USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Bu milletin çocuklarını dağlara götürdüler ve orada kandırdılar

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, merkez Sur ilçesinde yeni yerine taşınan Diyarbakır İl Müftülüğünün açılışı için düzenlenen törende, "Bu şehrin, bu milletin çocuklarını dağlara götürdüler ve orada kandırdılar." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Bu milletin çocuklarını dağlara götürdüler ve orada kandırdılar
20-05-2017 21:47
Google News

DÄ°YARBAKIR (AA) - Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, merkez Sur ilçesinde yeni yerine taşınan Diyarbakır Ä°l MüftülüÄŸünün açılışı için düzenlenen törende, bugünün Diyarbakır'ın 1378 sene önce kalbini, ruhunu ve surlarını din-i mübin-i Ä°slam'a, sevgili Peygamber Muhammed Mustafa'nın rahmet mesajına açtığı gün olduÄŸunu ifade etti. Görmez, kentin her ferdi, kadını, erkeÄŸi, çocuÄŸu için bu mutluluk gününü kutladığını dile getirdi.

Görmez, ÅŸöyle devam etti:

"Cenabıhak ebediyete kadar din-i mübin-i Ä°slam'dan bizi ayırmasın. Ä°slam Diyarbakır'ın ruhudur, mayasıdır ve özüdür. Hep birlikte bizim Diyarbakır'ın bu ruhunu ve kalbini daima ayakta tutmamız lazım. Çünkü Diyarbakır'ın fethi, Malazgirt Zaferi'nin önünü açmıştır. Malazgirt Zaferi, Ä°stanbul'un fethinin önünü açmıştır. Bugün Ä°slam tarihi ve Ä°slam medeniyeti için önemli bir gündür. Resulü Ekrem'in vefatından sonra Ulu Cami'de Allah Resulü'nün arkadaÅŸlarının namaz kılması, secdeyi varması Diyarbakır için tarihi bir gündür."

"Rahmet olan dini zahmete çevirmeyin"

Ä°slam coÄŸrafyasında yaÅŸanan savaÅŸların, bir ülkenin dini istikrarının, bütünlüÄŸünün ve güvenliÄŸinin ne kadar önemli olduÄŸununu gösterdiÄŸini dile getiren Görmez, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Suriye, Yemen, Irak, Libya hep birlikte lisanı hal ile bize ÅŸöyle haykırıyor, (Ey umut baÄŸladığımız Türkiye'deki aziz ve Müslüman kardeÅŸlerimiz, sakın dini istikrarınızı, dini bütünlüÄŸünüzü bozmayın. Sakın din güvenliÄŸinizi tehlikeye sokmayın. Sizi birleÅŸtirmeye gelen dini tefrikaya dönüÅŸtürmeyin. Din üzerinden birbirinizle didiÅŸmeyin. Rahmet olan dini zahmete çevirmeyin.)"

Türkiye'nin dini istikrarı, bütünlüÄŸü ve güvenliÄŸinin teminatının Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olduÄŸunu vurgulayan Görmez, BaÅŸkanlığın Ä°slam'a hizmet etmek isteyen bütün kardeÅŸleriyle, 120 bini aÅŸkın din gönüllüsüyle çalışma içerisinde olduÄŸuna dikkati çekti.

Görmez, bunun için müftülüklerin asla sıradan bürokratik bir mekanizmaya ve bir devlet dairesine dönüÅŸmemesi gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, müftülüklerin bütün din gönüllüleriyle ÅŸehrin kalbinin "Allah, Allah" diye atması için çaba göstermesi gerektiÄŸini vurguladı.

"Bu ÅŸehrin, bu milletin çocuklarını daÄŸlara götürdüler ve orada kandırdılar"

"Diyarbakır'ın böyle bir kalbi var ve o kalp 'Allah, Allah' diye atan bir kalptir. Zalimler küresel ve yerel ölçekte çok büyük mücadeleler vererek bu ÅŸehrin kalbinin 'Allah, Allah' diye atmaması için çaba gösterdiler." ifadesini kullanan Görmez, ÅŸöyle devam etti:

"Bu ÅŸehrin, bu milletin çocuklarını daÄŸlara götürdüler ve orada kandırdılar. BaÅŸka gayeleri yoktu, onların hizmet ettikleri tek gaye 1378 sene önce kalbinin ve surlarını Ä°slam'a açan bu ÅŸehrin kalbinin 'Allah, Allah' diye atmaması için uÄŸraÅŸ verdiler. Ama beyhude. "

