USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Felsefesi de var hafızası da: Su gibi ol azizim!

17-05-2021

İnsan denen meçhulü çözebilmek için binlerce yıldır süren çabalar henüz tatmin edici bir sonuca ulaşamadı. 

Bilimsel gelişmelerin son yüzyılda iki bin yıllık bir zaman dilimine bedel bir gelişme kaydettiği ifade ediliyor. Fakat bu durum, beynimizin henüz çok azını kullanabildiğimiz gerçeğini değiştirmiyor. 

Daha önümüzde, hakkında beynimiz kadar bile bilgi sahibi olmadığımız “ruhumuz” var.

Sen düşünceden ibaretsin, etle kemik değilsin. Gül düşünür gülistan olursun, diken düşünür dikenlik olursun” diyen Mevlana, beynimizi ve ruhumuzu çözümleme noktasında 700 yıl önce, önemli bir mesafe kat etmiş. 

Fakat günümüzün maddeye daha çok itibar eden yaklaşımları ile Mevlana’dan daha fazla yol almamız pek mümkün görünmüyor.

Bu konuda ümidimizi korumamıza neden olan güzel gelişmeler de var. 

Örneğin Dr. Masaru Emoto’nun SU ARAŞTIRMALARI.

Onun bu araştırmaları, Mevlana’yı destekler mahiyette olup, düşünce ve duyguların, fiziki sonuçları etkilediğini göstermiştir. Yaptığı deneyler sonucunda temiz kaynaklardan gelen ve kendilerine sevgi dolu sözcükler söylenen su örneklerinin çok parlak, yoğun motifli, simetrik ve çok renkli desenler oluşturdukları görülmüştür. 

Suyun en sevdiği ve kristallerini bir sanat eserine dönüştüren kelimelerin sevgi ve teşekkür kelimeleri olduğu tespit edilmiştir. 

Buna karşılık çevre kirliliğinin çok olduğu bölgelerden gelen veya negatif düşüncelere maruz bırakılan su örnekleri ise koyu renkli, asimetrik ve tamamlanmamış motifler oluşturmuşlardır. 

Yeryüzünde en çok bulunan madde olan suyun, hem katı, hem sıvı, hem gaz hali ile yer alan tek madde olmasına henüz bilimin bir açıklama getirememiş olması gibi, su ile ilgili insanı çok şaşırtacak bilimsel gerçekler, bu yazımızda yer alamayacak kadar geniş bir konu. 

İlgi duyanlar, “SU-BÜYÜK GİZEM” belgeselini izleyebilirler. Biz burada suyun bir hafızası olduğuna, bilgiyi ve duyguyu depolayabildiği için yapısında oluşan değişikliklere ve insan hayatına olan etkisine değinmek istedik. 

Dünyanın da insanın da yüzde 70’inin su olduğu bilgisini konumuz için önemi nedeni ile unutmadan belirtelim.

Kısaca, güzel sözler söylenen suyun kristalleri, çok parlak, yoğun motifli ve renkli desenlerle adeta bir sanat eserine dönüşüyor. Fakat kötü sözler söylenen suyun kristallerinde eksik, aksak ve bozuk görüntüler oluşuyor. 

Bizim geleneksel kültürümüzde yer alan “suya okumak” uzun bir süre “çağdışı” olarak görülmüştü. Meğer gayet çağdaş bir uygulama imiş. 

Burada ilginç bir gerçek daha ortaya çıkıyor, o da suyun bir hafızasının olduğu. 

Bu konuda yaşanmış çok ilginç bir hikaye var:

1956 yılında Güneydoğu Asya’da, kitle imha silahlarının geliştirildiği bir laboratuvarın toplantı salonunda çok etkili bir silahı, saatlerce görüşen ve kaç kişiyi öldüreceklerini planlayan bir gurup insan zehirlenir.

Toplantıda, yemek yemedikleri ve sadece su içtikleri tespit edilmiş ve hastane raporlarına “içtikleri sudan zehirlendikleri” kaydedilmiştir. 

Fakat sebebi açıklanamamıştır.

20 yıl sonra, suyun hafızası olduğu kanıtlandığında, bu olay da açıklığa kavuşmuştur. 

