USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SPIEF’te ana gündem “Anti-Kovid”

17-05-2021

ST. PETERSBURG

Bu yıl 2-5 Haziran 2021 tarihlerinde Rusya’nın kültür başkenti Saint Petersburg’da düzenlenecek olan SPIEF - St.  Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun bu seneki sloganı “Anti-Kovid Politikaları” olacak. 

Forumu düzenleyen kurum “Roscongress”ten yetkililerle görüştüğümde; kilit konunun tam olarak “anti-kovid politikası” olacağını ve bu açıdan katılımcı ülkeler arasındaki etkileşimin verimliliği artıracağını belirttiler.

Geniş bir katılımın beklendiği forumda, COVID-19 ile mücadelede gerçek ihtiyaçların karşılanması hususunda Rusya tarafının her konuda hazır olduğu açıkça görülüyor. 

Pek çok ülkenin Rusya’nın ürettiği ve dünyanın ilk COVID-19 aşısı olan SPUTNIK-V’ye erişim ve gerekli tedarikleri tamamlama arzusu özellikle vurgulanıyor. 

Batılı ülkeler, Rus aşısının Avrupa'ya girmesine izin vermemesine rağmen, dünyada SPUTNIK-V’ye talep çok yüksek. 

Tayland, Kamboçya, Fildişi Sahili, Nijer ve diğer ülkelerin temsilcileri, bu forumda aşılar için pazarlık yapmayı planlıyor.

Uzmanlar, halihazırda bu tür sözleşmeleri olan devletlerin; özellikle Mısır, İran, Pakistan, Venezuela'nın, aşı üretimi ve tedarikinde bir artış beklerken, ortak üretimlerin de gündem dahilinde olduğunu belirtiyorlar. 

Ek olarak; misafir ülkelerin temsilcilerinin öncelikleri, koronavirüs enfeksiyonunun kaydedilen mutasyonlarını ve Rusya'da bu alandaki gelişmeleri (tek bileşenli hafif aşı, hayvanları aşılamaya yönelik hazırlıklar) dikkate alarak biyomedikal teknolojiler alanında daha fazla işbirliği konusunda anlaşmalara varmaktır.

COVID-19 ile mücadelede hafif aşının dağıtımı, dünyadaki mevcut durumu stabilize etmek için çok önemlidir. Afrika'nın geri kalmış ülkelerinin çok uzun bir süre aşı alamayacakları aşikardır. Ancak insanlığın görevi, onlara aşı temin etmektir. Tek parça hafif versiyon kesinlikle bu tür insani yardım için önemlidir.

Rusya'nın pandemi konusunda işbirliğini genişlettiği ülkelerin listesi, sadece dünyanın diğer “lider” ülkelerini içermiyor.

Yalnızca Batı ve Asya'nın yüksek kârlı pazarlarıyla değil, aynı zamanda ikinci ve üçüncü dünya ülkeleriyle de çalışmak gerekiyor. 

Birincisi, bu görevin ayrı bir insani bileşeni var ve Rusya'nın COVID-19’a karşı küresel mücadeleye katkısını gösteriyor.

İkincisi, gelecekte Rusya için önemli jeopolitik avantajlar getirebilecek “yumuşak güç” potansiyelini artırmasıyla Afrika ve Asya ülkeleriyle etkileşimi güçlendirmesinden bahsediyoruz.

Son olarak bu durum, çok kutuplu dünya düzeninde Rusya'nın geleceğine önemli bir yatırım olarak Rusya ile dünyanın çeşitli ülkeleri arasındaki küresel sinerjiyi ve etkileşimi teşvik ediyor.

SPIEF”, Rusya'nın bir dizi ülke ile etkileşiminin geliştirilmesi için umut verici bir yörüngenin ana hatlarını çizdi ve başarılı bir şekilde uygulanması, Rusya'nın pandemi çağında dünyanın önde gelen güçlerinin yörüngesine girme potansiyelini artıracaktır.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?