USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Zelenskiy’nin beklentisi ne?

Zelenskiy’nin beklentisi ne?
26-02-2022

Rusya’nın Ukrayna’da gerçekleştirdiği askeri operasyonda sona yaklaşıyoruz. Donbass topraklarından kaçan ana Ukrayna askeri grubu Mariupol şehrinde kuşatıldı. Kiev’e, Rus birlikleri tarafından blokaj uygulanıyor. Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Ukrayna'nın en batısındaki Lvov şehrine gitmek için başkenti çoktan terk ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin artık daha fazla savaşma isteğinin bir manası yok. Çünkü Rusya, Ukrayna’nın askeri yerleşkelerini etkisiz hale getirip, kendi birliklerini Rusya topraklarına ve Donbass cumhuriyetlerine döneceğini açıkladı.

Buna rağmen Zelenskiy, Rusya ile müzakereleri reddediyor ve askerleri silahlarını bırakmamaları konusunda uyarıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı, iktidarı elinde tutamayacağının farkında. Ancak Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Zelenskiy ve diğer Ukraynalı liderlerin Donbass’ta 8 yıl boyunca sivilleri katlettikleri için savaş suçlusu olarak yargılanacağını açıkladığı günden beri Rus güçleri tarafından ele geçirilmekten korkuyor.

Zelenskiy’nin şu anki ana hedefi ve tek şansı, Ukrayna’da büyük can kayıplarına sebebiyet vermek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna liderine sürgünde bir hükumet kurma teklifinde bulundu. Bu teklifin karşılıksız olmadığı açık: Batı, “barışçıl Ukrayna halkınınRusya’nın eylemlerinden zarar gördüğünü göstermesi gerekiyor. 

Sürecin başından bu yana, Ruslar sadece askeri hedeflere ve silahlarını bırakmayı reddeden Ukrayna birliklerine saldıracağını açıkladı. Şu anda Ukrayna'dan yayınlanan çok sayıda videoda; Ukraynalı sivillerin Rus askeri teçhizatının yanında nasıl sakince yürüdüklerini, Rus askeri personelinin de düşmanca davranmadığını görüyoruz. Birçok Ukraynalı asker, silahlarını bırakmalarının ardından evlerine gitmelerine izin verildiği için Rus birliklerine teslim oldu.

Ama bu resmin çok tehlikeli bir yanı var. Cumhurbaşkanı Zelenskiy, orduyu savaşı durdurmamaya ikna etmek için halkını aldatıyor. Örneğin dün Zelenskiy, Rusya'nın Karadeniz'deki Yılan Adası'nda 85 Ukraynalı sınır muhafızını öldürdüğünü duyurdu; Zelenskiy, onlara vefatlarının ardından “Ukrayna Kahramanı Madalyası” verdiğini söyledi. 

Bugün bu sınır muhafızlarının videolarını izledik. Ukraynalı bu askerler canlı ve iyi görünüyorlardı. Hepsinin silahlarını bıraktığı ve Rus denizcilere teslim olduğu ortaya çıktı.

Sadece neo-nazist “Sağ Sektör” partisinin militanları, Rus birliklerine şiddetli bir direniş gösteriyor. Rus birliklerinin aktardıklarına göre: “Sağ Sektör” milisleri, silahlarını bırakmaya çalışan Ukrayna ordusuna da ateş ediyor.

Ukraynalılar sosyal medyada, giderek artan bir şekilde Ukrayna topçularının rastgele saldırdığını ve genellikle yerleşim yerlerini vurduğunu yazıyor. Örneğin, bugün Harkov şehrinin bir sakininin bir sesli mesajı vardı. 

Onun söylediğine göre: Ruslar onlara ateş etmiyor ve mermiler Ukrayna taraflarından geliyor. 

Bu saldırılarda ölü ve yaralı siviller var. 

Kiev ise onları Rus birliklerinin kurbanları olarak sunmaya çalışıyor.

Ukraynalı siviller tarafından çekilen birçok video da internette ortaya çıktı. 

Ukrayna birliklerinin kendilerini Rus askeri güçlerinden korumak için tanklarını ve füze sistemlerini konut binalarının avlularına yerleştirdiğini gösteriyorlar. 

Rus ordusu, sivillere zarar verecek hedefleri vurmayacağını belirtti. Ancak buna rağmen, Ukrayna ordusunun kendi halkını "canlı kalkan" olarak kullanması oldukça tehlikeli bir durum.

Bir diğer endişe verici durum ise Kiev makamlarının yerel nüfusa 20.000 makineli tüfek ve diğer hafif silahların dağıtıldığını duyurmasıdır. 

Silahlar herhangi bir kontrol olmaksızın herkese dağıtıldı.

Kiev’de dükkanların taranması ve yağmalanması şimdiden başladı. Bununla kalmadı ve internette, makineli tüfek satışı için reklamlar yayınlandı. 

Ukrayna'nın başkentindeki kaos ve panik şimdiden insan kayıplarına yol açıyor. Ukrayna Ordusu dün Kiev'de bir taksiye içindeki sivil halkı “Rus sabotajcı” sandığı için ateş açtı.

Ukrayna'nın trajedisi: 

Görev süresi boyunca milyarlar kazanan Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Rusya'ya zarar verdikten sonra Londra'da sakin ve konforlu bir yaşam sürmeye çalışmasıdır. 

Bunun için Batı'nın isteği üzerine kendi askerini ve halkını mağdur etmek istiyor. Rus ordusunun bu provokatif oyunlara gelmemek için yeterli profesyonelliğe ve dayanıklılığa sahip olduğunu umuyoruz.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?