Diyarbakır'da yaÅŸanan büyük yıkımlara ve acılara sebep olan terör olaylarını anımsatan Görmez, kentin ruhunu güçlendirmeleri gerektiÄŸini ifade ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Ayrıca Diyarbakırlı kardeÅŸlerime sesleniyorum. Bu binalar sadece müftülük personelinin oturması için alınmış binalar deÄŸil. Sizin için, size hizmet edecek. Her derdinizi alın buraya getirin. Diyarbakırlı gençler gelin buraya. Diyarbakır zor zamanlar geçirdi. Öncelikle hepinize geçmiÅŸ olsun. Bir daha Cenabıhak o günleri bize göstermesin. O sokakların çukurların kazılıp, insanların öldüÄŸü, öldürüldüÄŸü o günleri, o anları Cenabıhak Diyarbakır'a ve hiçbirinize bir daha yaÅŸatmasın. Ama yaÅŸatmaması için dersler ve ibretler alarak o Diyarbakır'ın kalbine ve ruhuna el atmalıyız. O ruhu ve kalbi ayakta tutmalıyız. Ä°slam'a göre din görevlisi yoktur. Herkes dininin görevlisidir. Hep beraber kentin o kalbini ayakta tutmak için seferber olmalıyız. O kalp ilelebet payidar olsun. O ruh, o aÅŸk hiçbir zaman sönmesin."

Yapılan duanın ardından Ä°l MüftülüÄŸünün açılışı gerçekleÅŸtirildi.

"Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı 'Uluslararası Ä°mam Åžafii Akademisi'ni birlikte açacağız"

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ä°l MüftülüÄŸünün açılışı ardından, BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Anadolu'nun Ä°slam'a açılan ilk kapısı, Fetih konferansı"na katıldı.

Görmez burada yaptığı konuÅŸmada, Diyarbakır'ın fethinin 1372. yılını kutladı.

Diyarbakır'da erdemli kiÅŸilerin yetiÅŸtiÄŸine iÅŸaret eden Görmez, ÅŸöyle devam etti:

"Bir hayalim olmuÅŸtu benim, valimizle o hayalimizin etrafında dolaÅŸtık. Göreve baÅŸladığım andan itibaren hep 'Diyarbakır'da tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçları yetiÅŸtiren çok büyük bir ilim merkezi olsun' hayalim vardı. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakır'da Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı 'Uluslararası Ä°mam Åžafii Akademisi'ni birlikte açacağız. Zehebi ve Amidi'nin hocası olan Muhammed Bin Ä°dris EÅŸ-Åžafii ismini verelim istiyoruz."

"Fetih kalelerin, surların fethi değildir"

Fetih, iÅŸgal ve sömürge kavramlarının kendi medeniyetlerinin kavramı deÄŸil, asıl fethin yüreklerin ve gönüllerin fethi olduÄŸunu vurgulayan Görmez, "Fetih kalelerin, surların fethi deÄŸildir. Müslümanlar olarak dünyanın neresine gidersek gidelim hiçbir zaman iÅŸgalci olmadık elhamdulillah. Biz gönülleri fethetmeden surlara dokunmadık. Yürekleri fethetmeden kapılara dokunmadık. O fetih esnasında hiçbir insana haksız yere dokunmadık, ibadete çekilmiÅŸ din adamlarına dahi dokunmadık. Allah resulünün bize tavsiyesi bu olmuÅŸtur daima." ifadelerini kullandı.

"Bu ÅŸehir hiçbir çocuÄŸunu feda etmemeli"

Kentin ruhunun Ä°slam olduÄŸunu anlatan Görmez, hiç kimsenin bu ÅŸehrin kalbini ve ruhunu bozamayacağını bildirdi.

Görmez, konuÅŸmasını ÅŸöyle tamamladı:

"Dikkat etmeliyiz artık bu ÅŸehir hiçbir çocuÄŸunu feda etmemeli, kurban vermemeli. Hep birlikte bu ÅŸehirlerimizi yeniden erdemliler ÅŸehrine dönüÅŸtürmek için seferber olmalıyız. Çocuklarımıza ve gençlerimize sahip çıkmalıyız. Ramazan ayı geliyor, öyle bir ramazan geçirelim ki artık bu ÅŸehirlere hiçbir kötülük yaklaÅŸmasın. Bu güzel ÅŸehir terörle ve ÅŸiddetle deÄŸil, sahabe, ulema, salihin ve evliya ile yad edilmeye devam etsin inÅŸallah.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4BeÅŸiktaÅŸ3351+6
5BaÅŸakÅŸehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20Ä°stanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi