USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Operasyon ‘Fiyasko’

Operasyon ‘Fiyasko’
09-06-2023

ST. PETERSBURG

Malumunuz geçtiğimiz yılın Şubat ayından bu yana tüm dünyanın gözü Ukrayna’da. Geçen süreçte bir orta yol bulunabilmiş değil. Üstelik birkaç aydır Ukraynalıların karşı saldırılara geçeceği söyleniyordu.

Kiev Rejimi, son günlerde birçok farklı ve çelişkili açıklamalar yapmasına rağmen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin şu sıralar devam ettiği eylemlerine bakarsak; Kiev, saldırı emrini çoktan vermiş gibi görünüyor.

Operasyona binlerce asker ve onlarca teçhizatın katıldığı bildiriliyor.

Zaporoçya Bölgesi ele geçirilerek Azak Denizi’ne kadar ulaşmak ve böylece Rus kuvvetlerini ikiye bölmenin ana hedef olarak belirlendiği görülüyor.

Sahadan gelen son haberlere bakarsak bu girişimin Ukrayna Ordusu için bir felakete dönüştüğü görünüyor. Ukrayna Kuvvetleri, geçtiğimiz bir buçuk yılda bu kadar büyük bir kayıp yaşamadı.

Rus Genelkurmayına göre: 5 Haziran 2023 tarihinde, sadece bir günlük çatışmada, Ukrayna Ordusu 1600 kişi, 28 tank ve 136 adet diğer askeri teçhizatını kaybetti. O günden beri her gün, Ukrayna Ordusunun kayıplarının yüzlerce ölü ve düzinelerce teçhizata tekabül ettiği belirtiliyor.

Olaya biraz da diğer cenahtan bakarsak; Rus yetkililerin açıkladığı bu raporlar, gerçeklerden uzak sayılmaz.

Bir insansız hava aracının çektiği videoya göre; yaklaşık 10 adet Ukrayna’ya ait tank ve zırhlı personel taşıyıcı araç intikal ederken yalnızca 2 dakika içerisinde imha edildiklerini görüyoruz.

Bu görüntüleri incelediğimizde, tankların kaotik hareketlerinin yetersiz eğitime tabi mürettebat tarafından kontrol edildiğini gösteriyor.

Ormanın küçük bir alanında saklanmaya çalışan bir tankın, bir patlayıcıyla havaya uçurulduğunu görüyoruz.

Ukrayna Ordusunun büyük kayıp verdiği bu haberlere ek olarak; Rus medyası, yalnızca bir günlük çatışmada Almanya’nın Ukrayna’ya tahsis ettiği 8 Leopard cinsi tankın imha edildiğini belirtti.

Ukraynalı kaynakların daha önce belirttiği gibi Kiev, bu tanklardan toplamda 60 adet aldı. Rusların KA-50 saldırı helikopterleri, 1-2 kilometre mesafede kendilerini tehlikeye atmadan bu Leopard tanklarını imha ediyorlar.

İnternette dolaşan görsellere bakarsak; bu tanklardan en az bir tanesi Rusların eline geçti.

İşte tüm bunları göz önünde bulundurunca; Ukraynalıların saldırısının başarısız olduğunu ve önemli hedeflere ulaşamayacağını görüyoruz. Ukraynalılar böyle devam ederse savaş kabiliyetlerini eski haline getirmek dahi imkansız olacaktır. Hatırlayalım; geçtiğimiz günlerde Amerikalı siyasetçi Robert Kennedy Jr., Ukrayna’nın tüm bu çatışmalar sırasında 350 bin askerini kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Ordusunun karşı saldırısının daha başından başarısızlığa mahkum olduğu, tüm bunlara objektif bir şekilde yaklaşan uzmanlar için açıktı. Ancak görünüşe göre Zelenskiy, Vaşington’un siyasi çıkarlarının rehinesi haline geldi.

ABD’de seçim yaklaşıyor… Ortam kızışıyor!..

Hali hazırdaki Beyaz Saray yönetiminin Rusya’ya bir nebze olsun zarar verebilmek için Ukrayna’ya tahsis edilen para ve askeri teçhizatın amacına uygun kullanıldığını seçmenlerine göstermesi gerekiyor.

Ukrayna Ordusunun Haziran 2023 itibarı ile giriştiği karşı saldırısı, ABD’nin siyasi hedefleri uğruna birçok insanı anlamsızca öldürdüğü Hiroşima ve Nagazaki’nin bombalanması gibi bir başka utanç verici sayfa olarak tarihe geçecektir.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?