USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hayal kurmak, yenilikçi - inovatif düşünmek ve inovasyon

07-12-2020

Astrofizikçi Prof. James Jeans, evreni büyük bir makineden daha çok, büyük bir düşünceye benzetir. 

Mevlana ise çok daha önceden insana, “Sen düşünceden ibaretsin, etle kemik değilsin, yürüyen bir evrensin” diye sesleniyor ve ne kadar kıymetli olduğunu bilsin istiyor. 

Bazen bir fikir, bir ürün, iyileştirici bir uygulama, verimlilik ve kârlılık artışına neden olan bir değişiklik, sizin de buna yakın şeyler düşündüğünüzü hatırlatabilir; “Aslında bunu ben de düşünmüştüm” dediğiniz zamanlar olmuştur. 

Yenilikçi - İnovatif düşünce yeteneği hepimizde mevcut şablonları ve dogmaları kabul etmeyen, saçmalama özgürlüğünden beslenen, gözlem yapmayı, tersinden bakmayı, pozitif olmayı, daha farklı yaparak daha iyiye ulaşmayı esas alan, buna yönelik teknikler içeren, en çok da birbiri ile ilgisi olmayan konu kavram ve objeler arasında bağlantı kurma yöntemi ile büyük fikirlere ve önemli icatlara sebep olmuş bir düşünce sistemidir yenilikçi düşünce.

Bu aynı zamanda dâhilerin yaptığından farklı bir şey değil.

Onlar da önce bir yeniliğin hayalini kurarlar; sonra bu hayalin peşine düşüp, gerçekleşmesi için gereken adımları atarlar. 

Farklı bakar, farklı görür ve sıra dışı başarılara ulaşırlar. Kimsenin düşünmediği yollar ve çözümler bulurlar. 

Bu bakış açısına; sadece dâhilerin değil, girişimcilerin, işletmecilerin, yöneticilerin, eğitimcilerin, öğrencilerin, ailelerin, kısaca hepimizin ihtiyacı var. 

Bireylerimizin, kurumlarımızın ve hatta ülkemizin yenilikçi-inovatif düşünmeye ve inovasyona ihtiyacı var. 

Son bir yılda yaşadıklarımızın bu ihtiyacımızı çok daha net bir şekilde ortaya koyduğu kanaatindeyim.

Herkes yenilikçi düşünebilir. Fakat bu konuda çocuklar ve çocuk kalabilenler daha başarılı. Çünkü çoğu yetişkinin düşünme alanı, kendi kendisinin ve çevresinin koyduğu sınırlar ile kısıtlanmış durumda. 

Araştırmalar ortaya koymuştur ki, algılama ve karar vermeyi sağlayan beyinlerdeki nöral yapılar yetişkinlerde tamamlandığı için sınırlar çizilmiş ve standart hale gelmiştir. 

Oysa çocuklarda bu nöral yapılar henüz tamamlanmamış, sınırlar konmamıştır. 

Bu yönleri ile çocuklar, yenilikçi düşünceye yetişkinlere göre daha yatkındırlar.

“Üçüncü bir gözünüz olsa nerede olsun isterdiniz ve neden?” sorusuna, 5 yaşındaki bir çocuk, en doğru cevabı vermiştir: “Şehadet parmağımın ucunda olsun, her yeri rahatlıkla görebileyim.”

Bu potansiyellerini kullanamamaları için gereken her şeyi yapan biz yetişkinler, çocukların farklı bakış açılarını, orijinal fikirlerini, sorgulama biçimlerini bizimle aynı düzeye indirgemek için bir servet ve büyük emek harcıyoruz.

Dolayısı ile bir yetişkinin yenilikçi düşünebilmesi için öncelikle bu zihinsel sınırları fark etmesi ve bir süreç dahilinde ortadan kaldırması gerekmektedir.

Olaylara bakış açımız, negatif ya da pozitif yaklaşımlarımız, paradigmalarımız ya da ön yargılarımız çoğunlukla bir eğitim sistemi dahilinde ve ebeveynlerimizin de içinde bulunduğu çevremiz tarafından belirlenmiştir.

Çocukların sorgulama ve saçmalama özgürlüklerinin yetişkinlere ilham olduğu ve bu sayede bir çok icat ve buluş yapıldığına dair yüzlerce örnek vardır. 

