USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

‘Öldü’ haberi asılsız çıktı! İnsanlık meğer ölmemiş!

12-04-2021

Haber şöyleydi; 

Nihayet insanlık öldü. Haber aldığımıza göre, uzun zamandır amansız bir hastalıkla pençeleşen insanlık, dün hayata gözlerini yummuştur. 

İnsanlıktan paylarını alamayanlar için zaten bir ölüydü; onun bu kadar uzun yaşamasına şaşılıyordu. 

Yıllarca önce küçük bir kasabada dünyaya gelen insanlık, dünya savaşlarından birinde, çok rutubetli bir siperde göğsünü üşütmüş ve aylarca hasta yatmıştı. 

Bu olaydan sonra, hastalığın izlerini bütün ömrünce ciğerlerinde taşıyan insanlık, önceki gece sabaha karşı nefes alamaz olmuş ve gösterilen bütün çabalara rağmen gün ağarırken doktorlar, insanlıktan ümitlerini kesmek zorunda kalmışlardır…

Not: merhumun cenazesi, önce, uzun yıllar yaşamış olduğu hürriyet caddesinden geçirilecek ve ölümüne kadar içinde barındığı ümit apartmanı, bodrum katında yapılacak kısa ve sade törenden sonra toprağa verilecektir.

Bir bölümüne yer verdiğimiz bu haberin tamamını Oğuz Atay’ın 1973 yılında yayınlanan “Tehlikeli Oyunlar” isimli kitabında okuyabilirsiniz. 

İnsanlık Nihayet Öldü” başlıklı bu bir sayfalık yazıda, insanlığın ölümünü bir haber formatında sunan Oğuz Atay, kendine has kara mizahıyla insanlığın ölümüne neden olan hastalığın başlangıcını, birinde 11 milyon, diğerinde 16 milyon insanın öldüğü dünya savaşlarına dayandırıyor. 

İyilik ve insanlık birbirini tamamlayan kelimeler. 

Her dönemde olduğu gibi günümüzde de “insanlık ölmüş” dedirten olaylar devam ediyor ve kötülük belki de hiç olmadığı kadar revaçta. 

Hatta o kadar revaçta ki filmlerde ve dizilerdeki kötü karakterler, iyilerden daha çok ilgi görüyor ve daha çok hayran kitlesine sahip olabiliyorlar. 

Ana haber bültenlerinde, uzun zamandır iyi haberler ve iyilik haberleri çok azaldı. 

Aslında bu durum iyi insanların, iyi olayların ve iyiliklerin az olmasından değil belki de “raiting” kaygısından kaynaklanıyor.

Dizilerde her türlü entrikayı çevirebilen ya da öldürdüğü insan sayısı ile itibar kazanan karakterler prim yapıyor ve “raiting” alıyor. 

Geçen haftaki yazımızda, “büyüyünce mafya babası olmak isteyen çocuklar”dan bahsetmiştik. 

Fakat yine de durumun bu kadar vahim olmadığını, ülkemizde sayıları on binleri bulan yardım derneklerinin, vakıfların, STK’ların yeterince bilinmeyen iyilikleri, “insanlık ölmemiş” dedirten fedakar çalışmaları olduğunu belirtelim. 

Yaptığımız küçük bir araştırmada, bunu kanıtlayan müthiş sonuçlara ulaştık.

Bu yazımızda, binlerce örnekten en azından üçüne yer vermek istedik:

Televizyonda bir program, İnternette bir site ve Sakarya’da bir  vakıf.  

Neden hep aldatmalar, cinayetler, tecavüzler, sapıklıklar ve şiddet eylemlerine yönelik programlar yapılıyor ve bunlar hemen her gün saatlerce yayınlanıyor, iyiliklerin anlatıldığı televizyon programları yok mu?” diye sorguladığımızda karşımıza NTV’de 2019 Aralık ayında aşağıdaki duyuru ile yayınlanmaya başlayan “İYİ HİKAYELER” programı çıktı:

“-İyilikler daha da büyüsün, yayılsın ve hepimize dokunsun- mottosu ile başlayacak bu iyilik hareketi, farkındalığın artması ve iyiliklerin çoğalmasını hedefliyor. 

Umut veren, ilham kaynağı olan hikayeler her Pazar 18:25’de NTV!de. İlk bölümde Hayata Sarıl Lokantası’nda her gece evsizlere çorba dağıtan bir sivil toplum kahramanının hikayesini izleyeceksiniz.

