USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğu Ukrayna'da referandum - Ayrılan bölgelerin geleceği ne olacak?

Doğu Ukrayna'da referandum - Ayrılan bölgelerin geleceği ne olacak?
29-09-2022

ST. PETERSBURG

Donbass, Zaporoçya ve Herson bölgelerindeki referandumlar sona erdi. Bu 113 bin kilometrekare bölgenin, ki Yunanistan kadar bir yerden bahsediyoruz, yakın zamanda fiili olarak Rusya’nın bir parçası olacağı açıktır.

Yerel makamlara göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde seçimlere katılım yüzde 99.23, Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde yüzde 98.42, Herson ve Zaporoçya bölgelerinde sırasıyla yüzde 87.05 ve yüzde 93.1 oldu. Neredeyse tüm seçmenler Rusya'ya katılmaktan yanaydı.

Adı geçen bölgeler, oylama süresi boyunca Kiev rejimi tarafından yoğun bombardımana maruz kaldığı düşünüldüğünde; katılım oranlarının oldukça çok yüksek olduğu görülüyor. Oy verenlerin hepsinin hayatlarının büyük bir risk altında olmasına rağmen seçimini yaptığını söyleyebiliriz.

Oylamanın ilk gününde, Ukrayna ordusu Donetsk'te bir toplu taşıma durağına ve bir pazara hassas güdümlü mermilerle (muhtemelen Fransız yapımı) saldırdı. İkisi çocuk, toplamda 16 sivil hayatını kaybetti

Bunun öncesinde Ukrayna Güvenlik Servisi SBU'nun, referandum organizatörlerine karşı birçok terör saldırısı düzenledi. Sandık merkezlerinde patlamaların hazırlandığı yazılı, görsel ve sosyal medya organlarında ifşa edildi.

Kiev'den gelen tehdit ve gözdağına rağmen, oylama gerçekleşti. Ortaya çıkan sonuç: Ukrayna'nın Güneydoğusundaki nüfus, artık kendisini bu ülke ile özdeşleştirmiyor.

Batı medyası, referandumu hayali olarak nitelendiriyor. Ancak sandık başındaki kuyruklar aksini söylüyor. Aynısı, 2014 yılında Rusya'ya katılım konusunda referandumun yapıldığı Kırım için de söyleniyordu. Ancak durum ortada.

Geçtiğimiz günlerde, malumunuz, Rusya’da “Kısmi Seferberlik” ilan edildi. Bu açıklamadan sonra Kırım, kısmi seferberlik emri giden vatandaşların toplanması planını uygulayan ilk yerlerden birisi oldu. 8 yıl önce Ukrayna vatandaşı olan Kırım halkı, artık Ukrayna’ya karşı savaşmaya hazır olduğunu gösterdi. Yarımada halkı için Ukrayna’ya geri dönmek bir kabus olacaktır.

Şimdilerde Herson ve Zaporoçya bölgelerinin sakinleri de aynı duyguları yaşıyor. Son birkaç gündür bombardıman altında kalan bu insanlar, kendilerinden nefret eden Kiev rejimi ve ordusunun bölgeye geri dönmesini istemiyorlar.

Pekala Donbass, Herson ve Zaporoçya’nın kaderi kolay olmayacak. Askeri çatışmanın sonu gözükmüyor. Kaldı ki ekonomik olarak iyileşmeleri için çok zaman ve çok kaynak gerekecek.

Referandumların uluslararası alanda geniş çapta tanınmasından bahsetmeye ise gerek yok. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun da açıkladığı gibi; Türkiye bu referandumun sonuçlarını tanımıyor.

Öte yandan Ukrayna’dan ayrılan bu bölgeler için olumlu gelişmeler de olacaktır. Son süreçte birçok medya organında Rusya Federasyonu’nun resmi olarak tanımadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Moskova’dan direk uçuşların başlayacağı bilgisi verildi. Belki de bu, iki ülke arasındaki anlaşmaların bir sonucudur. Ankara, Rusya’ya katılan bu yeni toprakları tanımadan; Karadeniz’in Kuzey kıyıları ile mevcut ekonomik ilişkilerini sürdürecektir.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
halim
halim 1 yıl önce
atı alan üsküdarı geçti hocam. neyi tartışıyoruz. ab ve abd hala na yapalım derdinde karar veremiyor.