USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

Davutoğlu: "Cumhuriyet tarihinin..."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi. Başbakan Davutoğlu, Konya Ticaret Odası Uluslarası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekani

Davutoğlu: "Cumhuriyet tarihinin..."
24-03-2015 21:55
Google News

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi.
Başbakan Davutoğlu, Konya Ticaret Odası Uluslarası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, fuarı 50’ye aşkın ülkeden 300 bine yakın kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini söyleyerek, “Türkiye yeni bir baharla birlikte yeni bir geleceğe hazırlanıyor. 7 Haziran seçimleriyle Türkiye’de 12 yıl içinde istikrarla elde edilen, siyasi istikrarla kökleşen bir geleceği yaşamaya hazırlanıyor. Türkiye son 100 yılın en büyük hamlelerini son 12 yıl içerisinde gerçekleştirdi. Çok kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın, değişik odaklar nasıl spekülasyonlar üretirlerse üretsinler şundan emin olunuz ki; nasıl bu topraklar üzerine bahar güneşi doğmuşsa Türkiye’nin üzerine doğan bahar güneşi de kimse engelleyemeyecektir. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak Sayın Cumhurbaşkanımızın son 12 yıl içerisinde başbakan olarak gerçekleştirdiği büyük hamleleri nihai hedefe yani 2023 hedeflerine ulaştırabilmek için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. Birileri şu veya bu kriz senaryoları içinde olabilir. Birileri değişik spekülasyonlarla Türkiye’de siyasi istikrarı bozacak çalışmalar içinde olabilir. Ama biliniz ki AK Parti kadroları ve hükümetimiz omuz omuza çok güçlü bir geleceğe yürümeye kararlıdır. 7 Haziran seçimleri yeni bereket döneminin başlangıcı olacaktır inşallah” dedi.

“SON 12 YILDA KONYA’DA VE BÜTÜN TÜRKİYE’DE BEREKETLİ BİR TARIM DÖNEMİ YAŞADIK”
Davutoğlu, son 12 yılda, Konya’da ve bütün Türkiye’de bereketli bir tarım dönemi yaşandığını ifade ederek, “2002 yılından itibaren verilen destekler itibariyle 2002 yılında 1.8 milyar olarak verilen tarımsa desteği bugün 10 milyar liraya yükselttik. Son 13 yılda tarımda Türk çiftçisine verilen nakli destek, karşılıksız hibe desteği tam 70 milyar liraya ulaştı. Bu bereketli toprakların çiftçilerimize yansıyan ürünleridir. Üretimden hasada, işlemeden satışa, her aşamada üreticimizi destekledik, 52 yeni destek başlattık. Çiftçilerimizin üretim maliyetini azaltmak için 2003 yılında ilk mazot desteğini, 2005 yılında ilk gübre desteğini sağladık. Prim desteği verilen ürün sayısını 4’ten tam 17’ye çıkardık. 2005 yılında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltiği ilk kez destek kapsamına aldık, 2008 yılından itibaren baklagil ürünlerine ilk kez prim desteği sağladık. Son 13 yılda prim desteği miktarını tam 15 kat artırdık. 2002 yılındaki prim destek miktarını 186 milyondan 2014 yılında 2,7 milyar liraya yükselttik. 2003-2014 yılları döneminde 21 milyar Türk lirası prim desteği sağladık” diye konuştu

“0 FAİZLİ DESTEKLERİ GİTTİKÇE ARTTIRIYORUZ”
Davutoğlu, 2003-2014 yılları döneminde 21 milyar lira prim desteği sağladıklarını ifade ederek, “2002 yılında Ziraat Bankası’nda yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranlarını düşürdük. Bugün 0 faiz ile 8,25 faiz arasındadır ve 0 faizli destekleri de gittikçe arttırıyoruz. Damla ve yağmurlama sulama, hayvancılık sertifikalı tohum üretimi başta olmak üzere birçok alanda 0 faizli kredi desteği sağladık. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi miktarlarında 43 kat artış sağladık. 2002 yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi miktarını 509 milyon liradan 2014 yılında 22,8 milyar liraya çıkardık. Tarımda büyük bir yapısal dönüşüm gerçekleştirdik. Tarım havzaları üretim ve destekleme modelini oluşturduk” şeklinde konuştu.

“TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI VE BÖLÜNMESİNİN ÖNLENMESİ AMACIYLA CUMHURİYET TARİHİNİN EN GENİŞ KAPSAMLI REFORMUNA İMZA ATTIK”
Tarım topraklarının korunması ve bölünmesinin önlenmesi amacıyla cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı reformuna imza attıklarını vurgulayan Davutoğlu, “Tarım topraklarının korunması ve bölünmesinin önlenmesi amacıyla cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı reformuna imza attık. 41 yıl içinde, 450 bin hektar arazide yapılan toplulaştırma vardı bizden önce. Bu 10 kat artışla 4,5 milyon hektara çıktı. Bundan da en çok Konyalı çiftçilerimiz istifade etti. Güneysınır’da bir toplulaştırma faaliyetine bizzat katılmıştım. Şimdi de gururla ifade ediyorum. İnşallah bu toplulaştırma faaliyetlerini Konya’da 2019 yılına kadar, Türkiye’de de 2023 yılına kadar tamamlamış olacağız ve tarım üretim üniteleri üretilebilir ölçeklere yükseltilmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, 2014 yılında dünyada ilk defa Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi’ni geliştirdiklerini, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ni hizmete sunduklarını hatırlattı. Bunun çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Davutoğlu, dünyada ilk defa bir ülkenin kendi tarım alanlarını tümüyle kompütürize edilmiş, bilgisayara aktarılmış şekilde anında görüntülerle takip edebilme imkanına kavuştuğunu söyledi. Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu çalışmanın patentinin, tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ait olduğunu kaydetti. Uydu görüntüleriyle 32,5 milyon tarım parselinin tamamını belirlediklerini ve her parselde bir kimlik numarası verdiklerini dile getiren Davutoğlu, "Bugün şu an itibarıyla bu projeyle, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi projesiyle, Tarım Bakanlığımızdan, bulunduğumuz yerden her bir tarım parselinin üretimini takip etme imkanımız olduğu gibi, olabilecek bazı risklere karşı da üreticiyi anında uyarma imkanımız da var. Don mu gelecek, hava şartları mı değişecek, anında ulaşma ve üreticilerimizi o yönde yönlendirme, gerekli tedbirleri alma konusunda, onlarla iletişime geçme imkanına kavuşmuş oluyoruz" açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE, TARIMSAL HASILADA 2002 YILINDA FRANSA, İTALYA VE İSPANYA’DAN SONRA 4. ÜLKE İKEN ŞU ANDA AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TARIM ÜRETİCİSİYİZ”
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’yi tarımsal hasılada Avrupa’nın zirvesine taşıdıklarını belirterek, "Avrupa’nın en büyük tarım üreticisiyiz" dedi. Bitkisel üretimi artıran birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Davutoğlu, yerli tohumculuğu ilk kez kendilerinin desteklediklerini ve bugüne kadar yaklaşık 1 milyar liralık destek sağladıklarını belirtti. Davutoğlu, tohumluk üretiminin 145 bin tondan 776 bin tona çıkarttıklarını anlatarak, "Türkiye’yi tohum ihraç eden bir ülke haline getirdik. Tohumluk ihracatımız 17 milyon dolardan 159 milyon dolara çıktı. Tarım sigortası uygulamasını hayata geçirdik. Yıllardır ihmal edilen hayvancılık sektörüne her türlü desteği sağladık. 