Bu programda, ilk bölümden itibaren her bölümde “çok şükür insanlık yaşıyor” dedirten yurdumuzun dört yanından iyilik örnekleri yayınlandı.

İhtiyaç sahipleri ile destekçilerin buluştuğu, ihtiyaç sahiplerinin destekçiye dönüştüğü örnekler ve pandemi sürecindeki dayanışma ve fedakarlık örnekleri insanın içine su serpiyor. Fakat tahmin edebileceğiniz gibi izlenme oranı düşük.

Ülkemizde çok başarılı vakıf, dernek ve iyilik hareketleri var. Çoğunlukla gönüllülerin fedakarlıkları ile çalışıyorlar. 

Bunlardan bir tanesi de İHTİYAÇ HARİTASI.

Bir internet platformu olan ve “ihtiyacharitası.org" adresinde hizmet veren bu iyilik hareketinde “ihtiyaç gir, destek gir, ihtiyaç karşıla ve desteğe başvur bölümleri yer alıyor. Bu platforma, isteyen vakıf ve dernek ve kooperatifler de dahil olabiliyor. 

Sitede “çok sorulan sorular” kısmında ayrıntılı izahlar var. Öncelikle “ihtiyacharitasi.org”un ihtiyaçların karşılanmasında aracı olmayı amaçlayan bir yapı olduğu, ihtiyaç alanlarına göre bazı ihtiyaçlar için yerel yönetimler, muhtarlıklar, sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığı ile ortak çalışmalar yapıldığı,  amaçlarının nakdi yardım değil, ihtiyaçların kendi kaynakları ile karşılanması olduğu belirtiliyor.

Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı “SAKVA” ise, bu yıl kış şartlarının ağır geçmesi nedeni ile ciddi borç altına girerek, yardıma muhtaç kişilere kömür ve gıda yardımında bulunmuş ve gönülleri de ısıtarak sıra dışı bir iyilik örneği sergilemiştir. 

Genel Koordinatör Mehmet Ersöz, borçlanarak yapılan yardımlarla ilgili sağduyulu kişileri ve STK’ları “SAKVA”ya destek olmaya davet ediyor. 

Vakfın bir süredir uyguladığı sıra dışı bir projesi daha var: AHDE VEFA

Sakarya’da bu güne kadar iyilikleri ve hizmetleri ile iz bırakan birbirinden değerli şahsiyetlerin hayat hikayeleri ve anıları, arşiv, fotoğraf ve belgeler eşliğinde kaleme alınarak  Vefa Yazıları olarak yayınlanıyor ve büyük ilgi görüyor.

Nasıl daha iyi, daha mutlu ve tatmin edici bir hayat yaşayabiliriz sorusuna cevap aradığımız bu köşede, iyilikten, insanlıktan dem vurmamızın esas sebebi bizim gibi dünyayı sevmek kuyusuna düşmüş insanlar için iyilik yapmanın mucizevi faydalarına  değinmekti. Bu konuda sözü Prof. Nevzat Tarhan’a bırakıyoruz:

İyilik yapmak mutlu ediyor. Bu kavram şu anda psikoloji profesyonellerinin ve ruh sağlığıyla uğraşan uzmanların yeni keşfettiği bir kavram. 

Unutulmuştu, terk edilmişti. Yeniden keşfedildi. İyilikle ilgili yapılmış çok çalışma var. Aslında iyilik yapmanın daha çok yapan insana iyi geldiği görüldü. 

Depresyon ve anksiyeteyi azaltıcı bir etkisi var. İyilik yaptığı zaman kişinin öz saygısı da artıyor. 

Kişinin başkasına yardım ettiği zaman, beyninde empatinin verdiği bir mutluluk hormonu salgılandığı kanıtlandı.

Demek ki büyüklerimiz, “bu lütuf sana verilmiş, ona başkası da yardım edebilirdi, ne mutlu ki sana nasip olmuş” anlamında “yardım ettiğinin elini öp” diye boşuna dememişler. 

Bu hafta, iyiliklerin arttığı bir zaman dilimi başlıyor. 