Bunlardan sadece biri bile yenilikçi düşüncenin işleyişini ortaya koymaya yetecektir: “Polaroid” fotoğraf makinesinin mucidi Edwin H. LAND küçük kızı Jennifer’ın birlikte çektirdikleri fotoğrafı, hemen görmekte ısrar etmesi sonucunda “fotoğrafı çeker çekmez tab eden fotoğraf makinesi” konseptini geliştirdi.

Başta çocuklar olmak üzere hepimizin,  önceleri büyük bir potansiyel halinde zihinsel yapımızda var olan yenilikçi düşünme yeteneklerimizi zamanla kaybetmemize neden olan, çevremizde çok sık duyduğumuz cümleler ve tepkiler var: 

“Mümkün değil… Eski köye yeni adet çıkarma!.. Uydurma!.. Başımıza icat çıkarma!.. Karıştırma!.. Kırarsın!.. Bozarsın!.. Saçmalama!.. Zamanımız yok!.. Biz büyüklerimizden böyle gördük… vb.”

Genellikle biz büyükler, farklı bakmayı, farklı görmeyi, farklı olmayı ve sıra dışı olmayı değil de, sıradan olmayı, herkes gibi olmayı sağlayan, hayal kurmaya ve düş gücüne yer vermeyen bir eğitim sistemini tercih ediyoruz.

Oysa yenilikçi düşünce ve bu düşünce ile ulaşılabilen ve ekonomik bir başarıya dönüşen bir fikir demek olan inovasyon, tarihin her döneminde bilimsel ve ekonomik gelişmelerin kaynağı olmuştur. 

İçinde bulunduğumuz dönem inovatif-yenilikçi düşünmenin ve düş gücünün her zamankinden daha değerli olduğu bir dönem.

Sahip olduğumuz bilgi ve imkanlarla, internet ve sosyal ağlarla, hepimizin çok başarılı olma potansiyeli taşıdığını kimse inkar edemez. Fakat bu imkanlara herkesin sahip olması yetmiyor, düş gücü ile farkını ortaya koyabilen yenilikçi düşünen kişiler bir adım öne çıkıyor ve bu onları sıra dışı yapıyor.

Günümüzün olmazsa olmazı inovasyon, inovasyonun olmazsa olmazı yenilikçi düşüncedir. Diğer bir ifade ile “para kazandıran yenilikçilik” şeklinde de tanımlayabileceğimiz inovasyon, yenilikçi düşünce ile ortaya çıkan bir fikrin ya da icadın mutlaka ticari bir başarı ile sonuçlanması demektir.

Ticari bir başarı ile sonuçlanmayan bir buluş, bir fikir, inovasyon sayılmamaktadır. 

Einstein diyor ki; “Düş gücüne sahip olmak bilgi sahibi olmaktan daha önemlidir.

Bu nedenle sıralama şöyle;

