USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Seçim sürecinde çadır tiyatrosu ve Suriye’deki savaş!

Seçim sürecinde çadır tiyatrosu ve Suriye’deki savaş!
07-03-2023

Birkaç gündür Türk halkına yaşatılanlar, ilkokullarda müsamere kollarının düzenlediği etkinlik gibi. Adeta seyretmek zorunda bırakıldığımız bir çadır tiyatrosu gösterisiydi. Dün gece sahne alanların hiç birisi olup bitenden memnun olmadıklarını saklamak bile istemediklerinden, her birinin yüzünden düşen bin parçaydı.

Londra - Washington ortaklığının Türk siyasetine müdahalesinin sonuçları ortada.

Hükümet cephesi açısından demiyorum ama kadim devlet refleksini daha görmediğimiz kanaatindeyim. O nedenle sürpriz üçüncü bir aday beklentim devam ediyor. Muhtemelen bu aday, hiç beklenilmeyen bir yerden bir siyasi organizasyon içerisinden, halka takdim edilecektir. Bekleyelim görelim.

Ankara Moskova Şam ve Kiev

Moskova’nın, Türkiye ve Suriye’de yıkıcı etkileri olan depremin ardından bölgesel ve küresel dayanışmanın sağladığı ivme karşısında Şam ve Ankara arasındaki normalleşme sürecini ilerletmek için yeni adımlarını atmaya başladığına dair işaretlerin hangi anlamlara geleceği yeni yeni anlaşılıyor.

Bu kapsamda Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad önünüzdeki günlerde Moskova'ya ziyaret gerçekleştirecek ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Moskova Büyükelçisi Samsar Rus Dışişleri ile ne görüşüyor?

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile Rusya Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunuyor.

Taraflar, uluslararası hukuk ilkelerine ve Astana formatında varılan mutabakatlara uygun olarak Suriye'de en kısa sürece kapsayıcı bir çözüm bulunması için verimli Rus-Türk diyaloğuna ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor.

PYD/YPG terör örgütünün arkasına sığınarak Suriye petrollerine çöken ABD'ye karşı müşterek bir tutum sergilemenin yol ve yöntemleri üzerinde duruluyor.

Suriye'deki durumun yanı sıra Türkiye, liderlerin Moskova buluşmasına büyük önem veriyor. Çünkü mutabakatın sağlanması durumunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın görüşmesi mümkün olabilecek.

Yine Türk ve Rus taraflar arasında Zengezur Koridoru'nun statüsü değerlendirildi.

Türkiye, Zengezur Koridoru'nun güvenliğine çok önem veriyor. Çünkü Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesiyle Türk Dünyası’nın ticari, lojistik ve siyasi bağları güçlenecek.

Türk tarafı koridorun güvenliğinin büyük oranda Türk askeri birlikler tarafından sağlanması için uğraşıyor. Böylelikle düzensiz Ermeni çetelerin koridorun güvenliğini tehdit etmesinin önüne geçilmek isteniliyor.

Ruslar, Bayraktar ile İHA/SİHA üretimi yapmak istiyor

Son yıllarda Türk Savunma Sanayiinde gerçekleştirilen atılımlar, Ruslar tarafından ilgi ve merakla izleniyor.

İHA/SİHA'ların Ukrayna savaşında Rus ordusuna verdirdiği kayıplar dünya medyasında yer almıştı. Nitekim Bayraktar'ın Ukrayna'daki üretim merkezi bombalanmış, hasar görmeyen imalat parçaları Türkiye'ye getirilmişti.

Savaşın son günlerinde Ukrayna ordusu uçuracak ‘dron’ bulmakta zorlanıyor. Çünkü Ruslar çoğunu imha ettiler.

Ruslar, Karabağ ve Ukrayna savaşlarında Bayraktar üretimi İHA/SİHA’ların savaş kabiliyetini yüksek buluyor. Bu nedenle Türk Firması ile ortak üretim yapmak istediklerini, Türk şirketine iletmişler.

ABD Genelkurmay Başkanı PKK/YPG bölgesinde!..

İrlanda kökenli Katolik inanca sahip, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley; asrın felaketinin yaşandığı NATO müttefiki Türkiye dururken Suriye’nin kuzeydoğusundaki terör örgütü YPG/ PKK'nın işgalindeki bölgelere gitti, orada bulunan ABD üssünü denetledi.

Aklı sıra PKK/PYD bölgesini ziyaretiyle Türkiye'ye gözdağı vermek istedi.

Bu İrlandalı patates çuvalı ve viski fıçısının Türkler hakkında zerre miskal malûmatı yok!

Onun arkasını toplamak ABD’li diplomatlara kaldı.

Nitekim Türk Dışişlerine çağrılan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'den, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in, Suriye'nin kuzeydoğusuna gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin izahat istendi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin üst düzey askeri yetkilisinin terörist Kürt gruplarının kontrolündeki kuzeydoğuda bulunan bir ordu üssüne yaptığı sürpriz ziyareti "yasadışı" olarak nitelendirerek,"Suriye, Amerikan genelkurmay başkanının Suriye'nin kuzeydoğusundaki yasadışı bir Amerikan askeri üssüne yasadışı ziyaretini şiddetle kınıyor" açıklaması yaptı.