Dileriz bu ay, doktorların “henüz yaşıyor fakat durumu ağır, daha çok iyilik gerekiyor” dediği insanlığın da, biz insanların da sağlığına tam olarak kavuşmasına vesile olsun.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Filiz Temir
Filiz Temir 3 yıl önce
Bu gibi STK yarı daha çok tanıtıp halka ulaştırmak lazım. Bazen yardım etmek isteyen bir çok insan bunu nasıl yapabileceğini bilemediği için yardımcı olamıyor. Herkesin kendi bütçesi ölçeğinde yapabileceği şeyler var aslında ancak bunun için bilgilenmek , farkındalık gerekiyor. Bu konuyu seçtiğiniz için sizi tebrik ediyorum.
Feridun
Feridun 3 yıl önce
Hüseyin Bey, her zamanki gibi makalesinde çok güzel bir konuya değinmiş. Maalesef dünyamızda çok fazla kötü insan olmasına rağmen bende iyiliğin iyi insanların ölmediğini düşünenlerdenim. Herkes gücü ve imkanı dahilinde iyilik yapmalı, iyiliğin şekli, boyutu, miktarı yoktur iyilik her şekilde yapılabilir. Veren el alan elden üstündür...
Emine Akkaya
Emine Akkaya 3 yıl önce
Ben öldüğüne hiç inanmadım zaten.
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 3 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş. Insanlık inşAllah ölmemiştir gerçekten
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 3 yıl önce
Güzel bir başlık güzel bir içerik. Kaleminize sağlık..
Nurullah
Nurullah 3 yıl önce
Merhabalar öncelikle hayırlı Ramazanlar ; yazıdaki insanlık konusunda şöyle bir kanı var herkes kendine insanlık, insancıl duruş beklerken ama kendisi bunu kendi dışındakilere çoğu zaman gösterememektedir. İçinde bulunduğumuz ay tam bu konunun içinde yoğrulduğu bir kap misalidir. İnsanlık dinimizin temel değerlerinden biridir. Asıl rotayı kaybetmedipimiz zaman hep yolumuz hep insanlıktan geçecek ve selamette olacaktır. Selamlar.
Timur Ünsal
Timur Ünsal 3 yıl önce
Ramazan ayı paylaşmaktır. Bir yetimin başını okşamak , sadaka, zekat, yardım. İhtiyacı olan insan o kadar çok ki ,yeter ki ulaşmak isteyelim.
Özlem KALAY
Özlem KALAY 3 yıl önce
Bir tutam iyilik hepimize iyi gelir. Maalesef gününüzde herkes bencil, iyilik yaptıkça ruhumuzun düzeldiğini görmek ümidiyle... Emeğinize sağlık.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 3 yıl önce
Benim iyilik için hayat mottom şudur ; İyilik et denize at balık bilmezse halik bilir. İyiler mutlaka kazanacaktır. Yazınıza sağlık hayırlı ramazanlar dilerim.
Nihat İnce
Nihat İnce 3 yıl önce
Evet mübarek ramazan ayının girişine atfen kaleme alınmış güzel anlamlı bir yazı olmuş elinize sağlık. İrdelediğiniz kötülüklerin artığının göstergesi tüm haber niteliği taşıyan duyurularda kötü ( trafik kazası, birinin öldürülmesi gibi ) konular bize habermiş gibi iletilmesi belki bizi hep kötülüklerin iyiliklerden daha fazla olduğu hissiyatı veriyor benim kanaatimce ama insanlar bazı hallerde hayat mücafelesinde yüklendiği pisikoloji ile iyiliğe kötülük kafar reaksiyon olamıyor ve iyiliğe olan aksiyonu kötülpe duyduğu aksiyondan daha sessiz kalıyor. Yani kötülüğü fazla dillendirince kötülüğn reklamı oluyor diyor tüm islam aleminin ramazanı hayırlara vesile olsun diliyorım.
Mesut isen
Mesut isen 3 yıl önce
Dizilerden bahsetmişken aslında iyilikler güzellikler hala devam ediyor dedirten ve bizleri alıp iyiliğin guzelligin olduğu zamana geri götüren TRT nin güzel dizisi Gönül dağı geldi aklıma nedense(:
Gamze Topçu
Gamze Topçu 3 yıl önce
İyilik ve güzelliklerin artmasına o kadar çok ihtiyacımız var ki !
Burhan doğruyol
Burhan doğruyol 3 yıl önce
İyiliklerin kötülükler kadar duyulmama sebebi bence dinimizin “sağ elinin verdiğini sol elin bilmesin” düsturudur sanırım
