USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeni Pearl Harbor; Kırım

23-12-2020

ST. PETERSBURG

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Pryamov TV Kanalına katılan Ukraynalı siyaset bilimci Zinoviy SveredaKırım’ı modern bir Pearl Harbor‘a benzeterek Ukrayna’nın Kırım’a karşı askeri müdahalede bulunması gerektiğini belirtti.

Savaş tamtamları çalmayı seven Svereda, konuşmasının bir kısmında; “Gerçek savunma, vatansever farkındalık yaratmaktır” diyor ve ekliyor: “Bu gerçekleşirse Vaşington ve Londra‘yı arkamıza alırız” dedi.

Aynı Svereda, daha önce de Ukrayna’nın doğusundaki toprakları, Amerikalılara satarak Rusya’ya karşı koz elde edilmesi gerektiğini savundu.

-Zinoviy Svereda-

Burada dikkat edilmesi gereken husus, Ukraynalılar her defasında Rusları “saldırganlık” ile suçlarken dillerinden saldırganca tutumu eksik etmemeleri. 

Kırım, 2014 yılında demokratik olarak gerçekleşen referandum sonucu Rusya Federasyonu topraklarına katıldı. 

Herhangi bir askeri müdahale söz konusu değildi. 

Kiev‘in histerik yapısı, Ukrayna’nın yaşadığı iç savaş sonucu geleceğini Ukrayna’da görmeyen Kırım halkı, kendi kaderini tayin hakkını kullanarak Rusya’ya bağlanarak Rusya Federasyonu’nun 21. cumhuriyeti olarak hayatına devam ediyor.

Zelenskiy ve diğer “Halkın Hizmetkarları” ülkelerinin içerisinde bulunduğu ekonomik sorunlarla yüzleşmemek adına sürekli milliyetçilik propagandası yapıyor. 

Oysa Zelenskiy ve partisi “Halkın Hizmetkarı”, iktidara gelmeden önce geçmiştekilerin yaptıkları hataları tekrarlamayacağını garanti etti. 

Ancak mevcut ekonomik durumun üstünü örtmek ve halkın huzursuzluğunu başka yöne çevirmek için yine kendilerinden öncekiler gibi aynı milliyetçi histeriye yol verdiler.

Svereda’nın fikirlerine benzer fikirler Ukrayna’da gündemin ana maddeleri artık. 

Baktığımızda yine son dönemde Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi eski sekreteri Turçinov, füzelerle Kırım Köprüsü‘nü ve Azak Denizi‘nde bulunan Rus donanmasını vurabileceklerini söyledi.

Hatta ellerindeki füzelerle Novorosiysk‘teki Rus donanmasını dahi alt edebileceklerini iddia etti. 

Aralık ayı başında Ukrayna’nın eski Minsk Büyükelçisi Bessmertniy de Kırım’ı ele geçirmek için askeri müdahaleyi savundu. 

Yetmedi; Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Neijpapa da Kiev’in, Rusya ile askeri bir çatışmaya hazırlandığını duyurdu.

Bu histerik ve sözde vatansever söylemler ile iç siyasete mesajlar veren Ukrayna’nın sonunun ne olacağını, bekleyip hep beraber göreceğiz.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?