USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türkiye, Kırım’daki Cuma Camii açılışına geliyor!

20-06-2019

Geçtiğimiz günlerde Türk ve Rus basınınında gündem yaratan gelişmeler yaşandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi İsmet Uçma, Rusya’nın ünlü İzvestiya Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

-AK PARTİ MİLLETVEKİLİ İSMET UÇMA-

Uçma, Kırım’da inşaatı süren ve 2020 yılının Nisan ayında ibadete açılması planlanan Büyük Cuma Camii’nin açılış törenine davet gelmesi durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bir heyetin katılacağını söyledi.

*

*

Bir diğer milletvekili Öztürk Yılmaz ise heyet içerisinde bulunmaktan memnun olacağını dile getirirken; Kırım’da yatırımda bulunabilecek iş adamlarının da heyette olacağını açıkladı.

-BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK YILMAZ-

Uçma ve Yılmaz’ın açıklamalarının ardından Rus RIA Haber Ajansı, birçok Türk uzmandan görüşler aldı.

Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren Dr. Mehmet Perinçek, konuyla ilgili RIA’ya; tarafların Kırım meselesinde ortak çıkarları olduğunu belirtti.

-DR. MEHMET PERİNÇEK-

Perinçek, şunları söyledi: "Türkiye’nin Kırım’ı Rus toprağı olarak tanımasının zamanı geldi. Türkiye eğer Kırım’ın mevcut statüsünü tanırsa, yarımadada ciddi bir ekonomik avantaj elde edecektir.

Rusya şu an Kırım’ın restorasyonunu yapmaya devam ediyor. Türkler de bu konuda yatırımlarda bulunabilir."

Bölge coğrafyasında uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren siyaset bilimci Engin Özer ise Kırım konusunda Abhazya formülünün uygulanabileceğini belirtti.

Geçmişte Türkiye’nin resmi olarak tanımadığı Abhazya’yı hem iktidar hem de muhalefet partilerinden vekillerin ziyaret ettiğini hatırlatan Özer, şunları söyledi:

-ENGİN ÖZER-

"Türk vatandaşlarının Kırım’ı ziyaret etmesinde hiç bir problem yok. Üstelik Türkiye’nin yarımadayla tarihi bağları da var. Türkiye’de yaşayan milyonlarca Kırım Tatarı var ve bu insanların Kırım’la yakın bağları var. Ukrayna bu noktada bir şey yapamaz.

ÖZTEK: PUTİN'İN ERDOĞAN'I DAVETİ OLUMLU...

Bir diğer açıklama da Anadolu Aydınlar Ocağı Başkanı Prof Dr. Ibrahim Öztek’ten geldi. Öztek’e göre Putin’in Erdoğan’ı davet etmesi olumlu sonuçlar doğuracak.

-PROF. DR. İBRAHİM ÖZTEK-

Öztek şöyle konuştu:

"Akmescit/Simferopol’de inşa edilen cami, bir bütün olarak Türk-İslam Dünyasının yanı sıra Türk-Rus ilişkileri açısından da çok büyük bir gelişme olarak bakılması gerekiyor.”

KIRIM İLE KOPAN BAĞLARI ONARMA ARZUSU...

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Büyük Cuma Camii’nin açılışına Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı daveti, davetin ardından TBMM’den gelen açıklamalar ve açıklamaların yansımaları; yakın zamanda Türkiye’nin Kırım ile kopan bağlarını onarma arzusu içerisinde olduğunu gösteriyor.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?