USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Tatarlarından Sorumlu Özel Yetkilisi Cemilev görevinden alındı

02-06-2019

Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak yakın geçmişte göreve başlayan Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın yönetim kademelerini yeni baştan düzenliyor.

Ukrayna'nın yeni Başkanı Vladimir Zelenskiy

Igor Kolomoyskiy

Seçimlerde kendisine destek veren Privat Group ve Igor Kolomoyskiy, Zelenskiy’nin başkanlığı süresince bütün devlet kademelerini kendi istedikleri adamlara göre dizayn edecekler gibi görünüyor.

ABD’nin Ukrayna Özel Temsilcisi Volker’in seçimler sırasında açıkça eski Başkan Petro Poroşenko’ya oy istemesi ve Privat Group’tan rahatsız oldukları herkesin bildiği bir durum. Zaten Zelenskiy’e de Kolomoyskiy ile olan bağlarını koparması hususunda baskı olduğu görünüyor.

- Zelenskiy, Kolomoyskiy’nin Eski Danışmanı Igor Bogdan’la Birlikte Seçim Mitinginde-

Ukrayna'nın yeni Başkanı Zelenskiy, parlamentoyu feshedip ülkeyi seçime götürme kararı aldı.

Erken seçim anketlerinde Zelenskiy’nin partisi “Sluga Narodu – Halkın Hizmetkarı” Partisi ilk sıralarda ilerliyor. Ukrayna’da konu politika olunca bir konuda kesin karar vermek çok güç oluyor. 21 Temmuz’a kadar ne olacağı bilinmez ancak "Halkın Hizmetkarları"nın yeni dönemde herkesten daha güçlü olacağı öngörülüyor.

Orta vadede bu sistem sürdürülebilir mi? Hep beraber göreceğiz. Ancak Poroşenko döneminde yaşananlar; halkın alım gücünün oldukça düşük seviyelere gerilemesi, dengesiz politik ortam, “Maydan”la birlikte parçalanan ve her geçen gün partizanlaşan ve son olarak istatistiklere göre Avrupa’nın en yozlaşmış ve en fakir ülkesi konumuna gelen Ukrayna’da "Halkın Hizmetkarı" rolüyle, halkın gönlünde yer edinen Zelenskiy, şimdilik durumu iyi kotarıyor.

-Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin Yemin Töreni-

Zelenskiy’nin Petro Poroşenko döneminde “Maidan” olayları sonrası düzenlenen demokratik referandum sonucu Rusya Federasyonu’na katılan Kırım ve Kırım Tatarları hakkındaki görüşleri, seçim döneminde açık ve netti. Kırım’ı ve Kırım halkını “işgalden kurtaracağını (!)” iddia etti.

Yeni Başkan ve Privat Group’un yeni dizayn ettiği sisteme yönelik kararlar içerisinde Kırım Tatarlarını da ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Mayıs’ın üçüncü haftasında, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Tatarlarından Sorumlu Özel Yetkilisi görevini sürdüren Mustafa Cemilev görevinden alındı. 2014 Kırım Baharı sonrası Kırım’ı terk eden Cemilev, Poroşenko döneminde bu görevi sürdürüyordu.

- Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sırasında Mustafa Cemilev, eski Başkan Petro Poroşenko’yu desteklediğini açıkça göstermişti-

Ukrayna basınına konuşan Cemilev, yerine atanacak kişi konusunda Başkan Zelenskiy ile görüşeceğini kaydetti.

Zelenskiy’nin Kırım konusunda bir yetkiliyi atayacağı biliniyor. Ancak Kırım Tatarları konusunda özel bir temsilci atayıp atamayacağı bilinmiyor.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?