USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

IQ seviyemizdeki gelişmeler, İdiokrasi ve Metaverse

01-11-2021

İnsanlık tarihine bakıldığında farklı dönemlerde bizi hayrete düşüren farklı IQ seviyeleri olduğu görülmektedir. 

4500 yıllık Mısır piramitlerindeki mühendislik harikası işlere de, 500 yıllık Mimar Sinan eserlerindeki akıl seviyesine de, akıl sır erdiremiyoruz. 

Sadece birkaç yüzyıl geriye gittiğimizde ise, dinen uygun görülmediği için ömür boyu yıkanılmayan ve bunun sonucunda ortaya çıkan kötü kokuyu giderebilmek için parfüm üretilen, kralların ve soyluların bile bitlenmekten kurtulamadığı ve sırf moda ve soyluluk işareti diye takılan uzun beyaz perukların bile bitlendiği dönemleri, daha makul karşılıyoruz. 

O çağda, doğunun aydınlığını görmezden gelip, batıdaki ortaçağ karanlığının tüm dünyada olduğunu sanmamızı, o dönemleri anlatan batı kaynaklı kitap, dizi ve filmler ile açıklayabiliriz.

Biz, kendi tarihimizi bile onların kaynaklarından ya da etkisinde kalmış kaynaklardan öğrenmek zorunda kalan bir milletiz.

Elbette ki, Kitap Çoğaltanlar yani “Müstensihler” işsiz kalmasın diye Matbaa konusunda 200 yıllık bir gecikmeye neden olan akıl seviyesi de bizim tarihimizden acı bir örnek.

11 Eylül olaylarının olduğu gün yapılan sokak röportajlarında bazı Amerikalılar çok ilginç ifadelerde bulunmuşlardı. Örneğin birisi, “Tanrı’nın neden müdahale etmediğini!..”, bir diğeri “Süpermen’in niye gelmediğini” ciddi ciddi soruyordu.

Bu seviyede bir aklın, Amerika’nın demokrasi götürdüğü ülkelerde, milyonlarca insanı katlederken de böyle sorular sorması beklenemezdi elbette.

Son yüzyılı süper kahramanlar çağına dönüştüren ve bu kültürü nerede ise tüm dünyaya pazarlayanlar, bir araştırmaya göre 155 adet süper kahraman üretmişler. 

Listesi üç sayfa süren bu ‘kahramanlar’ arasında yakın zamanda yapılan bir çalışma ile en sevilen 10 adedi belirlenmiş. 

Bununla da kalınmamış bu çok önemli araştırmada en sevilen 10 kötü adam da belirlenmiş. 

Evet yanlış duymadınız “en sevilen ve en kötü, 10 adam”.

Bu arada, artık yerli ve yabancı tüm dizi ve filmlerde kötü karakterlerin daha çok tutulduğunu ve daha karizmatik bulunduğunu da ekleyelim.

İnsanın akıl seviyesinde çok ilginç gelişmelerin olduğu bir zamandayız. Çünkü süper kahramanlar yeterli gelmediği için ve sıradan normal bir insan olmanın da hiçbir cazibesi kalmadığı için devreye, insan kanı ile beslenen insanlar; Vampirler ve yaşayan ölü insanlar; Zombiler girdi. 

Ardından yarı robot yarı insan sibernetik organizmalar olan Cybergleri ve uzayın derinliklerinde kurulmuş koloniler arasında savaşan, mutasyona uğramış yarı insan karakterleri de çok sevdik. 

Unutmadan, seri katil bağımlılığından da söz edelim.

Psikopatlar ve seri katiller de çok karizmatik bulunuyor ve çok rağbet görüyor.

Günümüzden 500 yıl sonraki dünyanın ve insanların durumunu kara mizah yaparak anlatan “İDİOCRACY” isimli, daha çok büyüklere yönelik, ilginç ve gülme garantili bir film var.

Yukarıda bahsettiğim konularla ilgisi açısından tavsiye edebileceğim bu film, 2005 yılı yapımı ve konusu 2505 yılında geçiyor.

İsmini “aptalların egemen olduğu bir toplum modeli ve yönetim şekli” anlamında politik bir terim olan İdiokrasi’den alıyor. Fakat ülkemizde “Ahmaklar” adı ile gösterilmiş.

Kahramanımız, askeri bir kütüphanede çalışan vasat bir zekaya sahip ve kimsesiz biridir ve insanın bir yıl uyutulması deneyi için çok uygundur. 

Deney başlar fakat projenin iptali ve sorumluların tutuklanması gibi talihsizlikler sonucu “unutulan” kahramanımız 500 yıl sonraki dünyada uyanır. 

