USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İstanbul'daki Uluslararası Kırım Tatar Festivali büyük ses getirdi

24-12-2019

KIRIM

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu, Kırım Kalkınma Vakfı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Kırım Tatar Festivali, 14 Aralık 2019’da İstanbul’da gerçekleşti.

Festival kapsamında Kırım Tatar kültürünün tanıtımı yapıldı. Kırım Tatar el işlemeleri sergisi büyük beğeni toplarken Kırım Tatar milli kıyafetlerinin sergilenmesi de oldukça ilgi çekiciydi.

-Kırım Tatar Milli Kıyafetleri-

Festivalin fuaye kısmında bulunan Kırım Gerçekleri Fotoğraf Sergisi ise gerek katılımcılar gerekse misafirler tarafından büyük ilgi gördü.

-Kırım Tatar El İşlemeleri Sergisi-

Yarımadada 2014 yılında düzenlenen demokratik referandumla birlikte Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılmasından bu yana çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergi, bir bakıma insanlara son 5 yılda Kırım’da ne gibi değişimler olduğunu gösterdi.

-Kırım Gerçekleri Fotoğraf Sergisi-

Kırım Tatar dilinde basılan son yazılı eserlerin sergilenmesi de ilgi uyandırıcıydı. Son 5 yılda yarımada dışından Kırım ve Kırım Tatarları hakkında yazılan, söylenen ve basılan tüm yanlış bilgileri bozarcasına Kırım Cumhuriyeti hükumeti ve Rusya’nın bir çok devlet programlarının destekleriyle Kırım Tatar dilinde basılan bu eserleri inceleyen misafirler, bu durumu pozitif bir gelişme olarak gördüklerini dile getirdiler.

-Uluslararası Kırım Tatar Festivali – İstanbul Mercure Topkapı Hotel-

Festivalin açılış konuşmasını Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel gerçekleştirdi. Sel konuşmasında; amaçlarının uzun süredir uluslararası ambargolara maruz kalan Kırım halkıyla Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek olduğuna işaret ederek “Amacımız, Kırım kültürü Türkiye’de tanıtılması ve Türkiye’nin Kırım’la bağları kopmaması. İstiyoruz ki; Kırım Tatar diasporası ile Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkı geleceğe hep birlikte baksınlar. Çünkü Kırım’da büyük bir barış ortamı var” dedi.

-KTDF Genel Başkanı Ünver Sel-

Festivalin Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı kapsamında gerçekleştiğini hatırlatan Sel: “2020 yılında da bu gibi etkinlikleri sürdüreceğiz. Kültür ve spor başta olmak üzere farklı alanlardaki çalışmalarımızı Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gerçekleştireceğiz. Bu projelerin ana hatlarını, bugün İstanbul’da bulunan Kırım Tatar temsilcileriyle istişare ettik. Ukrayna lobisinin, bu gibi önemli kültürel etkinliklerini engelleme çabaları başarılı olmuyor. Türkiye’nin bu önemli kültürel etkinliklere desteği var. Bu yüzden çalışmalarımız sürecek” dedi. 

Sel’in ardından söz alan Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Müjdat Kayayerli, Kırım’ın Rusya’nın parçası olmasından sonra, Kırım Tatar dilinin resmi dil olduğunu hatırlatarak “Kırım Tatar dilinin resmi dil olmasıyla birlikte soydaşlarımızın kendi dillerini unutmamaları lazım. Kültür mirası ilelebet yaşamalı. Bu mirasın yaşanması için önümüzdeki toplantılarda da bu birlikteliği sürdürmeliyiz” diye konuştu.

-Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Müjdat Kayayerli-

Sayın Kayayerli’den sonra Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Necati Sezgen, Kırım Tatarlarının Anadolu ve Türk kültürüne etkisini konu alan bir konuşma gerçekleştirdi.

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necati Sezgen-

Sayın Sezgen’den sonra söz alan Uluslararası İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Alpaslan ise Türk kamuoyunda Kırım’a yönelik yanlış enformasyonların paylaşıldığını dile getirerek: “Kırım ve Kırım Tatarları hakkındaki gerçek ve doğru bilgileri aktarmanın yollarını bulmalıyız. Bunun en kolay ve hızlı yolu iste internet gazeteleridir” dedi.

-Uluslararası İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Alpaslan-

Festivalde yalnızca Türk katılımcılar değil aynı zamanda Kırım’dan gelen bir heyette vardı. Gelenlerden birisi de Akmescit/Simferopol Büyük Cuma Camisi’nin inşaatını gerçekleştiren Industriya Razvitiya Ltd. Şti. Genel Müdürü ünlü Kırım Tatar işadamı Enver Emiraciyev’di.

Emiraciyev, Büyük Cuma Camisinin inşaatının son durumunu aktardı.

Rusya’ya katılmadan önce 15 yıl boyunca caminin inşası için çabaladıklarını ancak Ukrayna yönetiminden hiçbir olumlu cevap alamadıklarına işaret eden Emiraciyev “Bir dönem caminin inşasının önemine dikkat çekmek için herkeste caminin inşa edileceği noktaya bir taş getirmesini istedik. Maalesef Rusya’dan önce hiçbir talebimiz gerçekleşmedi. Ama Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından kısa süre içerisinde caminin inşasına başlandı. Bu caminin inşası, tüm milletlerin kardeşçe yaşamakta olduğu topraklardaki refahı artıracaktır. Kırım’ın nasıl kalkındığı gelip kendi gözlerinizle görmenizi isterim” dedi. 