Hayal kurmak, yenilikçi düşünmek ve İnovasyon.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ziya Retçi
Ziya Retçi 3 yıl önce
Ezber bozmak, icat çıkarmak ve bakış açımızı sürekli değiştirmek... harika bir yazı olmuş
Timur Ünsal
Timur Ünsal 3 yıl önce
Gerçekten motive edici , çok güzel bir yazı.
FİLİZ TEMİR
FİLİZ TEMİR 3 yıl önce
Kaleminize, yüreğinize sağlık Hüseyin bey. Belliki siz de hayal kurup peşinden gidiyorsunuz. Bizi de bu hayal yolculuğuna sürüklediğiniz için teşekkürler.
Mehmet g
Mehmet g 3 yıl önce
Çok dünya odaklı olmuş bence müdürüm dünya ya bu kadar bağlı kalacağım diye yenilikçi olma yerine vahiy kendimize rehber edinip o yolda insanlığın mutluluğu,huzuru için yaşamak hem dünyasını ihya etme hemde rabisinin kendisini yaratma gayesi ile yaşamalı insan bence büyük yenlik insanın yaratılış gayesini hatırlayıp kul olmasıdır.
Muhammed ali
Muhammed ali 3 yıl önce
Değişimi yakalayan değil değişim kendisi olmalıyız bu gerçekten önemli ve buna değinmenizde çok güzel bir şey hüseyin bey elinize yüreğinize kaleminize sağlık
Ali ÖZCANLI
Ali ÖZCANLI 3 yıl önce
Hüseyin bey çok başarılı bi sunum olmuş teşekkürler
Nigar Özel
Nigar Özel 3 yıl önce
Çok akıcı ve faydalı bir makale olmuş tebrikler merakla devamını bekliyoruz inşlalah
özgür öztürk
özgür öztürk 3 yıl önce
beğenerek okudum, yazara teşekkür ediyorum.
Demet
Demet 3 yıl önce
Tebrikler,kaleminize sağlık ????????
Eyüp Özcan
Eyüp Özcan 3 yıl önce
Değişimi yakalayan değil, değişimi düşünen beyinlere gerçekten ihtiyacımız var.. Kaleminize sağlık Hüseyin Bey
Yasemin Şimşek
Yasemin Şimşek 3 yıl önce
Hüseyin bey çok güzel bir yazı olmuş...
Lütfü Layık
Lütfü Layık 3 yıl önce
Taaaaa 2006 da inovasyon u sizden duymuştuk da öğrenmiştik sayenizde, İler görüşlülük bu olsa gerek
Nuh
Nuh 3 yıl önce
Müdürüm, kaleminize sağlık. Konu güncel bir konu ancak sizin anlatımınızla bambaşka boyuta taşınıyor. Devamını bekliyoruz.
Mesut isen
Mesut isen 3 yıl önce
Kıymetli müdürüm aslında ilk tanidgimdan bu yana bu konular üzerinde yoğun bir çalışmanız olduğunun canlı sahidiyim.Guzel bir yazı olmuş her zamanki gibi.Bununla birlikte çok kıymetli bir büyüğünün güzel bir sozunu de eklemek isterim,Hocam yaşı itibariyle işleri uzaktan takip etmek durumdaydi hocam niye bukadar uğraşıyorsunuz dediğimde gençlerden öğrenecek çok seyim var demişti.Yillarin hocası prof olmuş ama gençlerden öğrenmeye çalışıyor ben bilirim demiyordu.Saygilarimla
Feridun
Feridun 3 yıl önce
‘İnovasyon’ ile ilgili çok değerli ve akıcı bir makale olmuş elinize sağlık.Devamını bekliyoruz inşAllah!
Timur Ünsal
Timur Ünsal 3 yıl önce
Bir hayalin varsa onu korumalısın. insanlar kendi yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söylemek isterler. (Film umudunu kaybetme.)
Fatih
Fatih 3 yıl önce
Tebrikler. Guzel bir yazi kaleme almissiniz. Insanligin hayatini kolaylastiran ve maddi manevi gelisimine katki veren herseyi dusunmek ve gelustirmek aslinda her ibsanin yapmadi gereken bir konu. Herkes birseyler gelistirebikir. Yeterki iyi bir gozlem ve analiz yapabilsin..
Sevinç Aydoğar Bedir
Sevinç Aydoğar Bedir 3 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş. ????Yazarın en büyük zaferi, düşünebilen insanları düşündürmektir. (Eugene Delacroix)
İbrahim Sancar
İbrahim Sancar 3 yıl önce
Ne güzel anlatmışsınız Hüseyin Bey.
M.TÜRKEL
M.TÜRKEL 3 yıl önce
Daha şimdiden çocukluğuma dönüp,sınırlarımı genişletmeyi,hatta aşmayı düşündüm.Ama malesef yetişkinliğimde sınırlarını belirlediğim düşünme alanı,buna bile engel. Zihninize,kaleminize sağlık.
Fatih sarı