2002 yılında hayvancılık sektörüne toplam destek 83 milyon lira iken 2015 bütçesinde ayırdığımız kaynak 3 milyar lira. Son 13 yılda hayvancılığa toplam 15 milyar liralık destek verdik. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. Ülkemiz coğrafyasına en uygun hayvancılık olan küçükbaş hayvancılığı ilk kez destekledik. Bu çalışmalarımız neticesinde 2003-2014 yılında süt üretimi, 8,4 milyon tondan 18,5 milyon tona çıktı. Kırmızı et üretimi 421 bin tondan bir milyon tona, tavuk eti üretimi 696 bin tondan 1,9 milyon tona, yumurta üretimi 11,5 milyar adetten 17,1 milyar adede yükseldi. Türkiye’yi tarımsal hasılada Avrupa’nın zirvesine taşıdık. 2002 yılında 23,7 milyar dolardan devraldığımız tarımsal hasılayı, 61 milyar dolara çıkardık. Türkiye, tarımsal hasılada 2002 yılında Fransa, İtalya ve İspanya’dan sonra 4. ülke iken şu anda Avrupa’nın en büyük tarım üreticisiyiz. Bu çerçevede, sadece tarım alanında değil bu tarım faaliyetlerini destekleyecek şekilde de kırsal kalkınma hamlelerini başlattık. Bunu en iyi Konya’da özellikle de KOP Projesi bağlamında önümüzdeki dönemde yapacağımız hamlelerle GAP, DAP, KOP ve DOKAP’ ta yeni bir hamle dönemini başlatıyoruz. KOP Projesi ile ilgili olarak önümüzdeki haftalarda inşallah Ankara’daki programlarımız el verdiği ölçüde ilk fırsatta gelecek ve KOP Eylem Planı’nı Konya ve KOP Bölgesi bir ilimizde açıklayacağız."
Davutoğlu, tarımda mekanizasyon konusunda büyük başarının arkasındaki aktörlerden birinin Konyalı sanayiciler olduğunu da söyledi. Türkiye’de üretici firma sayısının tarım aletleri alanında bin 77 olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Konya’nın üretici firma sayısı bağlamında tarım makineleri alanındaki toplam üretimdeki payı yüzde 16. Üretim kapasitesi Türkiye’nin bir milyon 950 bin adet, Konya’nın 327 bin adet. Yani yüzde 17 ve Konya bu alanda Türkiye birincisi. Tarım alet ve makineleri üretiminde Türkiye birincisi Konya’dır" dedi.
Tarımda mekanizasyon ve tarım alanında yapılan hamleler bağlamında Konya’nın birçok alanda öncü olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Son 13 yıl içinde Konya’ya sağladığımız tarım desteği 4,3 milyar liradır. 2002 yılında 146 milyon lirası olan tarımsal destek 2014 yılında 641 milyon liraya çıkarttık Konya’da. Konya’da hububat üreticisine, ay çiçeği, mısır, kuru fasulye üreticisine önemli miktarda prim desteği sağladık. 2002 yılında hiç prim desteği almamıştı, şu anda ise Türkiye’de bu alanda öncü bir rol oynamaktadır. 2014 yılında 177 milyon prim desteği verdik ve 13 yılda toplam Konya’ya bir milyar lirayı aşan prim desteği sağladık. Aynı şekilde hayvancığının gelişmesi için rekor destek verdik. Birçok üretecimizi de burada görüyorum. Dışişleri Bakanı olarak yakından takip ettiğim ve Tarım Bakanımızla Konyalı sanayicilerimizle gerçekleştirdiğimiz Organize Hayvancılık Bölgesi de tekrar Konya’mıza hayırlı olsun. Yirmi milyon metrekarelik bir alanda Konya’yı bir hayvancılık merkezi yapacak son derece önemli bir proje."
Başbakan Davutoğlu, daha sonra eşi Sare Davutoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer protokol üyeleriyle birlikte kurdele keserek fuarın açılışını yaptı.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