USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Arsız güçlü olunca, haklı da suçlu olurmuş! Edep YaHû!.. -Haber, Yorum, Analiz-

TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek Basın Kanunu’nu fırsat bilerek bir kez daha devlet kurumlarını hedef alan bazı gazetelerin, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali davranmaları tahammül sınırlarını zorluyor

Arsız güçlü olunca, haklı da suçlu olurmuş! Edep YaHû!.. -Haber, Yorum, Analiz-
21-06-2022 20:14
21-06-2022 21:02
Google News

HABER - YORUM - ANALİZ

Sözcü, Korkusuz, Cumhuriyet, Birgün, Evrensel gibi bazı gazeteler, aralarında anlaşmışçasına belli periyotlarla Basın İlan Kurumu’na (BİK) ve onun üzerinden hükümete yüklenmeyi alışkanlık haline getirdi.

Kasıtlı eksik ve yanlış bilgi vererek, devlet kurumlarını, çalışanlarını kamuoyunun gözünde küçük düşürmeyi amaç ve alışkanlık edinen; siyasileri bile-isteye yanlış yönlendiren, yanıltan; siyasi söyleme malzeme olmayı içine sindiren bu gazetelerin günah defteri oldukça kabarık.

TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek Basın Kanunu’nu fırsat bilerek bir kez daha devlet kurumlarını hedef alan bu gazetelerin, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır” misali davranmaları tahammül sınırlarını zorluyor.

Ve artık bu arsız gidişe, birilerinin “DUR” demesinin vakti geldi de geçti bile!

Gelin önce “Basın Ahlak Esasları meselesi nedir” ona bir bakalım!

Dünyanın çoğu ülkesinde her mesleğin “etik” kodları bulunuyor. Gazeteciler, bu kurallara uymayı; kendine, ait olduğu topluma ve mesleğine karşı ahlaki bir sorumluluk olarak görüyor.

Üstelik evrensel olan bu kurallar, mesleğin itibarını yükseltiyor.

Ülkemize gelince; 1961 yılında yürürlüğe giren 195 sayılı Kanunun ‘müeyyide’ başlıklı 49. maddesi; Basın Ahlak Esaslarına uymayan gazetelere iki aya kadar ilan kesme müeyyidesi uygulanabileceğini öngörüyor.

Ve halen bu düzenleme yürürlükte.

Basın İlan Kurumu verilerinden dikGAZETE.com tarafından derlenen bilgiye göre, müeyyide süreci şöyle işliyor:

Haberden zarar gördüğünü ve Basın Ahlak Esaslarına göre ihlalin söz konusu olduğunu iddia eden taraf, Basın İlan Kurumu’na şikâyette bulunuyor (Nadiren de olsa re’sen harekete geçilebiliyor).

Sonra, bu konuda uzmanlaşmış, aralarında hukukçuların da olduğu bir kadro, şikayet başvurularını tek tek inceliyor.

Şikayet konusu haberi yayınlayan gazeteden, şikayet konusuna esas olmak üzere yazılı savunmaları isteniyor. Ardından konu, başvuru sırasına göre Yönetim Kurulu gündemine alınıyor.

Eşit sayıda Basın, Hükümet, Tarafsızlar gruplarından gelen üyelerin oluşturduğu Yönetim Kurulu, şikayeti ve savunmayı dikkate alarak bir karar veriyor.

Ve bu karar; asla nihai bir karar olmuyor!

İhlalin derecesine göre ilan kesme müeyyidesi uygulanan gazete, konuyu yargıya taşıyabiliyor. Aynı hak, müeyyideye mahal olmayan kararlarda şikayetçi taraf için de geçerli oluyor.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi’ninBasın İlan Kurumu tarafından Basın Ahlak Esaslarını uygulanmasının yerinde olduğuna…” dair birçok kararı bulunuyor.

Basın Ahlak Esasları’nın hemen başında ise şöyle deniyor:

“Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlâka aykırı amaç ve çıkarlara âlet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz…”

Sürekli olarak baskıya uğradıklarını ve ilan kesme yoluyla cezalandırıldıklarını iddia eden gazeteler, bu doğrultuda en çok 3. maddenin “e” ve “f” bendinden ceza alıyor:

“e) Küçüklerin ve gençlerin toplum içinde, kişiliklerinin gelişmesini ve korunmasını olumsuz etkileyecek veya onlara yönelik cinsel tacize teşvik eden ve şiddeti özendiren yayın yapılamaz.

h) Ahlâka aykırı yayın yapılamaz.”

YÜZ KIZARTICI İFADELER!..