Fatih sarı 3 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 3 yıl önce
Bakış açısına çok güzel değinmişsiniz elinize yüreğinize sağlık devamını bekliyoruz
Sevgi Köroğlu
Sevgi Köroğlu 3 yıl önce
Güzel bir konuya değinmişsiniz elinize sağlık
Saliha Şahin
Saliha Şahin 3 yıl önce
Akıcı bir üslupla yazılmış faydalı yazınızı zevkle okudum.
Emin Akyıldız.
Emin Akyıldız. 3 yıl önce
Okuduğum ilk yazınız .. Çok beğendim. Sürekli yazmanızı bekliyoruz..
Ozgur Arabacı
Ozgur Arabacı 3 yıl önce
Çok beğendim, Yazarın yeni yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum.
yasar
yasar 3 yıl önce
farklı düşünmek farklı olmak hayal kurmak aslında yaptığımız fakat dışa vuramadigimiz bir alan çekinmeden düşüncelerimizi ve ilk aklımıza gelen fikri söylemeliyiz. inovasyon uzerinde durmamız gereken önemli bir konu ve bu konuda herkese biseyler katacaginiza eminim. tebrikler bu güzel yazınız için. devamını mutlaka bekliyoruz.
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 3 yıl önce
“ inovasyon” güzel bir konuya değinmişsiniz fevkalede beğendim tebrik ederim.
Yasin kose
Yasin kose 3 yıl önce
Eline sağlık güzel bir yazı olmuş
Nurullah Şahin
Nurullah Şahin 3 yıl önce
Kesinlikle zamanımızda tek yapamadığımız değişik bakış açısı konusuna çok güzel değinilmiş. Yazıların devamını merakla bekliyoruz.
Berna Atay
Berna Atay 3 yıl önce
Hepimizin ihtiyacı olan bakış ifadesinin çok güzel bir yorumlaması.Kaleminize sağlık.
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 3 yıl önce
Mükemmel eline sağlık,devamını bekleriz
Ömer Burak güneş
Ömer Burak güneş 3 yıl önce
Çok beğendim bize ışık tutmuşsunuz ışığa doğru gidiyorum
Rahmi
Rahmi 3 yıl önce
Sıradan şeyler düşünüp sıradan kararlar aldığımız, sosyal medya tutsağı olduğumuz şu günlerde bizi kendimize getiren "inovatif" bir yazı. Devamını bekleriz.
Rahmi
Rahmi 3 yıl önce
Sıradan şeyler düşünüp sıradan kararlar aldığımız, sosyal medya tutsağı olduğumuz şu günlerde bizi kendimize getiren "inovatif" bir yazı. Devamını bekleriz.
Ecenur
Ecenur 3 yıl önce
Kaleminize sağlık ???????? Gelecek yazılarınızı merakla bekliyorum.
Ufuk okcu
Ufuk okcu 3 yıl önce
Toplumsal konulara değinmenizi ve yazılarınızın devamını bekliyorum. Başarılar diliyorum.
Abdurrahman Keskin
Abdurrahman Keskin 3 yıl önce
Çok güzel yazmışsınız,tebrikler,devamını bekleriz...
zeynep
zeynep 3 yıl önce
çok ilham verici bir yazı olmuş kaleminize sağlık
Aysel Çiloğlu
Aysel Çiloğlu 3 yıl önce
Tebrik ederim,yazılarınızın devamını bekleriz.
Yaşar KIYAN
Yaşar KIYAN 3 yıl önce
Kalemine kuvvet.
Gamze
Gamze 3 yıl önce
Çok can alıcı hususlara değinmişsiniz .Konuyu ve anlatımınızı çok beğendim Kaleminize sağlık ..????????????
Gülay Özbaş
Gülay Özbaş 3 yıl önce
Tebrikler,aydınlatıcı bir yazı olmuş.İnovasyon kelimesinin ne anlama geldiğini sanırım bu yazıyı okuyan herkes anlamış olacaktır.
Şerafettin
Şerafettin 3 yıl önce
Tebrik ederim,yazılarınızın devamını dilerim.
H. Basri Canca
H. Basri Canca 3 yıl önce
Sayın kardeşim yazınızı okudum. Şahsen faydalandım. Yazı tarzınızı da beğendim. Başarılar diliyorum.
Nazan Altıntaş
Nazan Altıntaş 3 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş.İsterim ki gençlerimiz,çocuklarımız daha çok hayal kursun,daha çok yenilikçi düşünsün.Başarılar dilerim...
Selda erkan
Selda erkan 3 yıl önce
Başarılar diliyorum.cok ilham verici bir yazı...
Mehmet Zeki AKTAŞ
Mehmet Zeki AKTAŞ 3 yıl önce
Mükemmel bir yazı. devamı gelir inşAllah.
Gökhan İN
Gökhan İN 3 yıl önce
Yüreğine kalemine sağlık Sayın müdürüm.
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 3 yıl önce
İçerik olarak son derece dolu çok güzel bir yazı