterdiğini dile getirdi.

Şuan 3 farklı noktada kan bağışlarını kabul ettiklerini ifade eden Değiş, "Merkezimize yaklaşık 80 kişi başvurdu. Kayıt olan kan vermeye devam eden 70 kişiden kan aldık şu an. Bu sayının gün sonuna kadar Edirne'de 500'ü aşmasını planlıyoruz. Ekiplerimizin mesai saati yok. Kan vermek isteyen herkes geldiği sürece kan alımına devam edeceğiz." diye konuştu.

Kan bağışı için merkeze gelen Ece Dikbıyık da deprem bölgesindeki insanlara yardım etmek istediğini, şu an elinden gelebilecek tek şeyin kan bağışında bulunmak olduğunu belirtti.

Kırklareli ve Tekirdağ

Kırklareli'nde Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi tarafından 2 ayrı noktada kan bağışları kabul ediliyor.

İstasyon Caddesi'nde kurulan çadıra gelen vatandaşlar zaman zaman yoğunluk oluşturuyor. Gerekli işlemlerin ardından vatandaşlar kan bağışında bulunuyor.

Kent sakinlerinden Şaban Kılıçel, herkesi kan bağışında bulunmaya davet etti.

Bugün tüm Türkiye'nin üzücü bir olayla karşı karşıya kaldığını anımsatan Kılıçel, "Allah deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yar ve yardımcısı olsun. İnşallah en kısa zamanda şifa bulurlar. İnşallah bir faydamız olur diye düşünüyorum." dedi.

Tekirdağ'da da Türk Kızılay Kan Bağış Merkezi tarafından Köprübaşı mevkisindeki alışveriş merkezinin önünde kan bağışı kabul ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