ABD Genelkurmay Başkanının Suriye topraklarındaki yasadışı mevcudiyeti, Ankara ve Şam'ı eşit ölçüde rahatsız etmiş görünüyor. Her ikisinin de kontrollü tepkisi, diplomatik bir yakınlığın göstergesi.

Moskova - Washington hattında Suriye anlaşmazlığı!..

Moskova ve Washington; Suriye'deki iç savaşı durdurma ve IŞİD/DAEŞ terör örgütüne karşı mücadelede, çabaları birleştirmeseler de en azından koordine etme girişimleri, çoğunlukla ABD tarafından baltalandı.

Belki de bunun nedeni, Suriye ihtilafına doğrudan katılanların kendilerinin ana düşman olarak IŞİD/DAEŞ terör örgütün değil de birbirlerini görmeleriydi.

Atlantik bloğu, Rusya'nın Akdeniz ve Ortadoğu'da yerleşik görüntü vermesinden rahatsızlığını gizlemiyordu.

Deprem diplomasisi...

Aralık ve Ocak aylarında çokça konuşulan Esad-Erdoğan görüşmesi hazırlıklarının yoğunlaşmasına depremin katkı sağlaması sõz konusu.  Türkiye ile Suriye arasında diyalog kurma eğiliminde, deprem ek bir faktör.

Her iki ülke de depremin sonuçlarını ortadan kaldırmak ve deprem sonrası ortaya çıkan sorunları çözmek zorunda olduklarının farkında.

Ancak Türkiye-Suriye diyaloğunda daha temel nedenler var, bunlar bir bütün olarak Orta Doğu bölgesindeki jeopolitik durumla ilgili.

Son bir iki yıldır Suriye'deki durum, Rusya ile Batı arasında Ukrayna çevresinde yaşanan çatışmayla şiddetlenen küresel krizlerin gölgesinde kaldı.

Türkiye'nin ve komşu Suriye'nin beş vilayetinin başına gelen son trajedi, uluslararası toplumun dikkatini, yalnızca binlerce insan kaybına ve devasa yıkıma değil, aynı zamanda bu doğal afetlerin Türkiye'nin geleceğini ne ölçüde etkileyebileceğine de çekti.

CIA bağlantılı ABD yardım kuruluşlarının Türkiye'deki deprem bölgesinde kısa sürede yerleşik hayata geçmesi düşündürücüydü.

Depremin ilk gününden itibaren Hatay'da yoğun ajanlık, provokatörlük faaliyeti başlattılar.

Türkiye, Rusya'nın uzun vadeli çıkarları açısından Rusya için değerli bir ortak ve Orta Doğu bölgesinin bu kilit bölümünde istikrarlı bir siyasi çözüm mutlaka şart.

Rusya, Suriye'den ağır silahlar çekti mi?

Ukrayna'daki savaş bitmek bilmiyor. Savaş baronları durmaksızın yangına kütük atıyor. Türkçe deyimle yangına körükle gidiyorlar. On binlerce insanın ölmesinin onlar için anlamı, emperyalist çıkarlarının sürdürülebilir olması.

Bu kapsamda Ukrayna ordusunun yerine Katolik Polonya ordusunu ikame ediyorlar. ABD özel birlikleri, paralı askerler Polonya üzerinden Ukrayna topraklarında çarpışıyor. Promete hortladı.

Rusların Ukrayna askerlerine Nazi dedikleri kadar var. Muhtemelen bunlar, SS subaylarının tohumları.

Batı medyası: Ruslar Suriye'den silah getiriyor!..

Şimdi kara savaşında Ruslarla baş edebilmek için, Avrupa'nın Amerika'nın İngiltere'nin elindeki tankları Ukrayna'ya gönderiyorlar. Korkunun ecele faydası yok.

Ruslar tüm engellemelere rağmen ilerleyişlerini sürdürüyor. Her gün Ukrayna ordusu bir şehirden kasabadan ayrıldığını duyuruyor. Zelensky'nin günleri sayılı.

Sparta IV, askeri teçhizatın taşınmasıyla uğraşan bir Rus nakliye şirketi, SC South LLC'nin sahip olduğu dört gemiden biri. Şirket ve gemi, Ukrayna'nın işgalinin ardından ABD Hükümeti tarafından “Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar” listesi (SDN) kapsamında yaptırıma tabi tutuldu.

“Sparta IV” deprem sonrası Suriye'ye insani yardım taşıdı!

Rus medyası daha önce geminin insani yardım taşıyan Suriye'deki Tartus'a ulaştığını bildirmişti. Bu, 6 Şubat'taki yıkıcı depremin ardından gerçekleşmişti. Yardımlar, güvertede nakliye konteynırlarında Tartus limanına taşındı.

