USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Çarşı davasında karar çıktı

Çarşı taraftar grubu üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık, Gezi Parkı davasında “darbeye teşebbüs” ve “izinsiz gösteri” suçlarından beraat etti. Mahkeme 4 sanığı ise, ruhsatsız silah ve yasaklı madde taşımak suçlarından...

Çarşı davasında karar çıktı
29-12-2015 18:39
Google News
Çarşı taraftar grubu üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanık, Gezi Parkı davasında “darbeye teşebbüs” ve “izinsiz gösteri” suçlarından beraat etti. Mahkeme 4 sanığı ise, ruhsatsız silah ve yasaklı madde taşımak suçlarından 5 aydan 2 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.
İstanbul 13’üncü Ağır ceza Mahkemesi’nde Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 kişi hakkında açılan davada mahkeme kararı açıkladı. Duruşma savcısının bir önceki duruşmada ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs ve örgüt kurmak’ suçlarından beraat istediği sanıkların son beyanlarının ardından mahkeme, karar için duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Çarşı Grubu lideri Erol Özdil, Cem Yakışkan, Numan Bülent Ergenç’in de aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında ‘hükümeti yıkmaya teşebbüs’, ‘terör örgütü kurmak’, ‘toplantı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet’, ‘kamu görevlisine direnerek görevini yapmasını engellemek’ suçlarından beraatlerine karar verdi.
Mahkeme, beraat kararını ‘tüm sanıkların üzerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli, kesin, her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığından, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiği sabit olmaması’ gerekçesine dayandırdı.

2 YIL 6 AYA KADAR HAPİS
Mahkeme, Çarşı Grubu liderlerinden Numan Bülent Ergenç’i ruhsatsız tabanca taşımak suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırırken, sanıklardan Kaan Kabaş’a ‘muşta’ aleti taşımaktan 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, Ergenç ve Kabaş’a verdiği cezaları erteledi.
Yine Çarşı Grubu liderlerinden Erol Özdil’e 19 adet ses bombası ve 14 adet meşale, İbrahim Halil Turan’a da gaz fişeği, kapsülü ve gaz bombası nedeniyle de ceza verildi. 3’er yıl hapis cezası verilen sanıklara iyi hal indirimi yapıldı. İki sanığa da 2’şer yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme bu iki sanığın cezasını ertelemedi.

DURUŞMA SALONUNDA ‘KARTAL PENÇESİ’ POZU
Mahkemenin kararını açıklamasının ardından, sanıklar ve avukatları duruşma salonunda kartal pençesi pozu vererek hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra duruşma salonundan çıkan sanıklar ve avukatları, mahkeme koridorunun sonunda bekleyen taraftarlarla biraya geldi. Grup adliye merdivenlerinden sloganlar ve Beşiktaş marşlarıyla çıkış yaptı. Adliye önünde de bir süre kararı kutlayan taraftarlar, birbirlerine geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Grup daha sonra adliye önündeki meydana çıktı. Sanık avukatları meydanda basın açıklaması yaptı.

“2016 ÇARŞI İÇİ YENİ BİR YIL OLACAK”
Avukat devrim Alparslan, savcının mütaalasını hatırlatarak yaptığı açıklamasında, “Bugün burada bulunan bütün arkadaşlarımız gerek örgüt üyeliğinden gerek Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ suçundan beraat aldılar. Böylece bu toplumun vicdanı olan Çarşı, aklanmış oldu. Adalet nezdinde de mahkeme nezdinde de aklanmış oldu. biz bu dava yüzünden çok acılar çektik. Arkadaşlarımızın çoğu bu davalar yüzünden işinden oldu. Çoğu arkadaşımız eşinden ayrıldı. psikolojik sorunlar yaşayan arkadaşlarımız oldu. Artık onlar için 2016 yeni bir yıl olacak. Bizler içinde güzel güneşli günler göreceğiz diyorduk. İnşallah 2016 bizler, Çarşı, Beşiktaş ve tüm ülkemiz için hayırlı olur” dedi.

“DEVLETİ ELE GEÇİRME LÜKSÜMÜZ YOK”
Müebbet hapis cezası ile yargılandıklarına vurgu yapan Erden Işık, karadan mutluluk duyduklarını söyledi. Işık, “Biz suçsuz olduğumuzu başından beri biliyorduk. Adalete güveniyorduk. yaptığımız her şeyin sorumluluğunun bilincindeyiz. Biz bu ülkeye ve topraklarına zarar verecek bir harekette bulunmadık. Biz bu ülkenin devletine de zarar vermedik. Bu ülke bizim, devlet bizim, ele geçirme gibi bir lüksümüz yok. O yüzden bugün verilen kararı büyük bir mutlulukla aldık. Mutlu olduk. beklediğimiz bir karardı. Beraat ettik” ifadelerini kullandı.

“HAYAL EDEMEDİĞİMİZ KADAR OLUMLU BİR KARAR”
Avukat Mehmet Derviş Yıldız ise, kararın hayal edemedikleri kadar olumlu olduğunu söyledi. Avukat Yıldız, “Bizi yargılayan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, onlardan beklediğimizin çok üstünde bir hukuki münazaraya girerek ciddi bir emek vererek çok doğru bir karar verdi. Burada yargılanmamıza sebep olan gezi protestolarını birer demokratik hak olduğunu, gezi protestolarında vatandaşların sokakta bulunmasının, evlerine kapanmamalarının, sokağa çıkma yasağı varmış gibi davranmamalarının aslında demokratik bir hak olduğunu, anayasanın onlara tanıdığı bir özgürlük olduğunu mahkeme vurguladı. Bugün gezi protestolarına katılan Çarşı grubu hakkında bütün suçlamalardan dolayı beraat kararı verildi” diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