Müeyyide uygulanmasına karar verilen bazı haber ve yazılardaki ifadeleri, yüzümüz kızararak aşağıda paylaşıyoruz:

20 Kasım 2019: “Pezevenk” - 16 Ekim 2019: “Yerli karıyı kakalamışlar” - 20 Şubat 2020: “Orospu, kaltak, s.keyim” - 6 Temmuz 2020: “Orospu” - 13 Şubat 2020 : “Bu düğünde erkek tarafı yok” (eşcinselliği özendirme) – 24.02.2022: Bok – 19 Nisan 2022: “Göt elden gidecek”  

Ne acı ki gazeteler, çoğu kez savunmalarında, açıkça kullanılan bu ifadelerinin “argo” hatta “sin-kaf” içerdiğini kabul ediyor. Buna karşın “çocuklar okumaz” düşüncesinden hareketle, müeyyide uygulanmamasını isteyebiliyor.  

Soruyoruz: Kim çocuğunun ya da aile fertlerinin bu tür kelimeleri duymasına veya okumasına rıza gösterir?

Takdiri kamuoyuna bırakıyor ve gazeteci Rahmi Turan’ın 21 Haziran Salı günkü köşe yazının başlığıyla sesleniyoruz: Edep Ya Hû!

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Jeraldclunc
Jeraldclunc 16 saat önce
Gdzie postrzegać negatywy online nadmiernie daremnie? Specyfikacja najznakomitszych właściwości 2022!

Gdzie spoglądać celuloidy online przyimek honorowo? Specyfikacja najpoczciwszych płaszczyzn 2022!

Każdorazowy spośród nas uwielbia wędrować do kina albo przerzucać slajdy online w internecie. W finałowych kilku latkach w Polsce nader rozbudowała się podaż dodatkowo baza negatywów dogodnych wewnątrz poradnictwem internetu. Długonogą ziemię o
WilliamJex
WilliamJex 2 gün önce
notaries and legal documents Authentication is always in hard to do also incredibly tough, which is why it’s very important to employ an expert and skilled savant who will take well thought out process. Through this offering of service, one can depend on us to arrange a meeting with you at a quick place of your liking, gather all necessary papaers which is the document(s) that need an notary or Authentication. We will notarize and touch up all necessary letters for you. Additional verification
Richardadabs
Richardadabs 1 hafta önce
Хоть с приходом на строй ярмарка пластмассовых окошек да дверей, окошки изготовленные с бревна ужас утратили собственную актуальность. Экстренно штаты, опекающие что касается собственном состояние здоровья предпочитают очерчивать у себе на квартирах равным образом дом?
Nathanswavy
Nathanswavy 1 hafta önce
Our company is increasing so we remain in the demand for more remote employees.

What you will certainly be doing: As an online chat aide you will be paid to respond to live chat messages on a service's web site or social media sites accounts.

This consists of:

- answering consumer questions,
- giving sales web links,
- and supplying discounts.

Full training is offered so you don't need any previous relevant exp
RandyFency
RandyFency 1 hafta önce
We are elated to have found your web site, it's exactly the thing people at my job have been hoping for. The research on this website is always helpful and will provide me quite often productive information. Looks like the site gains incredible amounts of details about the things I am interested in and the other links and information greatly show it. I am not searching the web during the night however as we get an opportunity Im all the way into avidly searching this kind of factual information
Jamesdag
Jamesdag 1 hafta önce
Hello to all. My mates and I tickled we saw the information here. Ive been scratching my head for this info for a long time and I will be encouraging my cohorts to hop by. The other day I was thumbing through the best sites out there trying to determine a conclusion to my revolving questions. Now I must be diligent to take it all the way in whatever method I can. We are getting all pickled out on the smart ideas we are observing. Moreover, I just was led to thank you deeply for such solid answer
Louiseswerm
Louiseswerm 1 hafta önce
Переключатель казино являться глазам лицензированным игровым клубом, яже приступил личную деятельность в течение 2019 г. В ТЕЧЕНИЕ казино смогут ходко подвергнуть проверке свои возы равным образом новенькие, а также усердные игроки. dsad30..ru От конкурентов этот игровой клуб ?
contactpmprtp
contactpmprtp 2 hafta önce
We are happy to welcome you!

Sending newsletters via follow-up forms to the sites ofcompanies via any countries and domain zones of the world in any languages.

website =» contact-forms.su

WHAT IS THE MAILING OF WEBSITES BY CONTACT FORMS?
This is a type of mailing using the contact forms that are located in the contact section of the website and filled by our programme in automatic mode with a rate of a few thousand contact forms per mi
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Trabzonspor3881+33
2Fenerbahçe3873+35
3Konyaspor3868+21
4Başakşehir FK3865+20
5Alanyaspor3864+9
6Beşiktaş3859+8
7Antalyaspor3859+7
8Fatih Karagümrük3857-5
9Adana Demirspor3855+13
10Sivasspor3854+2
11Kasımpaşa3853+10
12Hatayspor3853-4
13Galatasaray3852-2
14Kayserispor3847-7
15Gaziantep FK3846-8
16Giresunspor3845-6
17Çaykur Rizespor3836-27
18Altay3834-18
19Göztepe3828-37
20Yeni Malatyaspor3820-44
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