Her yerde çöp dağları oluşmuş, dünyamız, pislikten ve kokudan yaşanmaz hale gelen ve kanalizasyonu akıl edemeyen Ortaçağ Londra’sına dönmüştür. 

Herkesin aklı fikri içki, fuhuş ve eğlencededir. İnsanların zeka seviyesi günümüzdeki insanı aptallaştıran uygulamaların daha da artması sonucu zamanla çok azalmıştır.

Hatta filmin başlangıç jeneriğinde “İnsanoğlu korkunç bir hızla aptallaşıyordu” ifadesi yer alıyor. O kadar ki, yarım akıllı olduğu için bu deneyde kullanılan kahramanımız, burada dünyanın en akıllı adamı olarak teşhis edilir ve Amerikan Başkanlığına kadar yükselir. 

Bunun için yapılan IQ testindeki soru, kim milyoner olmak ister yarışmasındaki ilk soruları hatırlatıyor. Filmde insanlığın haz peşinde koşarak geldiği seviyeyi ortaya koyan ve acı acı gülümseten ayrıntılar var. 

İnsanların Ekran karşısında bir ömür tüketmeleri, günümüz ile 500 yıl sonrasının ortak noktası olarak ve bu sonuçtaki en önemli sebep olarak işlenmiş. 

Süper kahramanlar, vampirler, zombiler, Cybergler ve seri katillerin yanında, son yıllarda insan üzerindeki etkileri açısından bir numaraya yükselen sosyal medya ve yapay zekadaki gelişmelerin, insan aklının gelişimine nasıl katkı sağladığı da, üzerinde durulması gereken önemli bir konu.   

Kanaatimizce, zeka gerektiren şeyin bilgisayar operatörlüğü ya da bilgisayar oyunu oynamak değil, o bilgisayarı ve oyunu üretmek,  yazılımını yapmak olduğunu tam idrak edemedik.

Çocuğumuzun daha bir bebekken akıllı telefon kullanabilmesini, onun ne kadar zeki olduğuna yorduk.

Bu durum, muhataplarımızı daha da cesaretlendiriyor ve takdir etmek gerekir ki çok çalışıyorlar ve etki alanlarını genişletecek yeni buluşlara imza atıyorlar.

Son uygulamayı geçen hafta açıkladılar: METAVERSE

Kelime anlamı “Evren Ötesi” olan ve “Sanal Evren” anlamında kullanılan Metaverse, kullanıcıların internet üzerinde var olan dijital bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.

Milyarlarca dolarlık yatırımla gündeme gelen ve internetin bir üst aşaması olan Metaverse'de, insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği 3D sanal bir ortam sunuluyor. 

Konunun ayrıntılarını merak edenler, 2011 tarihli aynı adlı romandan, 2018 yılında dahi yönetmen Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan “BAŞLAT” - READY PLAYER ONE adlı filmi ailece izleyebilirler.

Anlaşılan birileri yine çok çalışmış, romanını yazması gereken yazmış, filme çekmesi gereken çekmiş, bilgisayar programını yapması gereken yapmış, bize de onlar ne derse yapmak kalmış.

Gerekirse evden çıkmayacağız, ekran karşısından kalkmayacağız, aşılarımızı olmayı da unutmayacağız!..

Oyna!..” derlerse oynayacağız, “Uyu!..” derlerse uyuyacağız. 

Kanaatimiz odur ki, bu hızla gidersek İDİOKRASİ’ye geçişimiz, değil 500 yıl, 5 yıl bile sürmeyecek gibi görünüyor.