Suriye'nin kuzeybatısındaki Lazkiye'de bulunan Bassel El-Esed hava üssü (Himeymim), 2 bin Rus personelin yanı sıra 32 uçak, 16 helikopter, 9 tank, 2 karadan havaya fırlatılan füze savunma sistemi Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığının en önemli unsurunu oluşturuyor.

Tartus Limanı, Lazkiye limanına göre daha yeni ve kapasitesi de Lazkiye limanına yakın.

İki liman da ticari amaçlı olarak kullanılıyor; ancak Lazkiye limanı Tartus limanına göre daha aktif. Ruslar ise Tartus limanının bir kısmını kullanıyor.

Askeri nakliye gemisi, insani yardım malzemelerini indirdikten sonra Tartus'taki Rus deniz üssünden bazı ekipmanlar yüklendi. Kargo kendine özgü askeri araçları içeriyordu. Boğaz'a girmeden önce, 1 Mart 2023'te Doğu Akdeniz'de Tartus'tan uzakta seyrederken gözlemlendi.

Ona bir Rus Donanması Projesi 20380 Steregushchiy sınıfı füze korveti eşlik ediyor gibi görünüyordu.

Batılı gazeteciler bir donanma refakatçisinin hassas bir kargo taşıdığı şüphesini pekiştirdiğini belirtiler.

MV Sparta IV, Ağustos 2022'de Rus S-300 hava savunma füzelerini Suriye'den Rusya'ya sevk etmesi ile tanınıyor.

Sparta II ile yapılan bu sevkiyat da Suriye'deki Tartus'tan yola çıkmış ve Novorossiysk'e teslim edilmişti. Sparta IV'ün daha önce Novorossiysk'e benzer şüpheli silah sevkiyatı yaptığı kaydedilmişti.

Geçtiğimiz Ağustos ayından itibaren Rusya, S-300'lerini Karadeniz'de konuşlandırma ihtimaliyle Suriye'den çekmeye başlamıştı. Tartus'taki Rus donanma üssünden yüklenen silah ve mühimmat, Karadeniz'deki Rusya'nın Kırım'dan yaklaşık 100 mil (161 kilometre) uzaklıkta büyük bir Rus deniz limanı olan Novorossiysk limanına indirilmişti. Bu sevkıyatta MV Sparta IV nakliye gemisi kullanılmıştı.

Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna cephesinde kullandığı Kalibr seyir füzeleri ve İskender balistik füzeleri azaldığından, İran'ın Rusya'ya yeni insansız hava araçları tedariki için deniz taşımacılığını ve devlet havayollarının uçaklarını kullandığı iddia ediliyor.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.army.mil/about/

https://minval.az/news/124309839

https://vz.ru/news/2023/1/19/1195583.html

https://vz.ru/world/2023/2/6/1198136.html

https://www.kommersant.ru/doc/3094572

https://www.pravda.com.ua/rus/news/2023/03/6/7392109/

https://www.voaturkce.com/a/millet-suriye-gorevi-riske-deger/6990636.html

https://www.thedefensepost.com/2022/08/31/russia-s300-black-sea-deployment/

https://anna-news.info/svodka-sobytij-v-sirii-i-na-blizhnem-vostoke-za-12-fevralya-2023-g-2/

https://russiancouncil.ru/analytics-and-comments/analytics/siriyskiy-konflikt-12-let-spustya/

https://mil.in.ua/en/news/cia-russia-offers-iran-support-in-missile-program-in-exchange-for-weapons/

https://www.habersanliurfa.net/abd-nin-suriye-ziyareti-ortaligi-karistirdi-rus-tanklari-sahaya-indi/61678/

https://www.al-monitor.com/originals/2023/03/syria-condemns-us-generals-visit-kurdish-held-northeast

https://turkish.aawsat.com/home/article/4184626/rusya-suriye-türkiye-normalleşme-sürecini-hızlandıracak

https://sputniknews.com.tr/20230306/abdnin-ankara-buyukelcisi-turk-disislerine-cagrildi-1067882159.html

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/03/russian-ship-loaded-with-military-equipment-enters-black-sea/

https://eadaily.com/ru/news/2023/03/06/rossiyskoe-sudno-s-sekretnym-gruzom-proskolznulo-cherez-bosfor-nablyudateli

https://topwar.ru/210740-soedinennye-shtaty-napravljajut-avianosnuju-gruppu-dlja-pomoschi-postradavshej-ot-zemletrjasenija-turcii.html

https://www.infocherkessia.com/tr/haberler/dunyadan/ankara-dan-moskova-ya-iki-ayri-heyet-gitti-rus-istihbaratci-sergey-nariskin-hakan-fidanla-gorusmedi

https://www.google.com/amp/s/sputniknews.com.tr/amp/20230306/moskova-buyukelcisi-samsar-rusya-disisleri-bakan-yardimcisi-bogdanovla-gorustu-1067886360.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
muhsin
muhsin 1 yıl önce
Ruslar ne yapsın Türk İhasini sihasini