USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
İnsan&Hayat

Bebeklerde Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bebeklerde Göz Kayması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
08-11-2023 13:23
Google News

Bebeklerde doğumdan itibaren ortaya çıkabilen göz kaymaları, ilerleyen dönemlerde görme yeteneklerini ciddi anlamda etkileyebildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Pamukcu, “Bebeklerde şaşılık tedavisi için erken teşhis önemlidir. Erken teşhis tedavi başarısını da doğrudan etkilemektedir.  İlk olarak bebekte bir göz kayması mı yoksa yalancı bir şaşılık mı olduğunun belirlenmesi esastır. Bu ayrım için uzman bir göz doktoru tarafından detaylı bir muayene şarttır.” dedi.

Bebeklerde ilk 3 - 4 ay içerisinde ara sıra olan kaymaların normal bir durum olduğunu aktaran Pamukcu, “Fakat dikkatli olunmalıdır. Yalancı şaşılığa sahip bebeklerde, ilerleyen dönemlerde gerçek şaşılığın gelişme olasılığı vardır. İki durumun birbiriyle karıştırılmaması kritiktir. Bebeklerde göz kaymasının en yoğun gözlendiği dönemler, 3-6 aylık ve 2-3 yaş aralığıdır. Bebeklerde bazen sadece bir gözdeki kayma, dışarıdan kolayca anlaşılamayabilir. Bu nedenle düzenli göz kontrollerinin ihmal edilmemesi, potansiyel şaşılığın erken teşhis edilmesi ve tedaviye hızla başlanabilmesi açısından kritiktir.” diye ifade etti.

Bebeklerde Şaşılık Ne Zamana Kadar Normal Kabul Edilir?

Bebeklerde ara sıra göz kaymasının özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda rastlanan bir durum olduğunu söyleyen Op. Dr. Can Pamukcu, “Bebeklerin ilk aylarında göz kasları tam olarak gelişmemektedir. Bu nedenle, bebeklerin iki gözü arasında koordinasyon tam olarak sağlanamayabilir. Doğumdan sonraki ilk 3-4 ay içerisinde ara sıra gözlerde kayma olması genellikle normal kabul edilir. Bu dönemde bebeklerin göz kasları ve sinir sistemi gelişmeye devam eder, bu yüzden zamanla bu tür geçici kaymaların düzelmesi beklenir. Ancak, bebeğin 6. ayından sonra göz kayması devam ediyorsa, bu durum genellikle normal kabul edilmez ve bir göz hekimi tarafından değerlendirilmesi önemlidir.” dedi.

Bebeklerde Şaşılığın Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde şaşılık, bazı durumlarda doğuştan gelebileceği gibi bazı faktörlerle de sonradan ortaya çıkabildiğini aktaran Op. Dr. Can Pamukcu, “Şaşılığın en temel nedeni, göz kaslarının dengesiz çalışmasından kaynaklanır. Bu dengesizlik, iki göz arasında uyumsuz hareketlere yol açarak bir gözün düz bakmasına karşın diğer gözün sapmasına sebep olabilir. Bebeklerde şaşılığın ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca nedenler: Genetik faktörler, prematürite, gözdeki kırma kusurları, göz kaslarında sorunlar, sinirsel faktörler, göz yaralanmaları bazı sistemik hastalıklar” dedi.

Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi

Bebeğin yaşı ve şaşılığa sebep olan faktörler, tedavi stratejisinin oluşturulmasında önemli rol oynadığını belirten Op. Dr. Can Pamukcu, “Şaşılığın yol açabileceği göz tembelliği, derinlik algısı eksikliği ve psikolojik meseleleri engellemek için tedaviye erken ve hızla başlanması hayati öneme sahiptir. Eğer kayma, kırma kusurlarından kaynaklanıyorsa, uygun bir gözlük tedavisi uygulanabilir. Bazı durumlarda, özellikle göz tembelliği riski taşıyan bebeklerde, kapama tedavisi önerilebilir. Bu tedaviyle, daha iyi gören göz belli bir süre kapatılarak, diğer gözün çalışması teşvik edilir. Ancak, bu yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda veya kaymanın belirgin olduğu hallerde cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlem, göz kaslarının pozisyonunu düzelterek gözlerin doğru konumda durmasını sağlar. Her tedavi yöntemi için en önemli faktör, erken teşhis ve uzman bir göz doktorunun önerdiği tedavi planını eksiksiz takip etmektir.

Bebeklerde şaşılık ameliyatı, göz kaslarının dengesini düzenlemek için yapılan özel bir cerrahi müdahaledir. Bu operasyonda, göz küresinin dış kısmında bulunan ve göz hareketlerini kontrol eden kaslara erişilir. Minimal kesilerle gerçekleştirilen bu ameliyat sırasında, şaşılığın türüne ve derecesine bağlı olarak kas pozisyonları düzenlenir ve gözlerin paralel bir şekilde bakması sağlanır. Bebeklerde şaşılık ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve süreç, oldukça hassas bir teknik gerektirir. Operasyon sonrası, şaşılığın nedenine bağlı olarak bazen ek tedavi yöntemlerine (örneğin kapama tedavisi) devam edilmesi gerekebilir. Erken dönemde tespit edilen ve doğru müdahale ile tedavi edilen şaşılıklarda, bebekler normal göz fonksiyonlarına kavuşabilir.” şeklinde konuştu.

.

.

.

-Tanıtım haber-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