USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım’da seçim maratonu iddialı başladı

08-08-2019

-8 Eylül 2019 - Birleşik Seçim Günü

Ukrayna’da Maydan Eylemleri sonrası başlayan İç Savaş sürecinde bu karmaşadan kurtulmak isteyen Kırım halkı, 2014 yılında yarımadada gerçekleştirdiği referandum neticesinde Rusya Federasyonu’na bağlandı.

Rusya‘ya bağlanan ve federasyonun 22. Cumhuriyeti olarak ilan edilen Kırım’da, bu referandum sonrası parlamento ve cumhuriyet başkanlığıseçimleri bir arada yapılıyordu. 

Bu seçimlerin neticesinde Rusya’da iktidarda bulunan ve Dimitriy Medvedev’in başkanlığını yaptığı Birleşik Rusya Partisi adayı SergeyAksenov, başkan seçildi. Partisi ise 75 sandalyeli parlamentonun 70sandalyesini aldı.

-Sergey Aksenov - Kırım Cumhuriyeti Başkanı

-Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu

-Vladimir Konstantinov - Kırım Cumhuriyeti Parlamento Başkanı

İşte, bundan 5 yıl sonra Kırım’da yeniden seçimler düzenleniyor. 

Bu sene ilk seçimlerden farklı olarak parlamento ve başkanlık seçimleri ayrı düzenlenecek. 

Parlamento seçildikten sonra, kendi içerisinde oylama yaparak Kırım Cumhuriyeti Başkanı’nın kim olacağını belirleyecek.

Seçimlere aday listelerini 12 Temmuz tarihinde veren partiler, yarımadadaki şehir, kasaba ve köylerde hazırlıklarını sürdürüyor. 

Aday listelerinin Kırım Cumhuriyeti Seçim Komisyonu’na verilmesi sürecinde ilginç bir gelişme yaşandı. 

Ünlü Rus siyaset adamı ve Türkolog Vladimir Jirinovski’nin başkanlığını sürdürdüğü Rusya Liberal Demokrat Partisi, (LDPR) aday listesini geç verdiği gerekçesiyle seçimlere katılamayacaktı. Ancak verilen itiraz dilekçesi sonucu mahkeme, Seçim Komisyonu’nun bu kararını bozdu ve LDPR’nin seçimlere katılacağını açıklandı.

-Vladimir Jirinovski - LDPR Başkanı

-LDPR’nin Kırım Mitingi

Bu seçimlerin Kırım Tatarları açısından önemi büyük. 

İlk seçimlerde parti listelerinde aktif olarak az katılım sağlayan Kırım Tatarları, bu sefer daha aktifler. 

Rusya’da ve Kırım’da iktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi’nin seçimler için açıklanan listesinde, Kırım Tatarları'nın üst sıralarda bulunduğu göze çarpıyor.

-Çingiz Yakubov - Kırım Tatar Bilim ve Siyaset Adamı, Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Rektörü, Birleşik Rusya Partisi Adayı

Birleşik Rusya Partisi, bu seçimlerde 75 kişilik aday listesinden 50 ismi çarşaf listeyle seçim komisyonuna teslim ederken; kalan 25 ismi şehir, kasaba ve köylerdeki parti komisyonlarının gerçekleştirdiği seçimler neticesinde belirledi. 

"Çarşaf liste"deki 50 isimden 8’inin Kırım Tatarı olduğu görülüyor.

LDPR ise seçimlere hızlı hazırlanıyor. 

Kırım’da demokrasinin gelişimi ve Kırım Tatarları'nın katılımının artması açısından LDPR, listesine 20’nin üzerinde Kırım Tatarı adayın girmesini sağladı. Bu adayların 8’i üst sıralarda bulunuyor.

Böylece ilk seçimlerde çekingen davranan ve katılımı düşük tutan Kırım Tatar halkı, 5 senenin sonunda Kırım’daki politikalarda daha da etkin rol alabilecek. Ancak burada dikkat çekilmesi gereken bir husus daha var.

5 senelik süreçte Kırım Tatar siyasetçileri, kendi halkları adına ciddi gelişim sağlarken, bir çok konuda da sınıfta kaldılar. 

Listeler neticesinde parlamentoya girmek için seçim propogandasına başlayan yeni Kırım Tatar siyasetçileri bu arenaya hazırlar mı!..

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?