USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'da askeri görüşmelerin medyaya sızdırılması gündemden düşmüyor

Alman hava kuvvetleri subayları arasında Ukrayna'ya destek konusunda yapılan görüşmelerin ses kaydının Rusya’da yayımlanması, Almanya'nın gündeminden düşmüyor.

Almanya'da askeri görüşmelerin medyaya sızdırılması gündemden düşmüyor
04-03-2024 17:58
Google News
Berlin

Alman medyası, dinleme konusunu geniş şekilde okuyucularına duyurmaya devam ederken, bunun nasıl mümkün olabildiğini de sorgulamayı sürdürüyor.

Scholz, Alman subaylarının ses kaydının Rusya'da yayınlanması olayının hızla aydınlatılacağını belirttiRusya: Almanya Rusya ile savaşa hazırlanıyorAlmanya, askeri görüşmelerin medyaya sızdırılmasıyla ilgili Rusya'yı suçladı

Bazı gazeteler, konuyu "dinleme skandalı" olarak adlandırırken, bazı medya kurumları ise "dinleme vakası" olarak nitelendiriyor.

Die Welt gazetesindeki haberde, Rus istihbarat servislerinin Alman subaylar arasındaki bir gizli görüşmeyi dinlemiş olmasının utanç verici olduğu belirtildi. Haberde, Alman Savunma Bakanlığının, herhangi bir güvenlik açığı olup olmadığını araştırması gerektiği vurgulandı.

"Vladimir Putin'in kurusıkı atışı" başlığıyla verilen haberde, Rusya'nın dinleme kaydının yayımlanmasıyla Almanya'ya karşı adeta bir kurusıkı atış yaptığı kaydedildi.

Bild gazetesi de "Ruslar Alman subayları dinliyor" başlığıyla verdiği haberinde, Alman Silahlı Kuvvetlerinin "dinlenme" sorunu bulunduğunu ve NATO ortaklarının ve güvenlik çevrelerinin bu nedenle endişeli olduğunu vurguladı.

Frankfurter Allgemeine gazetesinde yer alan bir makalede de dinleme kayıtlarının yayımlanmasıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Berlin'e adeta misket bombası atmış gibi etki yaptığı ifade edildi.

"Almanya Putin'e mühimmat sağladı" başlıklı makalede Almanya'nın Ruslar sayesinde gizli bilgileri öğrendiğine işaret edilerek Almanya'nın güvenilir bir müttefik olarak itibarı için bunun gizlilik felaketi olduğu yorumunda bulunuldu.

Amerikalıların da kayıtlardaki konuşmalarda Ukrayna'da zaten var olduklarının ortaya çıkmasının sonuçlarını yaşayacakları savunuldu. Amerikalıların Almanların Rus propagandasına böyle üç yıldızlı bir hediye vermesinden hiç de hoşnut olmayacakları kaydedildi.

Makalede ayrıca, "Bu tür askeri ve siyasi patlamaya yol açabilecek başka konuşmalar da bu kadar kolay dinlenebiliyorsa, Savunma Bakanlığının bir basın bürosuna ihtiyacı kalmayacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Tagesspiegel gazetesinde yer alan haberde ise dinleme kayıtlarının yayımlanmasının ardından hava kuvvetlerinde üst düzey görevden almaların merak edildiği belirtildi.

Spiegel dergisindeki haberde de Rus hükümetinin Batı'daki üst düzey hükümet yetkilileri ve askeri yetkililer arasındaki gizli görüşmelerin içeriğini öğrenmesinin çok da şaşırtıcı olmadığı ifade edildi.

Haberde, ancak gizli dinlemenin iki soruyu gündeme getirdiği bunlardan birinin konuşmanın neden kamuoyuna açıklandığı ve zamanlamanın nasıl bir rol oynadığı ile Rus gizli servisine kolaylık sağlanıp sağlanmadığı olduğu kaydedildi.

Stern dergisindeki "Alman subayların dinlenen konuşmaları: Bir dış utanç anı" başlığıyla verilen haberde de yaşanan olayın Donald Trump'ın olası ikinci dönem ABD başkanlığı göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa'nın birlik içinde olduğunu ve kendini savunabileceğini göstermesinin her zamankinden daha önemli olduğu bir zamanda gerçekleştiği kaydedildi.

Haberde, neredeyse Vladimir Putin'in patlamış mısırla arkasına yaslanıp Avrupa'nın parçalanmasını izlediğinin düşünülebileceğine işaret edilerek, "Ona bu iyiliği yapmamalıyız. Bu olayı bir uyanış çağrısı olarak kullanmak için henüz çok geç değil." değerlendirmesinde bulunuldu.

Muhalefet soruşturma komisyonu kurulmasını istiyor

Muhalefette bulunan Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ise konuyla ilgili Federal Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulmasından yana görüş bildirdi.

CSU'lu Alexander Dobrindt, Alman medyasına yaptığı açıklamada, soruşturma komisyonunun ihtimal dışı olmadığını söyledi. Dobrindt, Şansölye'nin bu konuyu Federal Meclis'te açıklaması gerektiğini ifade etti.

CDU'lu siyasetçi Roderich Kiesewetter de "Federal Şansölye'nin Alman Federal Ordusu'nun sahada yer almasının gerekli olduğunu söylerken neden yalan yanlış iddialarla kamuoyunun karşısına çıktığı açıklığa kavuşturulmalıdır." dedi.

CDU'lu dış politika uzmanı Norbert Röttgen ise Scholz'un ciddi bir kişisel zarara uğradığını belirterek, "Şu soru ortaya çıkıyor. Rus gizli servisinin ve belki de daha yüksek bir makam neden şu anda konuşmayı yayımlayarak Federal Şansölye'ye bu kadar büyük zarar verdi." diye konuştu.

Başbakan Scholz olayı ciddi bir konu olarak niteledi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman hava kuvvetleri subayları arasında Ukrayna'ya destek konusunda yapılan görüşmelerin ses kaydının Rusya’da yayımlanmasını "çok ciddi bir konu" olarak nitelemiş ve hızla aydınlatılacağını söylemişti.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Hava Kuvvetleri Komutanı Ingo Gerhartz ve diğer bazı generallerin görüşme kaydının dinlenilmesiyle ilgili, Rusya'yı Almanya'ya karşı "hibrit saldırı" gerçekleştirmekle suçlamıştı.

Savunma Bakanı Pistorius, Berlin'de yaptığı açıklamada, "Bu olay açıkça Hava Kuvvetlerindeki bir tartışmanın dinlenmesi ve yayımlanmasından daha fazlasıdır. Bu, Rusya Devlet Başkanı Putin'in yürüttüğü enformasyon savaşının bir parçası, buna hiç şüphe yok. Bu dezenformasyon için hibrit bir saldırı, bölünmeler yaratmayı, birliğimizi baltalamayı amaçlıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Kayıtlar Rusya'da yayımlandı

Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman subaylarının 30 dakikalık ses kaydını yayımlamıştı.

Ses kaydında üst düzey Alman Hava Kuvvetleri mensupları, siyasi bir karar alınması durumunda, Taurus füzelerinin ne şekilde gönderilebileceğini, bunların Ukrayna tarafından Almanya'nın istihbarat ve teknik desteği olmadan kullanılıp kullanılamayacağını tartışıyorlardı.

Kayıtta ayrıca, Taurus füzelerinin Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Kırım Yarımadası'na inşa ettiği Kırım Köprüsü'nü teknik olarak imha edip edemeyeceği tartışması da yer alıyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