USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Cumhuriyet'in 100. yılı sanatsal ve kültürel etkinliklerle kutlanıyor

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında yurt içinde ve dışında birçok konser, sergi, yarışma, sempozyum, çalıştay, sanatsal ve kültürel etkinlik düzenleniyor

Cumhuriyet'in 100. yılı sanatsal ve kültürel etkinliklerle kutlanıyor
26-10-2023 14:47
Google News
İstanbul

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), yarın gerçekleşecek "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konserinde, piyanist Can Çakmur ile sahne alacak. İngiliz şef Howard Griffiths yönetimindeki orkestra, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu'nda 20.00'de sanatseverlerle buluşacak. Konserde Dmitri Shostakovich'in "İkinci Piyano Konçertosu"nun yanı sıra Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin ve Ferit Tüzün'ün eserleri yorumlanacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), 29 Ekim akşamı AKM'de sanatseverlerle buluşacak. Etkinlikten bir saat önce, izleyiciler koro şefi Volkan Akkoç ile yorumlanacak marşları çalışarak konserde hep bir ağızdan seslendirebilecek.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, yarın AKM Müzik Platformu'nda Cumhuriyet ile ilgili hazırlanan repertuvar ile sahneye çıkacak. Elif İnce ve Gediz Çoroğlu'nun solist olarak yer alacağı konser 19.00'da başlayacak.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla AKM'de "100. Yıl Konser"i verecek. İstiklal Marşı'nın bilinmeyen hikayesinin anlatılacağı konser 28 Ekim'de gerçekleşecek.

İBB'nin Cumhuriyet Bayramı kutlaması Maltepe Etkinlik alanında

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) Cumhuriyet'in 100. yılı kutlama konseri 29 Ekim'de Maltepe Etkinlik alanında yapılacak.

Etkinlikte, Haluk Bilginer'in seslendireceği temsili Cumhuriyet ağacı, bir kız çocuğu ile yolculuğa çıkacak. 40 dakika sürecek bu özel gösteriye, yurt dışından gelen hava ve yer akrobatları eşlik edecek.

İtalya'dan gelen uçan balonlu akrobasi ekibi, Türkiye'nin her şehrini temsil eden 81 halk oyunları dansçısıyla aynı sahnede buluşacak. Etkinlikte, halk oyunları ve modern dans ekipleri ile tiyatroculardan oluşan 210 kişi yer alacak. Hayallerinin peşinden giden kız çocuğunu, jimnastik sporcusu Doğa Kale canlandıracak.

Müzisyen, aranjör ve yapımcı İskender Paydaş da 29 Ekim'de Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda gerçekleşecek kutlamalara katılacak.

Cumhuriyet kutlamalarına özel hazırlanan yeni şarkıları da dinleyicinin beğenisine sunacak Paydaş, Zülfü Livaneli, Duman, Kubat ve Edis'in de aralarında bulunduğu ünlü isimleri sahnesinde ağırlayacak.

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası özel repertuvarla Galataport'ta sahne alacak

Doğuş Grubunun "Çocuklara Doğuş'tan İyi Bir Gelecek" vizyonuyla hayata geçirdiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO), Cumhuriyet'in 100. yılına özel repertuvarıyla 29 Ekim'de 14.00 ve 17.00'de Galataport İstanbul'da sanatseverlerle buluşacak.

"Cumhuriyet 100. Yıl" konserinde Rengim Gökmen yönetimindeki DÇSO'ya Ankara Devlet Opera ve Bale sanatçısı Görkem Ezgi Yıldırım ve İzmir Devlet Opera ve Bale sanatçısı Teyfik Rodos'un yanı sıra Başak Doğan yönetimindeki çağdaş topluluk Vokal Akademi Pop&Caz Korosu eşlik edecek. Konser ücretsiz izlenebilecek.

DÇSO yarın 20.30'da Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri'nde Antalya seyircisiyle Antalya Atatürk Kültür Merkezi'nde bir araya gelecek.

"1923" müzikali Cumhuriyet Bayramı'na özel 28- 29 Ekim'de Zorlu PSM'de

Cumhuriyet'in 100. yılına özel hazırlanan "1923" müzikali, Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde (PSM) tiyatroseverlere sunulacak.

Dans koreografileri, canlı orkestra kullanımı, dönem kostümleri ile Cumhuriyet coşkusunu yaşatmayı amaçlayan müzikalin başrollerinde Kerem Alışık, Özge Özder ve Ece Dizdar yer alıyor.

Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu, Piu Entertainment ve Zorlu PSM ortak yapımı, Zorlu Holding ve Grup şirketlerinin katkılarıyla gerçekleştirilen müzikal, Cumhuriyet Bayramı'na özel 28-29 Ekim'de ardından da 24-25 Kasım Zorlu PSM'de sahnelenecek.

Pera Müzesi, Cumhuriyet'in 100. yılında 29 Ekim'de bir dizi özel etkinliğe ev sahipliği yapacak. Sinan Sipahi koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın anısına 15.30'da gereçekleşecek "Cumhuriyetimizin 100. Yıl Konseri"nde Burcu Göktürk ile İbrahim Suat Erbay misafir solist olarak sahnede olacak.

Müze koleksiyon sergilerine yönelik ücretsiz turlar da sunulacak. Ziyaretçiler, Suna ve İnan Kıraç Vakfının "Oryantalist Resim Koleksiyonu", "Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu" ile "Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu"ndan eserlerin yer aldığı kalıcı sergileri, 12.00-14.30'da gerçekleştirilecek rehberli turlarla görebilecek.

Mecidiyeköy Sanat, Cumhuriyet'in 100. yılını Ersin Burak'ın Mustafa Kemal Atatürk portrelerinden oluşan yeni sergisi "Aydınlığın Sureti" ile kutluyor. Sergi, 29 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak. Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı dönemlerini konu alan tablolar, Cumhuriyet'in kurucu liderinin farklı yönlerini ve kişiliğini izleyicilerin dikkatine sunuyor.

Şişli'de konserler, bando gösterileri ve sergi açılışları gerçekleştirilecek

Şişli Belediyesi de Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında farklı alanlarda pek çok etkinlik ve organizasyonu hayata geçiriyor. 28 Ekim'e kadar Şişli'nin 25 mahallesinde 100. yıla özel bando gösterileri düzenlenecek. Yarın saat 12.00'de Pera Güzel Sanatlar Lisesi'nde öğrenciler tarafından 100. yıla özel hazırlanan eserlerin yer alacağı, "100. Yıl Cumhuriyet ve Atatürk Sergisi"nin açılışı gerçekleştirilecek.

Şişli Kaymakamlığı iş birliğinde yarın ayrıca Cumhuriyet Sokağı'nın açılışı yapılacak. Mimar Gökhan Avcıoğlu'nun "Arma" isimli çelik heykeli, GAD ve Şişli Belediyesi iş birliğiyle yarından itibaren 30 Kasım'a kadar Habitat Parkı'nda sergilenecek. Yarın akşam 20.00'de Maçka Demokrasi Parkı'nda Betül Demir konser verecek.

Şişli 100. Yıl Cumhuriyet Halk Koşusu 29 Ekim'de 9.00'da, Mecidiyeköy Meydanı'ndan başlayarak Kurtuluş Son Durak'ta son bulacak. Şişli Atatürk Evi Müzesi önünde Cumhuriyet Bayramı 100. Yıl Korteji oluşturulacak. Aynı akşam Melike Şahin, Maçka Demokrasi Parkı'nda hayranlarıyla buluşacak.

Beşiktaş'ta "Milli Mücadele'de Cumhuriyet Kadınları" sergisi

Beşiktaş Belediyesi tarafından Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında "Milli Mücadele'de Cumhuriyet Kadınları" adlı sergi, Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi'nde bu akşam açılıyor.

Araştırmacı yazar İlknur Bektaş'ın hazırladığı sergide, Milli mücadele döneminde yer alan kahraman kadınların cephede ve cephe gerisinde yaptığı fedakarlıklar ele alınıyor. Sanatta, sanayide, ilimde ve bilimde başarılı olan rol model kadınların fotoğrafları ve o yılların görüntülerinin yer alacağı sergi, 12 Kasım'a kadar açık olacak.

Zeytinburnu Kültür Sanat'ta "100 Aydın 100 Kitap" sergisi 29 Ekim'de 19.00'da açılacak. Sergi açılışının ardından Cumhuriyet'in 100 yıllık birikiminin konuşulacağı "100 Aydın 100 Kitap" paneli başlayacak. Yönetimini İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz'ın üstleneceği panelde Prof. Dr. Haşim Şahin, Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk ve Prof. Dr. Turgay Anar konuşmacı olacak.