Sevgi
Sevgi 3 yıl önce
Bu kadar kötülük icinde iyilikleri görebilmeyi sağlamak tesekkürler emeğinize sağlık ...
Fırtına Emlak Gökhan İN
Fırtına Emlak Gökhan İN 3 yıl önce
Gerçekten geçen bende bu konuyu düşündüm,Ahlaksız dizi ve filmlerle insanımızın ahlakını ve nerdeyse DNA’sını bozdular,(Yaprak Dökmümü,Bihter,Fatmagülün Suçu ne v.s) Güzel bir proje ve insanları sıkmadan tarihimizi kahramanlarımızı anlatan Dizi yada filmler olur,Dediğiniz gibi İyilik Akımı ile ilgili insanların beynine Özümüze dönelim mesajı verilebilir,Kısacası güzel bir konuya deyimmişsiniz teşekkür ediyorum size.
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 3 yıl önce
Her hangi bir bitki tohumu yok olmuyor,ilanihaye devam ediyor. İnancımıza göre; kuyruk sokumundaki bir nüve öldükten sonra yok olmuyor, tekrar diriltilme o nuveden oluyor. İlk insan evlatlarından beri iyi ile kötü devam ediyor. Hsbil- Kabil olayı ile başlar. İyilikler ve iyiler asla yok olmaz.Belki azalır, eksilir. İyilik ve iyiler az duyulurken, kötülük ve kötüler sürekli reyting yapar. Aksi taktirde dengeler bozulur ve düzen bozulur, hayat son bulur. İnsanın yaratılış gayesi ve imtihan soruları iyi ve kötüden kaynaklıdır. Madem insan imtihandadır; bu iki şıktan sorulara muhatap olmak durumundadır. Maalesef günümüzde, dengeler kötü ve kötülük lehine değişmiştir. Ya iyileri ve iyilikleri artıracağız; dünyayı yaşanır kılacağız ya da kötülüklerin artarak devam etmesi sonucunda kaosa, belki de yok oluşa doğru gideceğiz. Ümitsizlik karamsarlığı, karamsarlık teslimiyeti gerektirir. Bize düşen mücadele olmalıdır. Saygılar.
Nazan
Nazan 3 yıl önce
Hele ki şu pandemi günlerinde sıkıntılı o kadar çok insan var ki..Böyle durumda olan insanlara bir ölçü de olsa yardımda bulunmak daha huzurlu olmamızı sağlıyor.Ben de iyilik yapıldığında kat be kat daha çok geri geleceğine inananlardanım...
Volkan Bayri
Volkan Bayri 3 yıl önce
İyilik ve güzellikler çoğaldıkça, kötülük kaçacak yer arayacak.
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 3 yıl önce
Günaydınlar güzel bir hafta olur inşAllah evet hep kötü haberler cinayetler aldatmalar vs vs var ekranlarda haliyle izliyoruzda ama NTV deki programı izlemek istiyorum hatta geçmiş programları internetten izleyeceğim teşekkürler Hüseyin bey yine içimizi açan bazı şeyleri görmemizi sağlayan rutinden çıkan bir yazı olmuş ????????????????????????
FİKRET GÜNEŞ
FİKRET GÜNEŞ 3 yıl önce
Dünyamız bu iyiliklerin ve duyarlı insanların arttığı ve beklenen ilgiyi gördüğü daha güzel bir yaşam alanı olur inş.
Selda erkan
Selda erkan 3 yıl önce
Yine güzel bir konuya deginmişsiniz. Gerçekten sürekli kötü olayları kötülük yapan insanları önümüze seriyor medya. Ve bizde karamsarligin içine gömülüyoruz. Etrafınızdaki iyilikleri ve güzellikleri bize animsattiginiz için teşekkürler.
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 3 yıl önce
21. yüzyıl teknolojilerinin insanları her geçen gün alabildiğine tüketim çılgını haline getirdiği, zenginliğin az şeye ihtiyaç duymak yerine çok şeye ve daha iyisine sahip olmak şeklinde algılandığı, bu nedenle mutsuzluğun arttığı günlerde yaşadığımızı göz önünde bulundurduğumda insanlığın tam olarak sağlığına kavuşmasının mümkün olmayacağını ön görmekle birlikte duanıza yürekten amin diyorum Hüseyin Bey.
Nigar Özel
Nigar Özel 3 yıl önce
Herkesin bir başkası için yapabileceği birşeyler vardır.yeterki istesin o yüzden harekete gecmek ve bu çeşit yapılanmalara destek vermek lazım bencede
Mehmet Zeki AKTAŞ
Mehmet Zeki AKTAŞ 3 yıl önce
Umut verici