USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kazan Forum Mayıs’ta başlıyor

Kazan Forum Mayıs’ta başlıyor
28-11-2023

Kazan Forum Mayıs’ta Başlıyor 

ST. PETERSBURG

Hep dediğim gibi: Rusya, bir forumlar ülkesi. Yılın her döneminde ayrı şehirlerde kimi zaman bölgesel kimi zaman da uluslararası çapta forumlar düzenleniyor. Bu etkinliklerde ekonomik, politik, insani, manevi ve ticari konular tartışılıyor ve sorunlara çözüm önerileri geliştiriliyor.

Aldığım habere göre 14 ile 19 Mayıs 2024 tarihleri arasında da Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin Başkenti Kazan’da bulunan Kazan Expo Uluslararası Fuar Merkezi’nde “Geleneksel 15. Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM 2024” düzenlenecek.

İslam dünyasındaki ülkelerden gelen katılımcılar, Rusya’yla ortaklaşa ekonomi ve ticari işbirliği konularını görüşecekler. Karşılıklı yarar sağlama temelinde düzenlenen etkinlikte, yalnızca ticari konular değil aynı zamanda kültürel konular olacak.

Geleneksel olarak her sene düzenlenen forumun 2023 yılındaki etkinliğine dünya genelinde 80 ülkeden 16.000’den fazla kişi katıldı. Bu katılımcıların 950 tanesi, dünyada 2 Milyar’dan fazla vatandaşı temsil eden İslam İşbirliği Örgütü’ne dahil olan ülkelerden gelen, uluslararası arenada tanınmış ekonomi ve finans alanındaki uzmanlarından oluşuyordu.

Öte yandan söz konusu forumda: Uluslararası kuruluşlar, uluslararası diplomatik misyonlar, İslam din adamları, Rusya Federasyonu bünyesindeki devlet adamları, uluslararası ve Rus finans kurumları temsilcileri, çeşitli ülkelerin parlamentolarından vekiller, iş insanları, yatırımcılar, girişimciler, uluslararası çapta faaliyet yürüten şirketlerin temsilcileri gibi birçok farklı alandan katılımcılar bulundu.

Kazan Forum’da: İslami finans, helal endüstri, yatırımlar, lojistik, turizm, teknoloji, uluslararası işbirliği, diplomasi, KOBİ girişimleri, tıp ve sportif alanlarda konular istişare ediliyor. Forumun 2023 yılındaki etkinliğinde, İslam dünyası ülkeleri ile Rusya arasında tarım ve helal ürünlerin ticari için yeni fırsatlar konuşuldu.

Rusya Federasyonu bünyesinde federal statüde bulunan, yani ülke sınırları içerisinde bulunan ama uluslararası çapta ses getiren etkinlik olan bugüne kadar iki farklı forum vardı. Bunlar: St. Petersburg Ekonomik Forumu ve Vladivostok şehrinde gerçekleşen Doğu Ekonomik Forumu’ydu. Şimdi Kazan Forum da bu statüye kavuştu ve doğal olarak, küresel çapta süper güçlerin, bölgesel liderlerin ve birçok ülkenin ilgisini çeken bir konuma geldi.

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı, Kazan doğumlu Marat Hüsnüllin, ilgili forumla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “2023 yılında Kazan Forum büyük ilgi gördü. 80 ülkeden 16binden fazla katılımcı geldi. Temsil eden ülkeler arasında: Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Afrika, Güney ve Güneydoğu Asya’dan ülkeler vardı. Forum salonlarında, rekor sayıda, yaklaşık 200 kadar etkinlik gerçekleştirildi. Bunların 130’dan fazlasında anlaşmalar imzalandı. Dolayısıyla forum neticesinde Rusya’nın konumu daha iyi anlaşıldı ve İslam ülkelerindeki meslektaşlarımızın yapıcı işbirliğine açık olduğuna bir kez daha ikna olduk. Önümüzdeki Kazan Forumu’nu 14 ile 19 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenleyeceğiz.

Tataristan Cumhuriyeti Reisi Rüstem Minnihanov ise: “Etkinlik, 2024 yılında 15. kez düzenlenecek. Rusya ile İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasındaki uluslararası düzeydi ekonomik forumda; ticari ilişkiler, doğrudan yabancı yatırımcılar ve İslami finans sistemi konusunda istişarelerin geliştirilmesi konularında Rusya Federasyonu’nun açık konumu ve diyaloğa hazır olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı ve forumun organizasyon komite üyelerinden Talya Minullina verdiği malumatta: “Her yıl düzenlediğimiz Rusya – İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Toplantısı, Uluslararası Ticaret ve Sanayi Odaları Forumu, Helal Forumu ve Moda Festivali gibi ekonomik ve kültürel bağlamdaki etkinliklerimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Kuzey – Güney Ulaşım Koridoru, petro-kimya ve gaz endüstrisi, tıbbi helal turizm gibi oturumlarla birlikte; Rusya – Azerbaycan ve Rusya – Malezya gibi karşılıklı işbirliği projeler bugün oldukça popüler hale geldi. 2024 yılında petrol ihraç eden ülkelerin uluslararası örgütü OPEC ile ortak bir oturum düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca altyapı, inşaat, gayrimenkul ve personel eğitimi gibi konularda özel oturumlar düzenlemeyi düşünüyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

-Tataristan Kul Şerif Camii

Kazan Forum, geleneksel olarak İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan ve Rusya Federasyonu ulusal haber ajanslarından gelecek katılımcılarla özel medya etkinlikleri de düzenliyor.

Bu seneki forumda helal ürün, hizmet servisleri, küçük ve orta ölçekli yatırımlarla birlikte büyük federal ölçekli yatırımlar ve altyapı projelerinin görüşüleceği Rusya Helal Expo başlıklı bir ticari etkinlik de düzenleniyor.

Forum için kayıtlar 1 Aralık 2023 tarihinde; Rusya Helal Expo için ise 31 Aralık 2023 tarihinde “www.kazanforum.ru” adresinde olacak.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
MikhailRS
MikhailRS 5 ay önce
Hello. I will increase traffic and profitability of the site, and also solve all the problems existing on the site. Moreover, the increase in traffic will be due to the influx of targeted visitors from search engines, which is the most profitable and promising for you.

A little information about yourself. I am a specialist in the field of creation, improving and promotion of websites. I also have knowledge and experience in a number of related fields. Work experience is more tha