Cumhuriyet'in 100. yılına özel sergiler

Açık Holding, yazar Özlem Özdemir küratörlüğünde Cumhuriyet'in kurulduğu günden bugüne kadınların başarı hikayelerinin ele alındığı "Cumhuriyet'in Öncü Kadınları" sergisini sanatseverlerle buluşturacak. Sergide, ilkleriyle fark yaratmış 20 kadının kapsamlı biyografilerinin yanı sıra dünden bugüne başarılarıyla ilham veren kadınlara da yer veriliyor.

Sergi, yarın İstanbul Maslak 42'deki Artopol Sanat Galerisi'nde açılacak. 2 Kasım'a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek sergi, "www.cumhuriyetinoncukadinlari.com" adresinde de görülebilecek.

Koruncuk Vakfı yararına çağdaş sanat duayenleri desteğiyle bu yıl 3.sü gerçekleştirilecek çağdaş sanat sergisi "Cumhuriyetin Yoncaları", 31 Ekim'de 17.00'de açılacak. Sergi, 25 Kasım'a dek Işık Üniversitesi Maslak Yerleşkesi'nde ziyaret edebilecek.

Sergide, Bahri Genç, Belmin Pilevneli, Cem Sağbil, Fevzi Karakoç, Figen Batı, Gözde Aylis Çiçek, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Kadriye İnal, Mahmut Karatoprak, Mahir Güven, Malik Bulut, Mustafa Horasan, Nedret Sekban, Nezih Çavuşoğlu, Resul Aytemur, Şebnem Keçeli, Yalçın Gökçebağ ve Zahit Büyükişleyen'in eserleri sanatseverlerle buluşacak.

Hisart Canlı Tarih Müzesi'nde "Dirilişten Kurtuluşa Cumhuriyet'e Giden Yol" sergisi bugün açılıyor. Sergide, Kurtuluş Savaşı döneminde milletçe verilen destansı mücadeleyi gözler önüne seren, tamamı orijinal fotoğraf, belge, obje ve canlandırmalardan oluşan yüzlerce eser bulunuyor.

Memorial Sağlık Grubunun ev sahipliği yaptığı "Cumhuriyet'in Yüzü" sergisi, Atatürk'ün Türkiye'nin dört bir yanına gerçekleştirdiği ziyaretler ve günlük yaşamından kesitlerle tarihe ayna tutacak. Bugün açılan sergide, Atatürk’ün 1915'ten 1937'ye az bilinen fotoğraf kareleri yer alıyor.

Cumhuriyet'in 100. yılına özel şarkılar dinleyicilerle buluştu

Tarkan'ın Cumhuriyet'in 100. yılına özel bestelediği "Sen Rahat Uyu" için çekilen klip de müzik platformlarında yayına girdi. Marştan elde edilecek gelirin tamamı Darüşafaka'ya bağışlanacak.

Piyanist, besteci ve söz yazarı Erkin Arslan'ın bestelediği "Cumhuriyet Marşı", yarın yayınlanacak. Projeye, müzisyen Buray ile Emre Altuğ da destek verdi.

Şarkı sözü yazarı Seda Akay'ın hazırlıkları biten ve yakın zamanda çıkması planlanan "Söz ve Seda Akay Vol 1" isimli albümünün aşkı anlatan ilk şarkısı "Deli Mavi", Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ve Mustafa Kemal Atatürk'e ithafen özel olarak düzenlenerek, bugünden itibaren tüm dijital platformlarda ve Poll Production YouTube kanalında yayınlandı.

Sözlerini Seda Akay'ın kaleme aldığı, bestesi Ozan Çolakoğlu'na ait eserin düzenlemesini Baran Etik üstlendi. Proje için Yeşim Salkım, Yaşar, Zerrin Özer, Hazal, Cenk Eren, Özge Özder, Sinan Güleryüz ve Büşra Pekin de "Deli Mavi" parçasını seslendirdi.

Kutlamalar kapsamında ayrıca 28 Ekim'de Melike Şahin, Gazapizm, Madrigal, Nova Norda, Ozbi, Şevval Sam, Ozan Doğulu Maltepe'de ücretsiz konser verecek. 29 Ekim'de de Duman, Edis, Sıla, Mazhar Alanson, Adamlar Maltepe'de, Sertap Erener Ataşehir'de, Zülfü Livaneli Kadıköy'de, Burak Kut, Yonca Evcimik, Vitamin ve Mansur Ark da Sarıyer'de sahne alacak.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