USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Zelenskiy, Türkiye’ye ültimatom mu verdi?

Zelenskiy, Türkiye’ye ültimatom mu verdi?
14-05-2022

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin son zamanlarda halka açık konuşmalarındaki anlamsal ve kavramsal mesajların belirsizliği ve karmaşıklığı şaşırtıcı hale geldi.

Zelenskiy’nin tam olarak ne istediği ve amaçlarına ulaşmak için neleri araç olarak kullandığını anlamak oldukça zor.

Açıkça görülüyor ki bir de gizli ajandası mevcut.

Ukraynalı lider, Yunan TV Kanalı ERT’ye verdiği röportajda, Türkiye ve Yunanistan’ı Rus turistleri kabul ettikleri için kınadı.

Yetmedi; İtalyan RAI 1 kanalında da İtalya’ya karşı da benzer sözler söyledi.

Zelenskiy, bu üç ülkeyi de çifte standart uygulamakla suçluyor. Bu ülkelerin, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişen duruma ilişkin olarak; her iki ülkeye karşı da tarafsız davranırken bir diğer yandan tarafların biriyle böyle bir ilişkinin geliştirilemeyeceğini düşünüyor. Aynı zamanda “kanla kazanılan parayla” tatil yapacak turistlerin girişine yasak getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Zelenskiy, aynı zamanda Rus gazının Ukrayna doğal gaz iletim sistemi üzerinden pompalanmasını çifte standart olarak görmüyor.

Ülkemizin pandemiden önce 55 Milyar Dolar gibi ciddi bir turizm geliri olduğunu hesaba katmıyor.

Pandemiden sonra bu yıl, turizm sektöründen beklentimizi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan en az 35 Milyar Dolara çıkarmayı hedeflediğini açıkladı. Bu milyar dolarların en az 1/3’ünü Rus turistler getiriyor.

Öte yandan, Yunanistan geçen sene Rus turistlerden 1 Milyar Avrodan İtalyanlar ise 700 Milyon Avrodan fazla kazandı. Bu ülkelerdeki ekonomik krizi de düşünürsek ne Roma’nın ne de Atina’nın da bu gelirden vazgeçmesi mümkün değil.

Ukrayna, AB’nin sırtına oturdu ve devlet çalışanlarının maaşlarını ödemek için sübvansiyon talep ediyor. Zelenskiy, Avrupa Komisyonu’ndan Ukrayna’ya 7 Milyar Dolar tutarında acil mali yardım talep etti.

Bunun bir kerelik bir ödeme olmadığının da altını çizmek gerekir.

Ukrayna’daki sosyal hayatı desteklemek için başka bir seçenek görünmediği için; sosyal yardımlar ve emekli maaşları için Ukrayna vatandaşlarına yapılacak her ay 7 Milyar Dolarlık bir transferden bahsediyoruz.

Ancak Avrupa Birliği, sadece savaş için para ayırmaya hazır olduğunu gösteriyor.

AB, daha önce silah yardımı için ilave 500 Milyon Avro ayırmayı kabul ederek, toplam askeri yardım miktarını 1,5 Milyar Avroya çıkardı.

Öte yandan, Ukrayna’da akut bir mali ve ekonomik kriz büyümesini gözlemliyoruz.

Ukrayna’nın kendini çekip çevirecek bir parası yok.

Batı’nın ayırdığı fonlar yeterli değil ve her geçen gün maliyetleri artıyor.

Mart ayında Ukrayna’nın giderleri, gelirlerini 2,7 Milyar Dolar aştı ve Nisan - Mayıs aylarındaki farkın 5 ile 7 Milyar Dolar arası bir rakama genişleyeceği söyleniyor. Zelenskiy bu nedenle Batı’yı Kiev’e on milyarlarca dolarlık mali yardımlar sağlamaya çağırıyor ama talep edilenle önerilen miktarlar birbirini karşılamıyor.

Ukrayna’ya şimdiden 3 Milyar Dolar tahsis eden ve 13,6 Milyar Dolarlık yardımı onaylayan ABD, bu fonları yalnızca silah ve askeri teçhizat alımına yönlendiriyor. Yani “ABD, Ukraynalıların kullandıkları silahlar ile Rusya’ya karşı bir savaş yürütüyor” çıkarımında bulunmak haksız sayılmaz.

Bugüne kadar hiçbir ülke Ukrayna’ya direk mali destekte bulunmak için başvuruda bulunmadı.

Batı bunun için para ayırmak istemiyor.

Zelenskiy de bunun sonsuza kadar süremeyeceğinin farkında: İşin sonunda büyük bir çöküş ve kapatması zor bir borç batağı oluşacak.

Bu bağlamda Türkiye, Yunanistan ve İtalya’yı etkilemek için “Rus turistler” söylemini ortaya atan Ukraynalı lider, açıkça bir şov yapıyor ve mevzubahis bu turizm ülkelerini Ukrayna ekonomisine sponsor olmaya davet ediyor.

Diğer ülkeleri bilemeyeceğim ama Ankara için bu senaryonun kabul edilemez olduğu açıkça ortada.

Türkiye gibi asırlardır devlet geleneği olan bir ülke olarak, 31 yıllık devlet geleneğinden yoksun bir ülkenin devlet başkanının meydan okumalarına pabuç bırakacak değiliz.

Zelenskiy, bu tür çıkışlar yaparak ne bizden ne de diğerlerinden maddi destek bulamaz. Bu şekilde destek almak istediği devletlerin yalnızca antipatisini kazanır.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?