USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından neden, nasıl çekildi

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından neden, nasıl çekildi
02-03-2022

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu. 

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) "Sberbank'ın Avrupa'daki bağlı ortaklıkları batıyor veya batmaları büyük olasılık" açıklaması yapılmıştı.

Avrupa Merkez Bankası, Sberbank'ın bağlı ortaklığı Sberbank Europe AG'nin Hırvatistan ve Slovenya'daki bağlı ortaklıklarının batmakta olduklarını veya batmalarının muhtemel olduğunu bildirmişti.

ECB'den yapılan açıklamada "Sberbank Europe AG ve bağlı ortaklıkları ciddi mevduat çekişleri ile karşı karşıya. Bu durum, bankanın likidite pozisyonunu kötüleştirdi" ifadeleri kullanılmıştı.

Sberbank  tarihçesi…

Banka, 1991 yılında kurulmuş olup, tarihi, Cancrin'in 1841'deki mali reformlarına kadar gitmektedir. Bankanın merkezi Moskova'da bulunmaktadır. Sberbank, 2014 yılı itibarı ile Rusya'nın en büyük, Avrupa'nın üçüncü büyük ve dünyanın 33. büyük bankasıdır. Rusya Millî Servet Fonu, bankanın yüzde 51'ine sahiptir.

Bankadan gelen açıklama…

​​​​​​​Sberbank’tan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Avrupa’daki şubelerinde “olağanüstü” bir nakit çıkışının yaşandığına işaret edildi.

Şirket çalışanlarına ve şubelerine yönelik tehditlerin de yaşandığı belirtilen açıklamada, Sberbank’ın mevcut durumda Avrupa pazarından çekilme kararı aldığı bildirildi.

Avusturya Sermaye Piyasası Kurumu (FMA), Sberbank'ın Avrupa kolu Sberbank Europe AG’nın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatıyla kapatıldığını bildirmişti.

Hisse değeri battı…

Rus devlet bankası Sberbank, Londra Borsası'ndaki hisse değerinin yüzde 99'unu kaybetti. Yaptırımlar karşısında direnemeyen Rus devlet bankası batmak üzere

Rusya’nın herkesi şaşkınlığa uğratan Ukrayna işgali sonrası uygulanan yaptırımlar bu şirketi resmen yerle bir etti hisse 10 günde yüzde 95 değer kaybetti.

15 TL seviyelerinden itibaren düşüşe başlayan SBERBANK hisseleri, adeta eridi anlık olarak 1,29 dolar seviyesinden işlem gören hissedeki kayıp devam ediyor.

Rusya Merkez Bankası dün olduğu gibi bugün de Moskova Borsası’nın kapalı kalacağını duyurdu. Ancak Londra Borsası’nda işlem gören Rus hisselerinde sert düşüşler yaşandı.

Londra Borsası’nda Sberbank hisseleri yüzde 70 değer kaybetti. Online bankacılık hizmetleri sunan bir diğer Rus kuruluşu Tinkoff da yüzde 69.8 düştü.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Sberbank’ın Avusturya merkezli iştiraki Sberbank Europe’un batmak üzere olduğunu bildirdi. ECB jeopolitik gerilimler yüzünden bankadan yoğun bir para çekişi yaşandığını bildirdi.

AVRUPA BANKALARINDA GERİLEME…

Sberbank’ta bunlar yaşanırken Avrupa’da genel olarak banka hisselerinde savaşın etkisiyle düşüşler yaşandı. Euro Stoxx Banks endeksi yüzde 6.8 geriledi.

İsviçreli finans devi UBS’in hisselerinde yüzde 5 düşüş yaşandı. Benzer şekilde HSBC’deki düşüş yüzde 5’i bulurken BNP Paribas hisseleri yüzde 8.3, Credit Agricole yüzde 5.5, Société Générale yüzde 10, Deutsche Bank ise yüzde 8.2 geriledi.

.

Yunus Şanlı, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?