USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Bruce Lee ve Yip Man'nin mirasına sahip çıkılıyor

Savunma ve hücumun aynı anda ve doğrudan rakibin üzerine gidilerek yapıldığı Wing Chun, ustaları tarafından "kendini arayanların bitmeyen yolculuğu" olarak tarif ediliyor. - Anadolu Ajansı

Bruce Lee ve Yip Man'nin mirasına sahip çıkılıyor
31-05-2017 15:07
Google News

PEKİN - TEVFİK DURUL

Kungfu denilince dünyada akla gelen ilk isimlerden Bruce Lee ve hocası Yip Man ile bilinen savunma sanatı Wing Chun, sade ve basit teknikleriyle insanlara "kendileri gibi olabilmenin" yolunu gösteriyor.

Wing Chun, savunma ve hücumun bir arada yapıldığı, rakibin hamlelerini önceden sezmeye dayalı sürekli geliştirilen yapısı nedeniyle dünyada en çok ilgi gören Kungfu dalları arasında öne çıkıyor.

Bu sanatın dünyada bilinen en büyük ustalarından Vang Cıpıng, başkent Pekin’de kurduğu "Wing Chun Kulübü"nde dünyanın dört bir yanından gelen Kungfu meraklılarına ders veriyor, yurt dışı turneleriyle de sanatını dünyaya yayıyor.

"Wing Chun'un babası" olarak bilinen Yip Man'ın üçüncü kuşaktan talebesi Vang'ın öğrencileri arasında sinema yıldızlarından yerli ve yabancı hükümet yetkililerine kadar birçok isim bulunuyor.

AA muhabirine bu sanatın incelikleri ve temel felsefesini anlatan Vang, Wing Chun'u "Kendini arayanların bitmeyen yolculuğu" olarak tarif ediyor.

Yaklaşık 30 senedir Wing Chun sanatıyla ilgilendiğini ifade eden Vang, Kungfu'nun bir dalı olan bu sanata Bruce Lee'nin dönem arkadaşı Hua Çunliang ile tanışmasından sonra başladığını söyledi.

Vang, Kungfu'nun bölgesel bazda kuzey ve güney olmak üzere iki ekolden oluştuğunu belirterek Wing Chun'un güney ekolünden geldiğini vurguladı.

Pratik değeri yüksek olması nedeniyle Wing Chun'un dünyada en popüler dövüş sanatları arasında yer aldığının altını çizen Vang, "Bruce Lee, sahip olduğu şöhreti büyük oranda Wing Chun'a borçluydu." dedi.

Vang, "Dünyada Çin Kungfusu denilince istinasız akla gelen ilk isim Bruce Lee ve onun da ilgilendiği dal Wing Chun idi." diye konuştu.

Savunma ve hücum aynı anda

Vang, Kungfu'nun çok karmaşık ve anlaşılması zor olan dallarına nazaran Wing Chun'un yalın ve pratik olmasının uluslararası alanda daha çok ilgi görmesini sağladığını belirterek "Diğer dövüş dalları, önce savunma sonra hücum ilkesiyle yapılırken Wing Chun, savunma ve hücumun aynı anda ve her iki el kullanılarak yapıldığı bir dövüş sanatı." dedi.

Wing Chun öğrenmenin yolunun basit ve sıradan hareketleri durmadan ve aralıksız olarak çalışmaktan geçtiğine işaret eden Vang Cıpıng, "Önemli olan insanın kimden ders aldığı ya da ne kadar çok tekniğe hakim olduğu değil ancak ne kadar kendi olabildiğidir." ifadesini kullandı.

Vang, Kungfu öğrenirken birçok kişinin zannettiği gibi üstün güçler ya da gizli teknikler olmadığını vurgulayarak "İnsanın en büyük sırrı, odaklanmak ve tek bir şeyin en iyisini yapmak için gösterdiği sabır ile azim." dedi.

Üstat Vang'ın Azerbaycanlı öğrencisi Sami Aliyev, 22 yıldır Wing Chun yaptığını kaydederek sabrı ve insanları tanımayı bu dövüş sanatı sayesinde öğrendiğini söyledi.

"2-3 sene Wing Chun pratiği yaptıktan sonra her şeyi öğrendim sanmıştım ama zaman geçtikçe öğrenecek daha çok şey olduğunu gördüm." diyen Aliyev, "Bu dövüş sanatıyla uzun yıllar ilgilendikten sonra doğal olarak insanların gözlerine bakarak ne düşündüklerini anlayabiliyorum." diye konuştu.

Saldırıdan kaçan bir rahibenin icadı

Wing Chun, Bruce Lee'nin hocası olan Yip Man'a kadar, sistematik bir olgudan ziyade kişiden kişiye sözlü olarak anlatılan bir dövüş koluydu.

300 yıllık tarihi olduğu sanılan Wing Chun'un doğuşuyla ilgili anlatılan en yaygın rivayete göre, bu dövüş ekolü, Lui Sei-Leung adlı bir kadın tarafından icat edildi. Shaolin tapınağında kaldığı sırada Mançuryalıların saldırısına uğrayan tapınaktan kaçan rahibe Lui, dağlarda yaşayarak tekniklerini yıllarca çalıştı. Lui, bu teknikleri karşılaştığı kişilere anlattı ve sanat Yip Man'a kadar uzandı.

Bu dövüş sanatının "gelmiş geçmiş en büyük ustası" kabul edilen Yip Man, geleneksel öğretileri derleyerek Wing Chun'u geliştirdi.

Anlamı "sonsuz bahar"

Çince "sonsuz bahar" anlamına gelen Wing Chun, kişiye karşılaştığı fiziksel tehlikelere karşı mümkün olan en kısa sürede gösterişe kaçmadan rakibini etkisiz hale getirme prensibini öğretiyor.

Hayatta kalmak için dışarıdan gelecek saldırılara izin vererek rakibinin kullandığı gücü insanın kendi faydasına kullanmasını öğreten savunma sanatında, diğer dövüş sporlarının aksine boyun ve göz gibi hassas noktalara vurmak serbest.

Bu nedenle müsabakası yapılmayan Wing Chun'da diğer Uzakdoğu dövüş sanatlarının aksine dairesel hareketlerin yerine savunma yapmaksızın rakibin üzerine doğrudan gidiliyor.

Wing Chun'u Kungfu'nun diğer branşlarından ayıran bir diğer özelliği de belirli tekniklere dayalı olmayıp sürekli geliştirilebilen bir yapıya sahip olması.

Rakibinin hamlelerini önceden sezip sürekli yumruk ve tekme darbeleriyle rakibin düşünmesini ve hücum yapmasını engelleme üzerine kurulu Wing Chun, insanlara aynı zamanda soğuk kanlı olmayı öğretiyor.

Wing Chun, sinema dünyasında Yip Man'ın hayatından kesitlerin anlatıldığı "Ip Man" serisi filmlerle tanınıyor.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