Kesin olarak böyle olacak!” diyemeyiz elbette; fakat, en az onlar kadar çalışkan olmamız gerektiğini, kesin olarak söyleyebiliriz.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
nagihan gül
nagihan gül 2 yıl önce
Metaverse hakkında bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Kaleminize sağlık.
Feridun
Feridun 2 yıl önce
Hüseyin Bey elinize sağlık çok güzel bir konuyu kaleminize almışsınız. Yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyoruz inşAllah...
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 2 yıl önce
Bu hafta gelecek ile karşılaşacğımız muhtemel bir durumu ele almışsınız ne kadar çabalasakta boşa kürek çekeriz sonuçta istedikleri yöne bir şekilde yönlendiriyorlar insanları teşekkürler Hüseyin bey bu haftaki yazınızda farketmediğimiz gerçekleri gün yüzüne çıkardığınız için ????????????????????????
Mesut isen
Mesut isen 2 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş yine ellerinize sağlık.
Mümin Solak
Mümin Solak 2 yıl önce
Yine çok ufuk açıcı bir yazı olmuş. Yürekten tebrikler.
İbrahim Sancar
İbrahim Sancar 2 yıl önce
Elinize sağlık Hüseyin Bey.
Nurullah
Nurullah 2 yıl önce
Güzel ve yönlendirmeleri olan bu yazınız için elinize ve yüreğinize sağlık diyorum. İnsanlar kahır ekserisi artık düşünmek yerine temel ihtiyaçları karşılansın yeter uygulayıcılara dönüşmüştür malesef. Piyasa senin neyi alacağını, yiyeceğini, giyeceğini moda bilgisi altında sana sevdirerek uygulamaktadır. Süreç artık güdülenmiş robot görünümlü insanlar olmamızı malesef sağlamıştır. Karşı çıkma imkanı da zor görünüyor. Nasıl aşı olmam diyenler toplu taşıma, iş yerine giriş, sosyal alanlar dan kısıtlama ile aşıya zorlandıysa. Gerisi teferruattan başka bir şey olarak kalıyor. Selamlar
Nuh
Nuh 2 yıl önce
Gerçeklerle yüzleşmek pek hoşumuza gitmese de geliyor gelmekte olan. Teşekkürler Hüseyin Bey.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 2 yıl önce
Umarım dediğiniz gibi olmaz Hüseyin bey, yazınızı büyük bir zevkle okudum içim ürpermedi desem yalan olur....
Selda erkan
Selda erkan 2 yıl önce
Teşekkürler bu güzel yazınız için...
Nihat İnce
Nihat İnce 2 yıl önce
Her zamanki gibi harika! Ellerine sağlık belki ironik gibi geliyor ama hızı uzaya çıkma çabaları kadar gerçek. Saygılar...
Recephan
Recephan 2 yıl önce
Yazıyı okurken gün içinde gözümüzden kaçan noktalar gözümde canlandı. Yazı o kadar derin anlamlar taşıyor ki verimli bir yazı olmuş ellerinize yüreğinize sağlık
Gülşah Akalın
Gülşah Akalın 2 yıl önce
Bilgilendirme ve tavsiyeler için teşekkür ederim.Harika bir yazı.
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 2 yıl önce
Çok güzel. Elinize,kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Özgür Arabacı
Özgür Arabacı 2 yıl önce
Hüseyin Bey, güzel bir yazı olmuş yine. Emeğinize sağlık. Konuşmaktan, okumaktan, düşünmekten en çok çekindiğim konu bu, teknolojik gelişmeler. Daha doğrusu teknolojinin esiri olabilme ihtimalimiz. En teknolojik aletin hesap makinesi olduğu günleri düşlüyorum. Yazı için teşekkürler.
Mehmet Zeki Aktaş
Mehmet Zeki Aktaş 2 yıl önce
Emeğinize sağlık
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 2 yıl önce
Kaleminize sağlık Hüseyin bey
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 2 yıl önce
Iyyy! Tüylerim diken diken oldu…
Burhan doğruyol
Burhan doğruyol 2 yıl önce
Bir de yoğun propaganda var, metaverse çağını kaçırmayın içinde olmayan milletler gelecekte yok olacak diye, içinde olmaktan kasıtları geliştiricilerden olmamız değil figürü olmamız ama maalesef en yakınımızdaki gençlere de siyasilere de bu tehlikeyi ve buna karşı alınması gereken önlemleri duyuramıyoruz
Adnan Aşağıçay
Adnan Aşağıçay 2 yıl önce
Keyifle okuduğum içerik taşıyan vizyon , bilgi aktarımı taşıyan yazılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Zevkle takip ediyorum
Nigar Özel
Nigar Özel 2 yıl önce
Bende 10 sene sonrasını çok korkunç hayal ediyorum malesef hayatın her aşamasında sanallasma çok hızlandı ona olan baglilikta umarım çocuklarımızı bu yaklaşan tehlikeden koruyabiliriz yoksa durum içler acısı yine çok çarpıcı bir yazı elinize sağlık
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 2 yıl önce
Merhaba Hüseyin bey, tesbitiniz çok güzel, çok zevkle okudum, ders almak ve üzerinde düşünmekte bize düşüyor, teşekkür ederim.
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 2 yıl önce
Ya bilim kurgu filmlerinin etkisi ,ya da klasik bir yaşam modeline inanmam'dan dolayı bu tarz gelişmelerden hiç haz etmiyorum, bu gelişmelerin insanlığa zararının katkısından fazla olacağını düşünenlerdenim. Seçtiğiniz içerik çok güzel emeğinize,kaleminize sağlık...
Özlem KALAY
Özlem KALAY 2 yıl önce
Emeğinize sağlık yine çok anlamlı konulara değinmişsiniz ????
Timur
Timur 2 yıl önce
Teknoloji artık bizleri heyecanlandırmak çok distopik bir filmin içindeymişiz gibi hissettiriyor ve her şey çok hızlı gelişiyor.