USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Herson'da tekrar Ukrayna'nın kontrolüne geçen kasabalar savaşın ağır yaralarını taşıyor

Ukrayna'nın Herson bölgesinde Rus güçlerinden geri alınarak yeniden Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen yerleşim yerleri, savaşın ağır izlerini taşırken siviller, evlerine dönebilmenin buruk mutluluğunu yaşıyor.

Herson'da tekrar Ukrayna'nın kontrolüne geçen kasabalar savaşın ağır yaralarını taşıyor
25-10-2022 21:48
Google News
Herson

Ukrayna ordusunun Luhansk, Donetsk, Herson, Harkiv ve Zaporijya bölgelerinde Rus güçlerine yönelik başlattığı karşı saldırı devam ederken sadece Herson'da 90 yerleşim yerinin geri alındığı duyuruldu.

Yaklaşık 7 ay boyunca Rus kuvvetlerinin kontrolünde kalan ve yoğun çatışmalara sahne olduğu için sivillere gaz, elektrik ve su hizmetlerinin verilemediği kasabalar savaşın taze ve ağır yaralarını taşıyor.

Yeniden kontrol sağlanan yerleşimlerde yaralar sarılıyor

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Rus güçlerinden 4 Ekim'de geri aldığı, bir süre de mayın temizleme çalışmalarının devam ettiği ve savaş nedeniyle ciddi hasar gören Velika Aliksandrivka kasabası sakinleri normal yaşamlarına geri dönmeye çalışıyor.

Savaş nedeniyle sivillerin yaklaşık yüzde 80'inin tahliye olduğu, genelde yaşlıların veya gidecek yeri olmayanların kaldığı kasabadakiler kışa hazırlanmaya çalışıyor.

Velika Aliksandrivka sakinleri, insani yardımlar ve gönüllülerin sağladıkları desteklerle geçinmeye çalışıyor. Savaşın başladığı ilk dönemlerde çocuklarını da bölgeden uzaklaştıran bazı insanlar, şimdilik yanına çocukları getiremese de Velika Aliksandrivka'ya dönerek hasar gördüğü evlerini tamir etmeye ve temizlemeye çalışıyor.

Kocası ve çocuklarının Dnipro bölgesine bağlı ve kasabaya yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Krıvıy Rih kentinde kaldıklarını dile getiren 35 yaşındaki Oksana Moroz, ilkokul öğretmeni olduğunu söyledi.

Kasaba artık güvenli olduğu için buraya dönüp arkadaşlarının yardımlarıyla evinde temizliğe başladığını kaydeden Moroz, "İşgalden kurtarılan bölgemize geri geldik. Sevinmek için nedenimiz var." dedi.

Kendi evinde 7 ay boyunca Rus askerlerin yaşadığını aktaran Moroz, onların evdeki tüm eşyaları aldıklarını dile getirdi.

Kasabada elektrik ve gaz olmadığı için çocukları getirmenin henüz mümkün olmadığını vurgulayan Moroz, "Ayrıca ben öğretmenim ve bana da internet ve elektrik lazım çünkü uzaktan eğitim veriyorum öğrencilere." diye konuştu.

Velika Aliksandrivka'ya dönmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Moroz, "Büyük bir sevincimiz var. Bu sevinç sözle anlatılamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Kocasıyla beraber 4 ay sığınakta kaldı

Savaşa rağmen kocasıyla yaşadıkları evi terk etmeyen 66 yaşındaki Tatiana Yaroşeviç de mart ayının başlangıcında kasabanın Rus kuvvetlerin eline geçtiğini hatırlattı.

Bugün 66. yaşını kutladıklarını ve uzun bir süredir göremediği torunları kendisini ziyaret ettiği için büyük sevinç duyduğunu anlatan Yaroşeviç, bunların ancak Velika Aliksandrivka'nın Rus güçlerinden geri alınması sonucu mümkün olduğunun altını çizdi.

Torunları ve kızının bölgeden tahliye amacıyla martta ayrıldıklarını ama kendisinin kocasıyla evde kalmaya karar verdiklerini dile getiren Yaroşeviç, şunları kaydetti:

"Bize de buradan ayrılmamız gerektiğini söylediler ama biz bu teklifi reddettik. Ben burada büyüdüm, her şeyi kendi ellerimle kurdum ve hiçbir yere gitmem. Elbette burada kalmak tehlikeliydi. Çatışmalar vardı, sonuçta bu bir savaş."

Yaroşeviç, Rus kuvvetlerinin 6 Mart'ta kasabaya girdiklerine ama yoğun çatışmaların 26 Mart'tan itibaren başladığına dikkati çekerek "Çarşıyı vurdular, evleri vurdular. İşte o zaman çocuklarımız ayrıldı buradan." ifadelerini kullandı.

Daha sonra kasabada yoğun çatışmalar yaşandığı için genelde kocasıyla beraber evin altındaki sığınakta kaldıklarını aktaran Yaroşeviç, "4 ay boyunca kocamla sığınakta kaldık. Dışarıya çıkınca mermilerin çevreye nasıl hasar verdiğini görebiliyorduk." dedi.

Yaroşeviç, Ukrayna ordusunun kasabaya girmesinin kendilerine büyük özgürlük duygusunu kazandırdıklarını belirterek "Büyük bir sevinç yaşadık. Değişik bir duygu. Bizim için hava da değişti ve daha temiz oldu, her şey değişmeye başladı çünkü biz dışarıya bile çıkamıyorduk. " diye konuştu.

Rus güçlerin kasabada bulunduğu süre içinde çarşının bombalandığı sırasında bir kadının hayatını kaybettiğini ifade eden Yaroşeviç, Rus askerlerin ayrıca iki sivili de öldürdüklerini iddia etti.

Yaroşeviç, kasabada henüz gaz, elektrik ve su olmadığı için insanların geri dönmesinin de son derece zor olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