Toplantı salonundaki sürahilerin içinde yer alan ve yoğun bir şekilde olumsuz duygu ve kelimelere maruz kalan su, bunları hafızasına kaydediyor ve içeni zehirleyecek hale geliyor.

Dünyanın da insanın da yüzde 70’inin su olduğunu belirtmiştik.

Dolayısı ile insana kötü sözler söylendiğinde, negatif telkinler verildiğinde ve beklentilerini olumsuz hale getirdiğinizde, ortaya çıkacak sonuçların iyi olmasını bekleyemeyiz. 

Bu arada, beynimizin ve akciğerlerimizin yüzde 85’i, kalbimizin yüzde 75’i, kanımızın yüzde 92’si sudan oluşuyor. Dolayısı ile insanlarda “tatlı dilin, güler yüzün, söylenen güzel sözlerin, teşvik edici konuşmaların, anlayış ve hoşgörü ifade eden kelimelerin, takdir belirten cümlelerin” neden o kadar tesirli olduğu şimdi daha anlaşılır olmaktadır. 

Güzel sözler içimizde yüzde 70 oranında yer alan suyun kristallerini, ruhsal ve bedensel sağlığımıza olumlu katkılar yapacak bir şekle sokmaktadır. 

Bir bardak suya bile güzel sözler söylendiğinde, yapısını ve kristallerini mükemmel bir hale getiriyor ve içildiğinde insana olumlu tesir ediyor.

Özellikle çocukların gelişimi ve eğitimi başta olmak üzere ailede, okulda ve iş yerlerinde, insanın ve insan ilişkilerinin söz konusu olduğu her ortamda bedenimizdeki su oranını ve kullandığımız kelimelerin ve davranışların üzerimizde bıraktığı etkiyi düşünerek hareket etmek zorundayız. 

Burada “insanın ilk öğrenmesi gereken dil, tatlı dildir” diyen Barış Manço’yu da yad etmiş olalım.

Konumuz su olunca, sufilerin benim de çok sevdiğim ve uygulamaya özen gösterdiğim “SU FELSEFESİ”ni sizin için özetledim.

Şöyle diyor sufiler:

- Dağdan akan suyu düşünün!.. En az direnç gösteren yolu seçer akmak için. 

Önüne bir kaya çıkacak olursa onunla uğraşmaz, kayayla mücadele etmez, etrafından dolaşıp devam eder akmaya.

Sen de seninle uğraşan hiç kimseyle uğraşma, eğer uğraşırsan onunla aynı yerde kalırsın. Etrafından dolanıp devam et yoluna.

- Diyelim ki dağdan akan su önüne çıkan kayanın etrafından dolaşamayacak bir yola denk geldi. 

O zaman ne yapar, birikip üstünden aşar. 

Yok eğer bu da olmuyorsa sabırla kayayı damla damla delmeye başlar. 

Demek ki sabretmek hiçbir şey yapmadan oturmak değildir. Sen de imkansız deyip hemen vazgeçme, sabırla ve istikrarla devam et çalışmaya. 

- Su hep akar… Bilir ki aktıkça temizlenir. Akmayan su bulanır, çamurlaşmaya başlar. Üzerine pislik birikir.

Sen de su gibi ak… Her daim yenilen… Her gün yenilen… İki günün aynı olmasın. 

- Mesela su, değişimden hiç korkmaz. 

Bazen yağmur olur bazen kar, bazen buz olur bazen buhar. Ayrıca su uyumludur. Uyum sağlayanlar esnektir çünkü. 

Değişime direnenlerse katı. 

Fırtına en sert, en güçlü ağaçları devirir ama esnek fidanlara, otlara hiçbir şey yapamaz. 

Aynı zamanda akışa teslim olur. 

Elinden geleni yaptıktan sonra hayatın akışına teslim olmaktır bu.

Su berraktır, şeffaftır, olduğu gibidir, paylaşımcıdır, besleyicidir. İnsanları, hayvanları, doğayı besler

İşte suyun bu yapısından dolayı sufiler birbirlerine “Su Gibi Ol Azizim” derler.

Nacizane tavsiyem şudur ki, en çok su ihtiva eden organlarınız olan akciğerleriniz, kalbiniz ve beyniniz başta olmak üzere, tüm vücudunuzu korumak adına, içinizdeki suyun kristallerini zedeleyecek insanlardan mümkün olduğu kadar uzak durun ve siz dahi, tatlı dilli, güler yüzlü, su gibi aziz olun.  