-Kırım Tatar işadamı Enver Emiraciyev-

Emiraciyev şunları ifade etti; “Caminin içerisinde yer alacağı komplekste, yurt dışından gelen özel misafirler için 21 odalık bir otel yer alacak. Cami ve külliyenin yer alacağı tesiste müftü için idari binanın inşası ise çoktan tamamlanmış durumda.

Caminin içerisinde 2500 kişi eş zamanlı olarak namaz kılabilecek, caminin bahçesi ise aynı anda 3 bin kişinin ibadet etmesine imkan sağlayacak.

Halihazırda caminin iç dizaynı sürüyor. Çok yakında inşası tamamlanarak açılacak olan caminin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılmasını çok arzu ederiz.”

Bilindiği gibi Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bu açılışa davet etmişti.

-Kırım Tatar işadamı Enver Emiraciyev-

Emiraciyev’den sonra sahneye gelen Kırım Federal Üniversitesi Doğu Filolojisi Fakültesi Kırım Tatar Filolojisi Anabilim Dalı Hocası Prof. Dr. Lemara Selendilli, Ukrayna dönemi ve 2014’te gerçekleşen referandum sonrası Kırım Cumhuriyeti’nde Kırım Tatar okullarının gelişimi hakkında açıklamalarda bulundu.

Selendilli, özellikle son 5 yıldır Türk kamuoyunda asılsız bilgilerle çarpıtılan bu konuyu resmi veriler ışığında misafirlere anlattı.

-Prof. Dr. Lemara Selendilli-

Selendilli’nin ardından ünlü Kırım Tatar spor adamı ve Kırım Cumhuriyeti Güreş Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Rüstem Kazakov, Kırım’da Kırım Tatar milli sporlarınının son 5 yıldaki gelişimini açıklayan bir konuşma gerçekleştirdi.

-Rüstem Kazakov-

Rüstem Agamızın ardından ise Kırım Cumhuriyeti Kırım Tatar Kültürü ve Tarihsel Mirası Devlet Müzesi Müdürü Sayın Safiye Eminova, yakın geçmişte birçok defa polemiklere konu olan ve Ukrayna lobisi tarafından bilerek yanlış açıklamalar yapılarak kamuoyunun milli ve tarihi hisleriyle oynanan Bahçesaray’daki Hansaray hakkında açıklamalarda bulundu.

Kırım Tatarlarının kültürel mirasının korunmasına dikkat çeken Eminova, geçen 5 yılda Han-Saray Camisi’nin ve Bahçesaray Müzesi’nin restorasyonu hakkında birinci ağızdan gerçek bilgileri Türk kamuoyuyla paylaştı.

-Safiye Eminova-

Renkli görüntülere sahne olan festivalde, Ajans Kırım’a açıklamalarda bulunan Kırım Kalkınma Vakfı İstanbul Temsilcisi Sayın Mustafa Şansal: “Bizim gayretimiz Kırım ve Türkiye arasındaki kültürel ve ekonomik işbirliğini artırmak” dedi.

Şansal’ın ardından ünlü Kırım Tatar deprem bilimcisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise İstanbul’da gerçekleşen bu etkinliğin önemine dikkat çekerek, “Kültür şehri İstanbulumuzda bu tarz etkinliklerin daha da artmasını umuyorum” dedi.

Gecenin sonuna doğru açıklamada bulunan Uluslararası İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Alpaslan ise etkinliklerin daha sık, örneğin 2 ayda bir Türkiye’nin çeşitli illerinde yapılmasından yana olduğunu belirtti.

Festivalde ayrıca Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Sayın Ünver Sel’e 2 farklı ödül takdim edildi. Daha öncesinde Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Ekselansları Sayın Andrey Buravov, “Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Arasındaki Bölgeler arası İlişkilerin Geliştirilmesine Aktif Katılımları” adına ödül vermişti.

Bu ödülü Ünver Sel adına alan Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Necati Sezgen ödülü Sayın Sel’e verdikten sonra Uluslararası İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Nihat Alpaslan tarafından Ünver Sel’e Türkiye ve Kırım arasında yürüttüğü kamu diplomasisinden dolayı “Barış Plaketi” takdim etti.

-Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti Arasındaki Bölgeler arası İlişkilerin Geliştirilmesine Aktif Katılımları Ödülü-

-Barış Plaketi-

Toplamda bir gün süren festivalde kapanış galasıysa coşkuyla geçti.

Galada Kırım Cumhuriyeti Devlet Filarmonisine bağlı Kırım Tatar müzik ve dans topluluğu “Haytarma” ve onun Genel Sanat Yönetmeni, Meşhur Kırım Tatar Ses Sanatçısı, Kırım Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Meşhur Elmira Nalbantova sahne aldılar. 

İşte objektiflerimize yansıyan o anlardan bazı kareler…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?