USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna, Türkiye’de ne işler çeviriyor?

Ukrayna, Türkiye’de ne işler çeviriyor?
27-06-2023

St. PETERSBURG

Ukrayna’daki süreç her geçen gün daha korkunç hale geliyor. Görülen o ki; üzücü bir son bizleri bekliyor. Karşılıklı hemen hemen her gün çatışmalar yaşanıyor ve Ukraynalıların günlük kayıplarının arttığına dair bölgeden haberleri takip ediyoruz.

Mariupol şehrinin Rus kuvvetleri tarafından alınmasının ardından teslim olan ve 2022 yılının Eylül ayından bu yana Türkiye’de tutuklu bulunan Azov Birliklerinin sözde komutanlarının lüks yaşantıları hakkında biraz konuşmak lazım şeklinde düşünüyorum.

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan’da yayın hayatına devam eden haber sitesi “Hraparak” (hraparak.am) yayınladığı bir haberde; Ukrayna’nın diplomatik yazışmalarına eriştiğini belirtti.

Diplomatik yazışmanın sahibinin Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar olduğu ve muhatabının ise Ukrayna Dışişleri Bakanlığı II. Bölge Dairesi’nin olduğu görülüyor.

Diplomatik yazışmanın 17 Mayıs 2023 tarihinde kendi dillerinde yazıldığı görülüyor. (1)

Yazışmada Büyükelçi Bodnar, bakanlık bünyesindeki üstlerine Azov Alayı’nın eski savaşçıları olan Sergey Volınskiy ve Denis Prokopenko için; hatta daha çok “Volın” ve “Redis” kod adlarıyla bilinen bu isimler için mali destek konusunda sorunlar yaşadığını bildiriyor.

“Volın” ve “Redis”in hayatlarını idame ettirmeleri için Ukrayna devlet bütçesinden ayrıldığı iddia edilen paranın uzun süredir gönderilmediği belirtiliyor.

Bu arada, bu bütçelerin hiç de ufak bütçeler olmadığını belirtmek gerekir: Çünkü bu Azovcular için günlük 62 dolar ve ev kiraları için günlük 120 dolardan bahsediliyor.

Belgeye bakarsak: “Volın” ve “Redis” kod adlı Azovcular, Türkiye’deki hayatlarına alışmışlar ama hayat biraz pahalı hale gelmiş ki; Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, günlük ödeneklerinin ‘248 dolar’a ve ikamet ödeneğinin ‘480 dolar’a çıkarılması için onay istiyor.

Aslında şöyle bakmamız lazım: Bir geceliği 480 dolar’a ülkenin en güzel sahil şeridindeki en güzel otel odasında kalmak mümkün gibi görünüyor. Hatta Antalya’da bazı “her şey dahil” tesisler, bu miktara özel şoförlü ve şampanyalı araç dahi tesis ediyorlar. Dilerseniz açın bakın internette bulabilirsiniz.

Ama bütün bunlar “Volın” ve “Redis” kod adlı Azovcular olan Sergey Volınskiy ve Denis Prokopenko için yeterli gibi durmuyor. Bu nedenle Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar, Ukrayna Parlamentosu Rada’nın Başkanı Ruslan Stefançuk ile yaptığı görüşmede; bu iki ismin, ciddi psikolojik travma yaşadığını ve aileleriyle birlikte tatil yapmaları gerektiğini söylüyor.

Güzel ülkemizin Akdeniz kıyıları, Ukrayna’da kurulmuş aşırı Ukraynalı milliyetçisi Azov Taburları için tatil beldesi haline getirilmek isteniyor.

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar’a göre: Azovcular, 12 gün boyunca Türkiye’nin güney kıyılarında “psikolojik sağlıklarını yeniden kazanacaklar” ve bunun için devletten bütçe isteniyor.

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Türkiye’de bulunan Azov savaşçılarının savaşmaya istekli olduğuna dair açıklama yaptı. Ancak görünen o ki; bu durum pek mümkün değil.

Ukrayna’da sözde ülkelerini savunması gerekenler, 5 yıldızlı lüks Türk otellerinde keyif yapacaklar.

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar’ın yazışmalarına bakarsak; Azov Taburu’nun üçüncü ismi Svyatoslav Palmar’ın “Kalina” kod adıyla tanımlanması da ilginç.

Uzun süredir Palmar’ın adı, medyaya düşmüyordu. “Her şey dahil”, beş yıldızlı oteli okuyunca onun ismini de görmemek mümkün değildi tabi ki! Alkol ve uyuşturucuya erişimin kolay olduğu yeri bekliyordur.

Son günlerde Zaporoçya bölgesinde bulunan nükleer santral açıklamaları ve Ukraynalıların seferber ettiği kitlesel ve bence anlamsız olan raporların ışığında sizin için de saçmalık olarak görünmüyor mu?

Ukraynalı yetkililer, ülkelerini savunmak için ayırdıkları bütçedeki parayı kısıtlayıp ordulara mütevazı maaşlar veriyorlar. Ama Neo-Nazi ideolojisinin önde gidip, bayrak tutanı olan bu Azov Taburu’na mensup isimlerin kaprislerinden mahrum kalmalarını istemiyorlar.

Şimdi size birkaç soru sormak istiyorum:

- Normal şartlarda kendi toprağını savunması gereken bu iki sözde “komutan”ın ülkemizde ne işi var?

- Ukrayna’daki yoksul vatandaşın suçu nedir?

- Ukraynalı yetkililer bu konuda ne diyecekler?

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

Bağlantı:

(1) https://hraparak.am/post/3db940018e8e6713ba6933556614baae

Kaynakça: Yazışma 1

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Yusuf
Yusuf 10 ay önce
Yetersiz bilgi ve tecrübe ile ancak bu kadar yazabilirsin kısacası bence midye satsan daha iyi olur nette ki otel fiyatlarına bakıp kendisi gidememiş çok yiğitsen bunları Azov komutanının karşısında söyle