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nigar Özel
Nigar Özel 3 yıl önce
Yine ders niteliğinde bir yazı olmuş kaleminize sağlık
Bir dost
Bir dost 3 yıl önce
Dostum su gibi aziz ol e'mi. Yine bize guzel bir yazı yazmışsın. Kalemine yuregine saglik. Nedendir bilmem durgun su yerine akar su severim ben. Su, kimi zaman hayat veren, canlandiran, yasatan, temiz, berrak; bazan da dalga dalga, hırçın, azgın sel. Su, degerini bilene can, bilmeyene azgın sel olur. Kendi halinde akıp giden suyun önüne set cekilirse , birikip tasan bir sel olur. Bulanıp çamur olur. Önüne set cekilmeyip, bulunduğu yere hayat veren , canlandıran, su gibi aziz olanlardan oluruz inşaAllah.
Arda Kalan
Arda Kalan 3 yıl önce
Uzun olmakla birlikte bir çırpıda okudum.Değinilen konular ilginç ve yerinde anekdotlarla da zenginleşmiş.Elinize sağlık.
Nazan
Nazan 3 yıl önce
Güneydoğu Asyadaki laboratuvarın toplantı salonundaki insanların sudan zehirlenmeleri...Olumsuz duygu ve kelimelerin suya sinmesi..Suyun hafızasının olması oldukça ilginç..
Sevgi
Sevgi 3 yıl önce
Su gibi akıp gidiyor yazınız elinize emeğinize suyumuza sağlık.
Özlem KALAY
Özlem KALAY 3 yıl önce
Yine çok anlamlı yazı olmuş emeğinize sağlık.
Feridun
Feridun 3 yıl önce
Hüseyin Bey, her zamanki gibi makalenizde çok değerli bir konuyu kaleme alarak güzel örneklerle okuyucularınıza aktarmışsınız. Sabırsızlıkla devamını bekliyoruz inşAllah...
Veysel EKİNCİ
Veysel EKİNCİ 3 yıl önce
Değerli yazarımız! Konumuz içerisinde çok sayıda başlık ortaya çıkıyor. Elbette ki birbirleriyle ilintilidir ama, her biri ayrı değerde konulardır. Mesela, Japon bilim adamları zemzem suyunun günlük davranışlarını izlediklerin de; ezan okunduğu zaman çok farklı bir davranış sergilediklerini gozlemledilir. Cansız gibi görünen her nesne aslında aktif bir canlı davranışı gösterir. Yine yiyecek- içeceklerle ruhun etkileşimi söz konusudur. İslam'a göre; süt emen yabancı bir çocuk; o annenin çocukları ile süt kardeş olur, ebediyen evlenemezler. Yine, domuzun eşini kıskanmayan tek canlı olduğu söylenir. Domuz eti yiyenlerin maneviyatlarının etkilendiği ve eşlerini kiskanmafikları söylenmektedir. Yani hiç bir şey cansız değildir. Zamanla Quantum fiziğinin gelişmesi ile mikro ölçekte incelemeler yapılıp maddeyi oluşturan alt birimlerin hareketi ve işlevleri incelenmektedir. inatlaşmanın, kişiyi yordugu kesin. Alternatif çıkış ve çözüm yollarını denemek sonuca götürür. Bukemiyorsanız, kenarından dolaşacakdınız. Asıl önemli bir konu da; önlemleri önceden almaktır. Eğer ki suların mecraını, doğal yatağını, tutunacagi dalları, yaprakları yok ederseniz; suyun öfkesi ile karşılaşırsınız, yıkıp geçer gider. Sakin davranmasını istiyorsanız suyun hakkına riayet edeceksiniz. Sonuç olarak her mahlukatın bir yaratılış amacı vardır. Cansız deyip geçmeyiz. Güzel konular, elinize sağlık
Nurullah
Nurullah 3 yıl önce
Daha önce su kanunu kitabını okumuştum. Bu da güzel bir özet olmuş. Dikkat ettiyseniz güler yüzlü insanlar ne kadar yaş alsalarda hiç bir zaman bu yaşlılık yüzlerine vurmamaktadır. Hergün abdest alan insanlar da bunun bariz örneği görünmektedir. Her koşulda iyiyi çağırmak önemli bir meziyettir. Çünkü dün geçti, yarın kesin değil an yaşanandır. Yaşama karşı verdiğimiz tepkiler bizi iyi veya kötü insan olmamıza neden oluyor. Sonunda vadedilen cennet veya cehennem bizim bu hallerimizin sonucu elde edilen ödül veya ceza olucaktır. Slmlar.
Selman olmuştur
Selman olmuştur 3 yıl önce
Üstadım kaleminize sağlık harika bir konuya temas etmişsiniz içimizdeki ve dışımızdaki SU'yun kıymetini bilmek dileği ile sizde SU gibi Aziz olun inşALLAH..
Lütfü
Lütfü 3 yıl önce
Yine ruhumuza işleyen bir yazı olmuş...
Süleyman kocapınar
Süleyman kocapınar 3 yıl önce
Motivasyondan ziyade kamil insan olmanın inceliklerini gördüm yazınızda ve aslına bakılırsa aradığımda buydu.teşekkürler.
Sinan
Sinan 3 yıl önce
Su gibi akıp giden bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.
Ahmet Reşat SAKARYA
Ahmet Reşat SAKARYA 3 yıl önce
Hüseyin bey, yine müthiş bir yazı kaleme almışsınız, kaleminize sağlık, çok keyif aldım, Yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.
yasar beş.
yasar beş. 3 yıl önce
"Dağdan akan suyu düşünün!.. En az direnç gösteren yolu seçer akmak için."Su gibi olmazk lazım inat edip kendimizi yormamak lazım. gerçek hayatımızda da örnek almamız gereken çok şey var. kaleminize saglik
Burhan Doğruyol
Burhan Doğruyol 3 yıl önce
Eskiler suyu kuran okuyup içerlerdi, Japondan önce keşfetmişler demekki veya su içmeden önce besmele çekmek önemli demekki
Selma Köroğlu
Selma Köroğlu 3 yıl önce
Su hakkında ne kadar ilginç gerçekler öğrendim beni en etkileyende toplantıdaki zehirlenme olayı çok teşekkürler bu güzel yazı için devamını bekliyoruz kaleminize yüreğinize sağlık ????????????????????????
Fatih TUNCA
Fatih TUNCA 3 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş yine. Su gibi aziz olun Hüseyin bey. Ne demişler; "su akar yatağını bulur"
Yıldıray Yıldız
Yıldıray Yıldız 3 yıl önce
Farklı konularla bizleri şaşırtmaya ve bilgilendirmeye devam ediyorsunuz kaleminize sağlık. Su gibi Aziz olalım inşAllah, dilimizde su gibi Aziz olsun inşAllah
Mesut isen
Mesut isen 3 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş yine kaleminize saglik
Timur ü.
Timur ü. 3 yıl önce
Su gibi bir yazı. Çok güzel yazmışsınız Hüseyin Bey. Güzel cümleler, tatlı dil çok önemli, toplum olarak çok kullandığımız bir dil değil maalesef.
Cumhur Karasu
Cumhur Karasu 3 yıl önce
Su gibi aziz ol kardeşim, mükemmel bir yazı. Üzerine söyleyecek bir şey bulamıyorum.
Selda erkan
Selda erkan 3 yıl önce
Ne kadar güzel bir yazı.. günlük hayatımızda sürekli olan su hakkında gerçekten çok az şey biliyormuşum.su gibi olalım inşAllah
Gökhan İN
Gökhan İN 3 yıl önce
Güzel motive edici bir yazı olmuş,Yazılarınızı yakinen takip ediyorum ve her zaman bir sonrakini sabırsızlıkla bekliyorum.Yüreğinize sağlık..
Necla Dursun
Necla Dursun 3 yıl önce
Yine güzel bir konu seçimine ve bilgi dolu bir metne imza atmışsınız. İlgiyle okudum. Teşekkür ederim.
Ayla karasu
Ayla karasu 3 yıl önce
Su gibi aziz ol ne güzel bir söylem.Sabır ne büyük bir erdem.Yazdıklarınızla içime su serptiniz. Kaleminize kuvvet
Eyyüp Yılmaz
Eyyüp Yılmaz 3 yıl önce
Kalemine ve dimağına sağlık.. Su gibi aziz ol kardeşim...